על פי דו"ח שפרסם היום (א') שירות התעסוקה המציג ממצאים קודרים במיוחד, חצי מיליון ישראלים יישארו מחוסרי עבודה בסוף שנת 2020. עוד פורסם כי אבטלה ממושכת עלולה להוביל ליצירת "דור אבוד" של צעירים. שר הכלכלה עמיר פרץ (העבודה) שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm והתייחס לממצאים המטרידים. בהמשך, הביע את דעתו על האפשרות שכחול לבן והליכוד לא יגיעו להסכמות, והממשלה תתפזר בשיאו של המשבר.
נתוני שירות התעסוקה עוררו חשש כבד, כיוון שההתאוששות מהמשבר היא תהליך ארוך טווח לקבוצות סיכון ידועות, כמו מרוויחי שכר נמוך, מבוגרים, אנשים עם מוגבלויות וצעירים - אך הפעם הצטרפו אליהן עוד קבוצות המשתייכות למעמד הבינוני ועובדי ענפים שנפגעו במיוחד במשבר כמו תיירות ותרבות. שר הכלכלה עמיר פרץ התייחס לאפשרות שמדינת ישראל תצא לבחירות רביעיות תוך שנה וחצי, והודה: "אני מאוד מודאג, אני חושב שהגיע הזמן שרה"מ יבין שהסכמים צריך לקיים. רה"מ היה רגיל לנהל את כל המערכת לבד ופתאום הוא נאלץ להתייעץ ולדבר עם שותפים, לא יהיה לו שותף יותר אמין, ששם באמת את האחריות לפני הכול, כמו בני גנץ. אבל אי אפשר שכאשר אדם מגלה אחריות, מפרשים את זה כחולשה".
הוא הסביר כי ישנם 2 נושאים עליהם קיימת חוסר הסכמה בין הצדדים, וטען כי יש 2 חלופות למצב: "או שנמצא פתרון גם לתקציב וגם לוועדה בנושא מינוי בכירים, בעיקר במערכת המשפט, או שנקבל את ההצעה של האוזר - הקפאה של 100 ימים שזו הצעה לא טובה בעיניי. אבל יכול להיות שבסוף ייקחו את הרע במיעוטו, ואחרי 100 ימים נגיע לאותה צומת. אני מקווה שנצליח לפתור את זה בפחות מ-30 ומשהו שעות שנותרו".
שירות התעסוקה מעריך שבישראל ייווצר משבר 'דור אבוד' של צעירים בעקבות הקורונה. שר הכלכלה הסביר מדוע קיימים פערים בנתוני האבטלה: "אני יודע שיש כמה דו"חות ויש מספרים סותרים של הלמ"ס, הביטוח לאומי אבל בסוף שירות התעסוקה סופר אנשים שלא מועסקים. אני חושב שהדו"ח של שירות התעסוקה משקף את המצב האמיתי. יכול להיות שחלק מהם לא מקבלים לא דמי אבטלה, לא חל"ת ואפילו לא הבטחת הכנסה, כי החוק קובע שאם יש לך רכב או חיסכון מעל 40,000 בבנק - אתה לא יכול לקבל הבטחת הכנסה. לא מדובר בכאלה שלא עבדו הרבה זמן, מדובר באזרחים שפתאום נפלה עליהם מכה - להצטרף למעגל האבטלה. אין להם כוונה למכור את הדירות או המכוניות שלהם לכן הם לא זכאים לשום דבר והם לא נכללים בדו"חות".
השר ניסה להשיב על השאלה שמעסיקה רבים - כיצד מחזירים מאות אלפי אנשים למקומות העבודה? לדעתו, "הטעות הקשה ביותר שמדינת ישראל עשתה – שלא הלכה מלכתחילה למודל הגרמני, מודל שמוכיח את עצמו ב-25 מדינות". כלומר, השר הציע שהמעסיקים ישלמו לעובדיהם על חצי משרה, בעוד המדינה תשלים את החלק הנותר של המשכורת למשרה למלאה. "המעסיקים עצמם יכולים להתחיל ולהגדיל את היקף הייצור שלהם, עקב בצד אגודל. תוך כדי התהליך, היקף הביקושים גדל - אני חושב שזה תהליך שיכול לסייע גם לחיסכון גדול למדינת ישראל, בהוצאה על החל"ת; לסייע למבוטלים לחזור ולהרגיש שהם שייכים למעסיק שלהם, כי הנתק של יחסי עובד מעביד זה גם חלק מהתהליך שמקשה להחזיר אנשים למקומות העבודה. הכי חשוב זה שהעובדים עצמם פתאום מקבלים את מלוא שכרם, ואת התנאים הסוציאליים שלהם".
שר הכלכלה הסביר כי "אם אנחנו מנהיגים את המודל הגרמני יש להם תמריץ גדול לצאת לעבודה. ניסינו הרבה תוכניות, גם מענק למעסיקים, גם ישירות לעובדים, גם הכשרות מקצועיות. אבל אם רוצים להחזיר במכה אחת מאות אלפי אנשים - לחזור חזרה קודם כל למחויבות שקיימת בין העובד למקום עבודתו. כי מגפת הקורונה היא דבר מסוכן מאוד, אבל היא תיגמר, ומגפת האבטלה יכולה לשנות את כל התרבות שלנו. העובדות מדברות בעד עצמן, ניסינו הרבה מאוד תוכניות שלצערי מספר המובטלים לא יורד, מספר מקבלי החל"ת לא יורד, להפך - אפילו עולה במידה מסוימת ואין סיבה לטמון את הראש בחול ולהמשיך כאילו לא קורה כלום".
יו"ר העבודה הסיף ואמר כי הוא "מאוד מקווה שהאוצר יבין שאי אפשר להתחמק מזה יותר. לאוצר יש טענה שאומרת שיהיו מלא מעסיקים שינצלו את זה לרעה, שגם אם לא תכננו להוריד את העובדים לחצי משרה הם יעשו זאת. אני חושב שמדינת ישראל נמצאת במקום אחר, צריך שהיחסים בין המדינה לאזרחים יהיו יחסים של אמון, כך גם כלפי עצמאים, גם כלפי השכירים. אם נחזיר את האמון הזה - נוכל לפתור".
עריכה: עופרי גליכמן