התפתחויות בפרשת הצוללות? בניגוד להבטחה שהניחה על דגלה כחול לבן בעת התמודדותה בבחירות כי תדרוש הקמת ועדת חקירה לפרשת הצוללות, נעדרה המפלגה מההצבעה בנושא שנערכה אתמול (ד'). עוד פורסם כי חברי המפלגה לא נכחו במליאה, למרות שראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי הבהירו כי מדובר באחת הפרשות החמורות בתולדות המדינה. אלוף (מיל') עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני ביטחוני במשרד הביטחון, הביע את דעתו על הנושא.
בפתח הריאיון התייחס האלוף במיל' עמוס גלעד לפיצוץ שאירע בלבנון ביום שלישי האחרון, אשר גבה את חייהם של למעלה מ-100 תושבים ופצע אלפים רבים. גלעד אמר: "נקודת המוצא היא שזה אסון כבד שפקד מדינה שלא קיימת", והסביר: "אין לבנון, יש להם לכאורה ממשלה, נשיא, פרלמנט, צבא אפילו, וחברים באו"ם אבל הם לא קיימים. היא לא יכולה לאכוף את ריבונותה, היא סובלת כלכלית, עוד לפני האסון הזה אין חשמל בביירות, אחת הערים התוססות בעולם. ממודל לחיים טובים, ממזמן הפכה מודל לדוגמה לחיים אומללים, כתוצאה מניהול כושל ופושע של מדינה. ממשלה שהפקירה את אזרחיה לארגונים אחרים כמו חיזבאללה, שמממון על ידי אירן".
הוא הסביר כיצד חיזבאללה השתלט על לבנון, ועל היחסים של הארגון עם איראן. "איראן מנסה לבנות יכולות שיפילו את ישראל בסופו של דבר בשני מסלולים - האזורי והגרעיני. בלבנון השתלטו על כל המרחב בין ביירות לגבול שלנו, בלי אישור של ממשלת לבנון, למרות שהם חברים בממשלת לבנון. פרסו שם 150 אלף רקטות. רוצים להוסיף טילים מדויקים, התגובה של ישראל תהיה כל כך מוחצת שלבנון, אני לא יודע מה יישאר ממנה. הם עושים את כל הדברים האלה בלי אישור הממשלה ובלי הסכמתה". וטען שהלהט של חיזבאללה לפגוע בישראל "נובע מאידיאולוגיה של איראן. הם לא נוקמים שום דבר, אני לא בטוח שהם מכירים את פעיל החיזבאללה שנהרג. הם רוצים להגביר את שת"פ עם אירן, את המאמץ האדיר שלהם שהוא נכון מבחינת אסטרטגיית - פגיעה בישראל. לבנות חזית שניה לצד לבנון, נגד ישראל".
והוסיף: "חיזבאללה מחזיק את לבנון בגרון ואני לפחות לא רואה אפשרות שצבא לבנון יגרש אותם בתקופה הנראית לעין. לדוגמה, יש משפט בינלאומי שאמור לקבוע מי רצח את ראש ממשלת לבנון. יודעים מי רצח, אנשי חיזבאללה. יודעים את השמות שלהם, אני לא מצליח לדמיין ניידת יוצאת לבצע מעצרים בביירות. כן אתה יכול לראות הפגנות אלימות, אנשים מיואשים, אנשים מוכנים לחשוף את עצמם אל רובים מתוך ייאוש. אין תקווה ואין עתיד".
כמו כן, האלוף במיל' ציין כי נסראללה "ברוב עורמתו נתן אוטונומיה לשאר. השטח הדרוזי נשלט על ידי הדרוזים, לנוצרים יש את המרחב שלהם, לכל אחד יש אוטונומיה או עצמאות במרחב שלו והממשל המרכזי הוא חלש, עד כדי קריסה. למרות שהם מקבלים משכורת, הם גם מושחתים מאוד. יש להם גז, יכלו להגיע איתנו להסכם להזרים כסף, יש להם סיוע מהמערב שמחזיק את צבא לבנון לכאורה, עם מערכות נשק יחסית טובות. אבל אין מורל, אין רוח, אין נחישות. זה חשוב למנוע את זה. חיוני ביותר. האירנים מתבססים ברמת הגולן ואלה שעשו את הפיגוע הם לא חיזבאללה, אבל נתמכי אירן. הם רוצים לבנות קשת חונקת על ישראל – לבנון, סוריה, אירן ועירק. זה מה שהם מנסים לעשות, זה תירוץ הסיפור הזה."
בהמשך, התייחס לפרשת הצוללות ולהחלטת הכנסת לא להקים ועדת חקירה בנושא, ואמר: "זו פרשת השחיתות החמורה ביותר בתולדות המדינה. זה איום לאומי, מוכרחים לחקור את זה. איך אתה מחלק את תקציב הביטחון? צוללות הן נשק חיוני אבל יקר, והשאלה האם הצוללות יכריעו את המלחמה הבאה? ינצחו כוחות היבשה, האויר והמודיעין. לכן, צריך להשקיע שם. זה לא רכש, זה התעצמות שיש בה יותר ויותר סממנים של שיקולים שנוגעים גם למעשים פליליים, לכאורה".
והוסיף: "אם אני משקיע מיליארדי מיליארדים בצוללות, ולזה מחוברים כתבי אישום, אמנם בפני שימוע של אנשים בכירים ביותר מסביבת רה"מ, וצמרת חיל הים, הכול לכאורה כפוף לשימוע - יש פה חשד ששיקולים פליליים, מניעים פליליים מחוברים עם שיקולים אסטרטגיים לא לעניין, שהשפיעו על החלטות שלא נעשו בדרך הנכונה בנוגע להתעצמות הצבא. כל טנק בצה"ל צריך שתהיה לו מערכת שמגנה עליו, ואין שום סיבה שכל הטנקים לא יהיו מרכבה 4. אבל לא עושים את זה משיקולים תקציביים. יעלה על הדעת שתבזבז מיליארדים כשיש חשד שאנשים גבו רווחים ועמלות יוצאי דופן? יש אנשים מאוד בכירים שעברו את כל התהליך וממתינים לשימוע שאם הוא לא ישנה את ההחלטה להעמיד אותם לדין, אז הם יעמדו לדין, פשוט".
לסיום, הודה האלוף במיל' כי הדבר שמטריד אותו יותר מכול הוא שזה "לא מעניין כמעט אף אחד. זה לא יאומן, אם אנחנו מחלישים את ההגנה על מדינת ישראל כתוצאה מתהליכים פסולים של קבלת החלטות והיבטים שנוגעים לפשעים שכבר אנשים מאוד בכירים עומדים לדין בשימוע, יש פה אדישות וגם אי הבנה. הרבה מאוד אנשים לא מבינים במה מדובר, מה רוצים, מה קרה, על מה מדובר פה. זה הכי מדאיג אותי, האדישות היא האויב של הדמוקרטיה. אין סיבה להיות עייפים, צריכים להגן על המדינה כל הזמן. הציבור לא מבין".
עריכה: עופרי גליכמן