ניסים משעל וגאולה אבן־סער

"לנתניהו וגנץ יש עד יום שני בלילה, זה המון זמן במונחים ישראליים"

"רה"מ אומר שהוא לא רוצה בחירות, אבל קרו דברים": ח"כ אבי דיכטר על המשבר בין הליכוד לכחול לבן • האם אנחנו עומדים לפני סבב בחירות נוסף?


חבר הכנסת אבי דיכטר (הליכוד) שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג ב-103fm על המשבר הקואליציוני והמתיחות הביטחונית בדרום. 

"אין ספק שללכת לבחירות, סבב רביעי, בתוך שנה ומשהו, זה מהלך רע מאוד, כולנו מבינים את זה, ודאי אני, אני משוכנע שגם ראש הממשלה נתניהו מבין את זה", אמר בפתח השיחה חבר הכנסת אבי דיכטר (הליכוד), והעביר ביקורת על מבנה הממשלה הפריטטית (שוויונית בין כחול לבן לליכוד): "לא היה לנו כדבר הזה מאז הקמת המדינה, ספק אם יש מדינה בעולם שבנתה ממשלה במתכונת הזו. אם היא לא יודעת למלא את התכלית הזו, אז להמשיך ולמשול במתכונת הזו, זה הרבה יותר גרוע מאשר ללכת לבחירות".

לגבי כך ששר הביטחון בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי לא עודכנו על המגעים לשלום מול איחוד האמירויות, אמר דיכטר: "אני חושב שעניינית, הסיפור הזה של מערכת היחסים, הסכם השלום העתידי, עם איחוד האמירויות, הוא מהלך סופר חשוב שמתבשל כבר הרבה מאוד זמן. מה ואיך הוא התנהל בין ראש הממשלה לבין שר החוץ, בין ראש הממשלה לבין שר הביטחון, בין ראש הממשלה לראש הממשלה החליפי? אלה סוגיות שבהחלט צריך לשאול מה הסיבה, אין לי מושג, אני לא בקיא ברזי הדברים ביניהם, אבל העובדה שיצאו לדרך עם התהליך הזה, בין אם הוא היה בצורה שהיא לשביעות רצונו של בני גנץ או לא, זה סיפור שהוא מאחורינו, הסיפור שלפנינו הרבה יותר כבד - לא ללכת לבחירות סבב רביעי כדי לאפשר לממשלה למלא את יעדיה בצורה סבירה, טובה ומצוינת, בעידן שכולנו מבינים שהוא חריג, אנחנו מעולם לא היינו בסיטואציה כל כך מורכבת מאז הקמת המדינה כאן. האחריות הלאומית מוטלת גם על כתפיו של ראש הממשלה וגם על כתפיו של גנץ. אם ראש הממשלה סבור שהוא לא יכול להוביל את הממשלה בצורה סבירה אל מול היעדים, הוא לא יכול לומר, 'אני ראש ממשלה ולכן אני ממשיך מכוח האינרציה'".

משעל תהה, מה דיכטר חושב על ההתעקשות של ראש הממשלה בקשר לתקציב חד שנתי, זאת בניגוד להסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן. על כך השיב דיכטר: "לפני 3 חודשים, לו היינו מנהלים את השיחה הזו, אני מזכיר לכם, היינו מדברים על כך שצריך להיערך לגל השני של הקורונה בסתיו, ומה לעשות, הקורונה לא מכירה את הסיכומים האלה, והיא הפתיעה את כולנו, בין אם את הדרג המקצועי הרפואי, ובין אם את המערכות האחרות, כולל כמובן את ראש הממשלה וראש הממשלה החליפי. קרו כאן דברים שאף אחד לא צפה".

אז האם שתי המפלגות יגיעו לפשרה עד יום שני בלילה, לפני הפיזור האוטומטי של הכנסת? "כל המגעים שמתבצעים כרגע, זה בניסיון להגיע למוצא, שברור לחלוטין לכל צד שהוא לא יוכל לצאת עם מלוא תאוותו בידו", אמר דיכטר, וציין: "אבל יש מדינה, וצריך לנהל אותה באמצעות ממשלה, ואת הממשלה צריך לבנות באופן שהיא תוכל למלא את יעדיה לפחות בצורה סבירה. אני אומר לך ש-4 ימים במונחים ישראליים (אם לא יגיעו להסכמה עד יום שני, הכנסת תתפזר אוטומטית), זה 4 חודשים במונחים אירופאיים".

סיפור רצועת עזה ייגמר בחומת מגן

בהמשך התייחס חבר הכנסת וראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר גם למצב הביטחוני המתוח דרום, כאשר בשבועות האחרונים משוגרים בלוני תבערה, וגם רקטות לעבר יישובי הדרום, ומנגד צה"ל תוקף בתגובה ברצועה. ואמר: "עזה היא זירה שנשלטת בידי ארגון טרור, נקודה. ואני מציע לעצמנו, כשאנחנו מדברים על ארגוני טרור, לא לחשוב במונחים של 'בואו נדבר על יישות שיש לה שלטון נבחר וכו'', זה ארגון טרור על כל המשתמע ממנו, הדי אן איי שלו וסיבת הקיום שלו, זה ייצור טרור".

לדברי דיכטר, המתיחות החלה כתוצאה מבחירות פנימיות שצפויות להתקיים בחמאס בחודש נובמבר. "בחמאס צריך לבחור מחדש את הלשכה המדינית שלו, ויש שם מאבק בין אסמאעיל הנייה לחאלד משעל שהיה הקודם. אסמאעיל הנייה הוא עזתי, והם צריכים לנצח בבחירות כדי להמשיך את ההגמוניה העזתית בתוך החמאס. אנחנו משלמים את המחיר, סיפור הבלונים או ההסלמה שמתנהלת בעזה, חלק ממנה נגזר מהסיפור הזה".

מה שאתה אומר זה, 'אנחנו צריכים לשבת בשקט עד שייגמרו הבחירות שם ולהמשיך לחטוף את הבלונים והרקטות?'
"לא, הבאתי את הבחירות של החמאס כאחד ההסברים להתעוררות מחדש של הטרור העזתי, וזה לא בלונים, זה טרור של רימונים שבמקום לזרוק אותם, הם מביאים אותם עם בלון. על זה ישראל מגיבה בתגובות קשות מאוד. אני משוכנע שאם היית מראיין מישהו מהחמאס, הוא היה אומר לך, 'אנחנו עושים טעות מטורפת שאנחנו משחררים רימון יד קשור לבלון, והיהודים זורקים לנו פצצה של רבע טון או חצי טון על אתרים תשתיתיים של החמאס בעזה'. סיפור רצועת עזה ייגמר בחומת מגן. סיפור שלא יימשך שבועיים ולא חודשיים, סיפור ארוך, צריך להגיע אליו מוכנים צבאית, מדינית, כלכלית, ובין-לאומית כדי לנהל את המערכה הזו, ובסופו של דבר לפרק ולהרוס את התשתיות הצבאיות של החמאס והג'יהאד האסלאמי בעזה. לצערי, זה לא יקרה בדרך מדינית ולכן זה יקרה בדרך צבאית, צריך להגיע לזה מוכן, בשל, בעיתוי שלנו הוא נוח מכל הבחינות".

עריכה: אמיתי דואק

20/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אבי דיכטר
אבי דיכטר  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris