מנכל"ית תיאטרון בית לסין, והשחקנית גילה אלמגור שוחחו עם ניסים משעל וגיא פלג ב-103fm על מחאת האומנים ועל מצב התיאטראות בישראל שעדיין לא חזרו לפעילות.
ציפי פינס, מנכ"לית תיאטרון בית לסין מתחה ביקורת על החלטות משרד הבריאות בנושא הקורונה, וטענה כי "זה לא עושה שכל וודאי שבחדשות מדברים על פתיחת השמיים, כשנוסעים ברכבות, באים לסופרמרקטים. המצב בתיאטראות, באולמות הגדולים אנחנו יכולים להכניס בקלות 250 איש, עם הפרדה מוחלטת של 2 כיסאות, ורווח בין שורה לשורה. זו החלטה שרירותית שאף פעם לא נדונה איתנו, אין תאריך תפוגה להחלטה הזאת. אין שום דבר הגיוני באף החלטה".
היא הדגישה כי לא יפרו את החוק כיוון שהם "תיאטראות נתמכים, הם לא שלנו. אנחנו אנשים שהתמנינו, אנחנו לא יכולים להפר חוק כי זה פלילי. אבל אנחנו כן יכולים לעשות מה שלא עשינו, להפגין מחאה שלא הייתה כזאת, הפגנה בתוך האולם וזה לגיטימי. יש הרבה דרכים לעקוף הוראות, אנחנו לא רוצים להגיע לשם. יש לנו הרבה תוכניות. יש לי אמון ברוני גמזו, אני מקווה שבשבועיים הקרובים תחול השפעה על כל הטירוף הזה שמתחולל בארץ, לאומנים שיושבים 5 חודשים בבית ואף אחד לא אומר להם מה יהיה".
כמוכן, היא סיפרה כי בבריטניה ניתנה הנחיה של הממשלה לגבי התרבות, "מדהים, כבוד לאומנים, איך הם מקבלים כסף, מתי הם מתחילים. יש מתווה של 5 נקודות, מתי מתחילים חזרות והצגות, זה מחרתיים אגב. בחו"ל, כן מתחילים, למה שם הקורונה נגמרה? צריך ללמוד לחיות עם זה, סליחה. זה הכול". גילה אלמגור הצטרפה לשיחה וסיפרה על התקופה הקשה מאז נסגרו אירועי ומוסדות התרבו, ואמרה: "זה בלתי נסבל בכל פרמטר, לא לעבוד, לשבת בחיבוק ידיים, לטפס על הקירות להשתגע אבל מעבר לזה – אחד הדברים שמכאיבים זו העובדה שציבור ענק יושב ללא עבודה".
ניסים משעל תהה מה לדעתם ניתן לעשות במציאות בה אנו נמצאים, כשיש נגיף אשר מאיים על חיי כולם. פינס טענה בתוקף כי "אפשר לחיות עם המציאות", ואלמגור תמכה בה: "מדברים שהקורונה הזאת עד שיהיה חיסון אולי שנה נצטרך לחיות איתה, אתה מעלה על דעתך ששנה אנשים ירקבו בבתים? מה איתכם? מה שציפי אומרת, אני מסכימה במאת האחוזים. לא דיברו איתנו, לא שאלו האם נראה לנו שזה נכון. איש לא דיבר בעצם עם המגזר שלנו, של אנשי התיאטרון".
אלמגור הוסיפה: "שר החינוך עומד לבטל את סל התרבות הארצי. אתם מבינים מה זה? המסמר האחרון בארון הקבורה של התרבות. זה מפעל שפותח לתלמידי ישראל את העיניים, האוזניים, הנשמה אל התרבות. אל היופי, אל האוזן, אל התיאטרון, אל המוסיקה". מנכ"לית התיאטרון סיפרה כי שוחחה עם חברי כנסת, שאמרו לה "אם לא תעשו רעש לא תפתחו'. לדעתי לא רוצים שניפתח. אין מלחמה. גם אנחנו לא נלחמנו, גם אנחנו אשמים, ישבנו בשקט כשאמרו לנו עוד מעט, והייתה תקווה".
עוד הוסיפה פינס ואמרה: "אני חושבת שאף אחד לא מבין שזה כלכלה, שזה פרנסה. אנחנו כרגע לא נלחמים על האומנות, או בינתיים על חופש הביטוי, אנחנו נלחמים על עבודה לנו ולכל האנשים שמתפרנסים, לכל בתי הקפה והמסעדות מסביב. אנחנו סקטור כלכלי חזק מאוד ואף אחד לא מבין את זה, כי גם חטפנו ב-5 השנים האחרונות סטירות. אבל זה ישתנה, אנחנו לא נשב בשקט. אתם צודקים כולם – השקט הזה לא עוזר לנו".
אלמגור הוסיפה לסיום: "העניין הוא באמת שאומרים לנו תהיו ילדים טובים, הכול יסתדר. די, אי אפשר יותר להיות ילדים טובים. אנשים חייבים להבין - על התרבות אי אפשר לוותר ואי אפשר לוותר על הלחם. אי אפשר לזרוק עצם של 750 שקל, מה זה? איך מישהו יכול להתפרנס מזה? איך מישהו יכול לכלכל את ילדיו?"
עריכה: עופרי גליכמן