אראל סג"ל

"בישראל צריכים להביע התנגדות לאבדן היתרון"

אלוף (מיל') יעקב עמידרור התייחס למכירת מטוסי F35 של ארה"ב לאמירויות: "יש התחייבות בחוק האמריקאי לשמור על היתרון האיכותי של ישראל"


אלוף(מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, וכיום חוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון, התייחס לפרסומים לפיהם ארצות הברית תוכל למכור מטוסי F35 במסגרת הסכם השלום עם איחוד האמירויות. בהמשך, הביע את דעתו על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו לא שיתף בתהליך את שותפיו הקואליציוניים הרלוונטיים לנושא – שר הביטחון בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי.

יעקב עמידרור התייחס לפרסומים השונים על סעיף סודי בהסכם בין ישראל והאמירויות אשר מסיר את המגבלות על מכירת נשק מתקדם לאיחוד, ומתיר לארצות הברית למכור מטוסי f35. הוא הדגיש כי איננו יודע אם אכן סוכם סעיף כזה בהסכם השלום, אך הסביר שארה"ב "היא מדינה ריבונית, ובסוף, היא מקבלת את ההחלטות שלה על פי צרכיה. אף על פי כן, מן הראוי לשוב ולהדגיש שיש מחויבות אמריקנית לשמירת היתרון האיכותי של מדינת ישראל, לא בהצהרה אלא בחוק המחייב את הממשל לדווח לקונגרס שהוא שומר על יתרון זה".

לכן, הוא סבור כי אם האמריקנים אכן יחליטו למכור מטוסי F35, "אנחנו צריכים להביע את התנגדותנו עד שנקבל תמורה ממשית עבור אובדן היתרון הזה. אם ימצא על ידי אנשי המקצוע שהתמורה שנותנת ארה"ב תמורת אובדן היתרון, שווה את האובדן או נותנת אפילו יותר יתרון, מדינת ישראל תהנהנן בראש ובסוף ארה"ב היא מדינה ריבונית. לכן, גם אם יימכר - זה לא סוף העולם, במובן הזה שיש דרכים לשמור על היתרון האיכותי של מדינת ישראל. אני מתאר לעצמי שאם יחליטו האמריקנים כמדינה ריבונית למכור, הם לא זקוקים להסכמתנו". הוא הבהיר כי היתרון האיכותי של ישראל לא חייב להיות במטוס ה-F35, "יכול להיות שיגידו 'ניתן לכם מכ"ם', אני ממציא, 'שכן רואה F35'. אני לא יודע איפה יהיה היתרון שהם יתנו לנו".

מנגד, ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר הדגיש כי "עדיף לישראל שלא יהיה לאף אחד במזרח התיכון F35 מלבד לה, זה נותן לנו יתרון של ממש. אנחנו מוכרים נשק בכול העולם, בחלק ניכר אנחנו לא מדווחים למי ומה וכמה, ואני חושב שכך זה צריך להמשיך. זה כולל מדינות שיש לנו יחסים דיפלומטיים איתן וכאלה שאין. נושא מכירת הנשק, עדיף שיישאר מחוץ לשיח הציבורי. צריך להבין שחלק מהסיבות שמביאות מדינות ערביות ,וגם ברחבי העולם, לקיים יחסים טובים עם ישראל זה הוכחת היכולת של ישראל בנושאים רחבים. הם אומרים – 'אם יש להם כאלה יכולות, למה שלא יהיו לנו יחסים יותר טובים איתם'? חלק זה מתחת לרדאר, ובחלק שיש יחסים מתחת לשולחן, אז יותר טובים פירושו - על השולחן".

"לא ויתרנו על שום דבר"

בהמשך, הוא התייחס להדרתם של שר החוץ ושר הביטחון מהתהליך, ונזכר בהיסטוריה של מדינת ישראל. "בגין ז"ל לא סיפר לאף אחד מגופי המקצוע שהוא סגר עם המצרים את החזרת חצי האי סיני. נציג המוסד היה מתאם הפגישה, הוא לא היה איש מקצוע שהביע את דעתו; רבין ז"ל לא סיפר לאף אחד הייתי אז אני יודע, אמ"ן והרמטכ"ל הופתעו הפתעה מלאה מההסכם, אולי הכי חשוב ויש שיאמרו הכי מסוכן שמדינת ישראל חתמה עליו וזה הסכם אוסלו, לא סיפר לאף אחד; בחלק מהספרים אפשר לקרוא שאנשי פרס לא סיפרו לרבין את כל מה שהם ידעו על ההסכם; שרון לא סיפר לאף אחד על היציאה החד צדדית. אחרי שהוא החליט, אמר בנו שזה הוחלט בפורום שהגוף המבצעי המוביל היה הבן של שרון, מפי הבן עצמו. זה יוצא דופן שבן רה"מ הוא הגוף שמוביל החלטות ברמה כזאת".

כמו כן, הוא התייחס לטענותיו של ראש הממשלה נתניהו כי הסיבה שהשאיר את ההסכם בסוד, היא כיוון שחשש מפני פגיעה בהסכם. שכן בעבר, בכירים במערכת הביטחון פעלו לסכל צעדים ישראליים מול האמריקנים. עמידרור הודה כי "אין ספק שפעולתם זו של ראשי מנגנוני הביטחון בישראל שרטה שרטת עמוקה, במידת האמון שיש לדרג המדיני לדרג המקצועי, זו הייתה התנהגות לא ראויה בלי כל קשר למי צדק. אני לא חושב שבגין או רבין לא סיפרו בגלל חוסר אמון, אלא רצו לשמור את הדבר בסוד. אני חושב שבאופן עקרוני ניתן להגיע לתוצאות יותר טובות כשמשתפים גורמים נוספים ושומעים את דעתם. אבל בהיסטוריה של מדינת ישראל כנראה נצטרך לעבור בעניין הזה מהפך רציני - גם ביחסי הדרג המדיני בתוכו בתוך עצמו, וגם ביחסי הדרג המדיני עם הדרג המקצועי"

לסיום, אמר האלוף במיל' כי "צריך לשמוח מאוד על ההסכם הזה מבחינת פריצת הדרך, משום שהוא מראה שניתן לחתום הסכמים עם מדינות ערביות, בלי לתת את המפתח לתהליך הזה בידיהם של הפלסטינים. וויתרנו על הריבונות אבל לא ויתרנו על שום דבר, זה היה דבר שלא בא אל העולם לכן ההצלחה הזו היא מאוד חשובה. אולי תפתח דרך למדינות ערביות אחרות, אינשאללה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

19/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יעקב עמידרור
יעקב עמידרור  |  צילום: משה שי/פלאש90
Paris