מאז פרוץ משבר הקורונה המוסדות האקדמיים, כמו מרבית מוסדות החינוך, עברו ללמד מרחוק באמצעות זום. לאחרונה החל מאבק של סטודנטים במכרז הבינתחומי בהרצליה, בטענה כי אינם מקבלים את המוצר עליו משלמים מעל ל-40,000 ש"ח בשנה.
סטודנטית מהמרכז הבינתחומי בשם שירה (שם בדוי), הסבירה לאלון גל ב-103fm עד כמה רציני המאבק: "אנחנו מוחים כרגע על תשלום הגבוה שאנחנו אמורים לשלם בשנה הקרובה, כשבעצם לפחות הסמסטר הראשון וכנראה גם השני יהיו בזום, וזאת לאחר שהסמסטר הקודם גם התרחש בזום. אנחנו דורשים הקלה במקדמה שדורשים מאיתנו על סך 8,000 ש"ח. אנחנו נתקלים בסירובים מאוד גדולים מהמרכז, שלא מוכן בשום צורה להוריד משכר הלימוד".
שירה סיפרה כי המחאה החלה עוד בשנת הלימודים שעברה אך "זה היה יותר מורכב כיוון שאנשים כבר שילמו. השנה בעצם החלטנו שאנחנו מתחילים מדף חלק – כולנו נמצאים על האפס. אנחנו רוצים לדון על הדבר הזה מחדש. אתמול נערכה שיחה עם הנשיא פרופ' אוריאל רייכמן שבעצם אמר חד וחלק – לא תהיה שום הורדה רוחבית".
אלון: אומרת המכללה, מה זה משנה. את באת ללמוד בשביל התעודה ואת התעודה תהיה לך, הרי לא ציפית ללמוד משהו במכללה.
"בכנות מאוד גדולה, ואני מדברת בשם עצמי ובשם חבריי הרבים במרכז הבינתחומי – למרות שיש סטיגמה כזו, לא באנו לקנות תואר. באנו לבינתחומי בידיעה מאוד גדולה שאנחנו משלמים מחיר גבוה, אבל התלונות שלנו לא מגיעות משם. ידענו מה המוצר עליו אנחנו משלמים. הבינתחומי זה בכלל לא רק לימודים – הוא כולל כל כך הרבה דברים מעבר אחרי הלימודים, תוך כדי הלימודים ותוכניות מיוחדות. כרגע בזום אנחנו לא מקבלים את התמורה הזאת".
אלון: את אומרת בצורה פשוטה – זהו לא המוצר אותו רכשתם, והוא אפילו לא דומה.
"אנחנו סטודנטים במרד צרכנים – חד וחלק. אנחנו דנים פה על המוצר שאנחנו עומדים לקבל, הוא פחות מ-50%. זו ממש כמו מעין מלחמת התשה שלנו מול פרופ' אוריאל רייכמן שאתמול איים על הסטודנטים. הוא אמר שמי שלא מתכוון לשלם לא ילמד במרכז הבינתחומי. זו מלחמת התשה שנמשיך אותה".
תגובת המרכז הבינתחומי: הבינתחומי הוא מוסד פרטי, שלא למטרות רווח ומממן את פעילותו אך ורק משכר לימוד ומתרומות. משבר הקורונה גרם לירידה בתרומות ובהכנסות המוסד ולכן נערכנו בהתאם, קיצצנו בהוצאות ואף הפחתנו בשכר המרצים וההנהלה. לצערנו, ועל אף ההבנה לקשיי הסטודנטים בתקופה הזו, הפחתה רוחבית בשכר הלימוד אינה אפשרית משום שהמוסד יתקשה לפעול. מאז פרוץ המשבר אנו מעניקים סיוע כלכלי לסטודנטים שנקלעו לקשיים, באמצעות מלגות, מענקים, הלוואות מסובסדות, פריסת תשלומי שכר לימוד וסיוע במציאת עבודה. זאת, בנוסף ל-27 מיליון שקלים שאנו מעניקים במלגות, מדי שנה.
אנו ערוכים לסמסטר הקרוב ונמשיך לתת לסטודנטים את חווית הלימודים הייחודית שלנו, ולצד ההשכלה האקדמית הטובה ביותר ימשיכו לקבל את כל הפעילויות המעשירות והשירותים לסטודנטים - גם במגבלות הקורונה, וגם מרחוק.