בדרך לסגר?

ד"ר אשי שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, התייחס לנושא: "אנחנו עדיין באזור של 1,500 חולים בממוצע ליום"


ישראל תחגוג את חגי תשרי בסגר? לצד ההיערכות לפתיחת מערכת החינוך בראשון בספטמבר, פתיחת השמיים והתייצבות יחסית בנתוני התחלואה בנגיף קורונה בישראל - הפרויקטור פרופ' רוני גמזו מוביל בקשה להטיל סגר בחגים. ד"ר אשי שלמון ראש המחלקה ליחסים בין-לאומיים במשרד הבריאות שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm ועדכן בפרטים.

ראש המחלקה ליחסים בין-לאומיים במשרד הבריאות ד"ר אשי שלמון הסביר כי על פי נתוני התחלואה, יש כ-1,500-1,400 חולים בממוצע ליום. הוא טען כי "כל שינוי ביום שהמספר קצת ירד כולם באופוריה ולהפך, צריך לראות את המגמה הכללית. זה נכון שישנה התייצבות או ירידה קלה אבל אנחנו עדיין במספרים מאוד גדולים". הוא הסביר כי למרות הצעדים שננקטו בישראל, "אין בפועל ריחוק חברתי מספיק אפקטיבי בישראל - המספרים לא יורדים. אנחנו במחצית השנייה של אוגוסט, מוסדות החינוך לא עובדים, אנשים רבים עובדים באופן חלקי, ועדיין המספרים גדולים. השאלה המאוד גדולה היא מה יקרה אחרי הראשון בספטמבר? מה יקרה בחגים?"

הוא הדגיש כי "המטרה היא לא לעשות סגר ולחזור לחיים רגילים. אלא, אם בכלל ובלית ברירה, לסגור ולצמצמם. אני לא מדבר בהכרח על סגר מלא, המטרה היא להוריד את המספרים למאות בודדות או פחות ולחזור לריחוק חברתי מסודר. זה גורלנו עד שיהיה חיסון". כמו כן, הוא טען כי "אם נחזור באמת לאותה קיצוניות מסגר מלא לפתיחה מוחלטת, אנחנו שוב נראה את אותן קפיצות מטורפות. המטרה היא לא להגיע לתנודות המטורפות הללו, ברור שזה רע לחברה ולכלכלה".

לדעתו של ד"ר שלמון, הדרך הנכונה לטיפול במשבר הקורונה הייתה למצוא דרך בה יש "שילוב של משמעת חברתית והימנעות מאותן תופעות, אירועים ומקומות בהם יש הדבקה ולשמור את העסק על אש קטנה. אנחנו רואים את זה בכל העולם, כל הזמן יש פתיחות וסגירות זה לא שהולכים מסגר מלא לפתיחה מלאה. ברוב העולם עד היום לא פתחו את מערכת החינוך; בהרבה מקומות בעולם אירועים גדולים אסורים, בין אם דתיים או אחרים; יש הגבלות ניכרות גם בהתנהגות במרחב הציבורי והרבה הגבלות נוספות".

כמו כן, הוא התייחס לפתיחת מערכת החינוך בעוד כשבועיים, והדגיש: "אנחנו לא חושבים שצריך להשאיר את מערכת החינוך סגורה, אמרנו את זה לאורך כל המשבר, גם בסוף הגל הראשון אלא שהיה צריך לפתוח את זה בצורה הרבה יותר הדרגתית תחת כללי ריחוק חברתי. יש מתווה מסתמן של משרד החינוך והבריאות, מתווה זהיר, אני מקווה שכולנו למדנו את הלקחים מהפתיחה בחודש מאי ונוכל לפתוח את מערכת החינוך בזהירות ולהוריד למינימום את ההדבקות". על פי המתווה, בכיתות הנמוכות תתבצע חלוקה של "10 תלמידים עם מורה אחד במתחמים של עד 20 איש. מערכת החינוך מתארגנת כך גם שבכיתות הנמוכות תשמר סוג של הרחקה חברתית, ברור שבכיתות הגבוהות ההרחקה תהיה רבה יותר".

"לא לנסוע לאומן"

בכירי משרד הבריאות הצהירו אתמול (ב') על המתווה לפתיחת השמיים, תוך התמקדות בכניסת תיירים לארץ. בתדרוך המיוחד שנערך אתמול, פירטו הבכירים את השלבים הנדרשים, והתריעו כי יבצעו אכיפה של תצהירי שקר. כמו כן, דווח על מגעים בין ממשלת ישראל וממשלת אוקראינה במטרה למנוע את הגעתם של חסידי ברסלב לאומן. ד"ר שלמון עדכן: "זה עומד כרגע בחליפת איגרות בין ממשלת ישראל לממשלת אוקראינה בה תהיה קריאה לא לנסוע לאומן, אומן נמצאת במדינת אוקראינה שהיא מדינה ריבונית ולנו אין זכות שיפוט שם. זה מדינה אחרת. החסידים הודיעו לנו שגם אם נמצא דרך למנוע טיסות ישירות הם יטוסו למקומות אחרים".

הוא התייחס לאפשרות למנוע את הטיסות הישירות לאומן והסביר מדוע הדבר לא יהיה אפקטיבי במניעת ההגעה של החסידים לאירוע ההמוני באומן: "יטוסו דרך בלארוס, פולין, אנחנו מודעים לכל העניין הזה. זה לא יעבוד אלא אם ממשלת אוקראינה תיקח אחריות על העניין ותמנע את האירוע כפי שהוא מסתמן כרגע. גם אתמול התקיימו מגעים ברמות הכי גבוהות עם ממשלת אוקראינה, גם עליהם לוחצים חברי קונגרס אמריקנים ולוחצים בכל מיני דברים. יש פה גם הרבה מאוד עניין כלכלי להרבה גופים בפרשה הזו, זה עניין רגיש. מצד שני ברור שלא ניתן לקיים אירוע כל כך גדול, עם כל כך משתתפים, בצפיפות ושאף אחד לא יבלבל את המוח ויספר לנו על קפסולות שיעשו שם - זה לא יקרה. המשמעות תהיה קודם כל בעיה מקומית שם ובהמשך המחלה תגיע לכאן".

ראש המחלקה ליחסים בין-לאומיים במשרד הבריאות טען כי "אם ממשלת אוקראינה לא תמנע את יום האירוע הוא יתקיים בהיקפים כאלו ואחרים, כנראה פחותים משנים קודמות. הממשלה האוקראינית צריכה להבין שממשלת ישראל עומדת לצידה בהתעקשות לשמור על כללי הריחוק החברתי באומן, שאף אחד לא ינסה להאשים מישהו באנטישמיות או בעניין אחר. מדובר באופן טהור בבריאות הציבור. לנו תהיה בעיה כי ההנחה היא שיחזרו לפה 10,000 או יותר איש ביום כיפור. שוו בנפשכם מה המשמעות של יהודים שומרי מצוות לא ללכת לבית כנסת ביום כיפור, עד כמה הפיתוי הגדול יהיה לא לשמור בידוד בחגים - סוכות וכדומה. ההערכה שלנו שהדבר יוביל לתחלואה רבה".

הוא הוסיף ואמר: "יש אבסורד, מצד אחד מדברים על הגבלות משמעותיות ביותר בבתי כנסת, מצד שני מדברים על אירוע של 20,000-10,000 איש. אני מניח שבתי הכנסת יוגבלו, אני לא יודע את המספרים הסופיים, אבל באופן משמעותי, יתקיימו מניינים קטנים, תפילות יפוצלו להרבה מניינים כדי ליצור ריחוק חברתי. אני מניח שיהיו הגבלות נוספות שמטרתן, שוב לא סגר, אבל לצמצם את אותה התקהלות שאנחנו כל כך אוהבים מדי שנה סביב החגים, הן במבנה המשפחתי הרחב והן כמובן באירועים הגדולים יותר".

ד"ר שלמון עדכן לסיום: "השבוע אנחנו נעריך עוד מספר רב של מדינות ויכול להיות שבעדכון הקרוב, מספר מדינות, גם באירופה ובמקומות אחרים, יצורפו לרשימה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

18/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אודי סגל וענת דוידוב
אודי סגל וענת דוידוב  |  צילומים: 103fm
Paris