ינון מגל ובן כספית

"ההנחייה לא נקבעה לכבוד המחאות בבלפור"

המשנה לפרקליט המדינה נורית ליטמן הגיבה לטענות בעניין צמצום היכולת להעמיד לדין מפגינים: "למשטרה בשטח יש סמכות לקבוע"


הפרקליטות בעד המפגינים נגד רה"מ? ביום רביעי האחרון התפרסמה הנחיה אשר מצמצת את האפשרות להעמיד לדין מפגינים. המשנה לפרקליט המדינה נורית ליטמן אשר פרסמה את הדברים, שוחחה עם בן כספית וינון מגל על הנושא והדגישה כי אין קשר בין מועד הפרסום להפגנות המחאה כנגד רה"מ.

לאור ההנחיה שפרסמה המשנה לפרקליט המדינה נורית ליטמן, יש רבים בימין אשר חשים מופלים לרעה, שכן היו בהיסטוריה של מדינת ישראל הפגנות ומחאות רבות, אך נדמה כי רק השמאל מפגין יוצאות הנחיות שמקלות על המפגינים, שהכללים משתנים לפי הקהל שמוחה. היא הסבירה: "זו הנחיה שאנחנו, הפרקליטות, פועלת על פיה כבר כמה שנים. במובן הזה אין שום חידוש, למעט הפרסום הרשמי שלה. ההנחיה קובעת כל מיני פרמטרים, אחד מהם זה באמת עניין חסימת הכבישים. יש שם כל מיני שיקולים - האם ספונטנית או מכוונת? האם לאורך זמן או לזמן קצר? האם ציר תנועה ראשי או משני? האם הייתה אלימות או לא הייתה אלימות. מאחר שההנחיה, לקח הרבה זמן לפרסם אותה, ולקח הרבה זמן להגיע למעמד הזה - על כך באמת אני מצטערת וזה שלנו, אין ספק".

ליטמן הסבירה כי מדובר היה בתהליך שלקח זמן רב, "מכיוון שהוא לקח כל כך הרבה זמן, הטיוטה של ההנחיה שהייתה מאוד דומה להנחיה הסופית שפורסמה, כבר הופצה גם על ידי לפני שנה ושנתיים, הופצה גם לפני כן. במסגרת הפגנות ומחאות אחרות, פרקליטי המחוזות כולם הונחו לפעול לפיה". כמו כן, היא הדגישה כי מבחינה מהותית "אין פה שום דבר לכבוד מחאת בלפור, זה הנחיה שקיימת הרבה זמן. זה עובר עבודת מטה וכל נקודה וכל פסיק עוברים להערות של המשטרה, המשנים ליועמ"ש וגם המשנים לפרקליט המדינה, וכל גורם רלוונטי. לכן עד שמוציאים משהו שמוסכם ומקובל על כולם, שעבר את ההערות של כולם וגם פרקליט מדינה בזמנו אישר אותו ועכשיו גם היועמ"ש אישר, והעיכוב האחרון הוא עיכוב של כמה חודשים שנבע מזה שלא היה פרקליט מדינה קבוע והגענו עד הלום".

כמו כן, המשנה לפרקליט המדינה התייחסה לטענות שהושמעו בימים האחרונים, על מתן הכשר למפגינים להפר הנחיות של שוטרים, לחסימת כבישים, וטענה: "אין בהם כלום כי ההנחיה הזו שמותאמת לגמרי עם המשטרה ומקובלת על המשטרה, רלוונטית לשאלת הנחיה על העמדה לדין. כמו שקורה בכל עבירה אחרת, לא רק במדינת ישראל אלא בכול מדינה מתוקנת בעולם, לא כל מה שהמשטרה חוקרת מגיע בקצה הדרך לכתב אישום, ההפך. רוב המקרים שהמשטרה חוקרת אותם לא מגיעים לכתב אישום, אבל זה לא אומר שהיא לא הייתה צריכה לחקור אותם. אני מניחה שהייתה טענת אכיפה בררנית שקשורה לחלוקת דוחות תנועה, שזה גם נושא שנמצא בדיונים. מעבר לזה, באמת ההנחיה הזו שהופצה על ידינו נועדה לטפל בחשש מפני מדיניות לא אחידה".

"מוגשים הרבה פחות כתבי אישום על העלבת עובד ציבור"

ליטמן התייחסה להפגנות ולאירועי המחאה אשר מתקיימים מזה עשרה שבועות, והדגישה: "מותר להפגין במדינת ישראל וטוב שמותר להפגין במדינת ישראל, אבל צריך לציית להוראות המשטרה. היא זו שקובעת. המשטרה בשטח היא זו שקובעת ויש לה את הסמכויות לקבוע מתי הפגנה גולשת מעבר לתנאי הרישיון; מתי אפשר להשתמש באמצעים לפיזור הפגנות; מתי אפשר להגיד לאנשים שהם מפגינים מחוץ לחוק. המשטרה לא אמורה לשקול כשהיא מפזרת הפגנה האם בסוף הדרך יוגש כתב אישום או לא. זו מערכת שיקולים אחרת, למשטרה מותר לפזר הפגנה ומותר לה לחקור או לעצור אדם אם הוא לא ציית להוראות שוטר, גם אם בסוף הדרך לא יעמידו אותו לדין. שוטר לא אמור לעמוד בשטח עם ההנחיה שלי ולהגיד אם יש סיכוי שהוא לא יעמוד לדין בסוף אז אני לא אעצור".

בהמשך, הביעה את דעתה על השיח במדינה, על השיח כלפי השוטרים בהפגנות ועל היעדר התמיכה בשוטרים בהנחיות החדשות: "אני חושבת שהשיח במדינת ישראל הוא במצב מדורדר ביותר, זה לא מיוחד לשוטרים. צריך לזכור שבמסגרת חופש הביטוי אנחנו צריכים לספוג דברים שלא נעימים לנו. אחת העבירות היא באמת עבירה של העלבת עובד ציבור שמופיעה בהנחיה. העבירה הזו, לא לכבוד המחאות האחרונות, עברה המון צמצום במהלך השנים בפסיקת ביהמ"ש העליון, והיום לאור הנחיית ביהמ"ש העליון מוגשים הרבה פחות כתבי אישום על העלבת עובד ציבור. התביעה מגלה יותר סובלנות בעניין הזה בגלל פסיקת בתי המשפט והדרך בה פורשה ההעבירה הזו. הנושא של עבירות ביטוי, כשמעמידים אותו מול חופש הביטוי, הוא מאוד בעיתיי. לכן התביעה בד"כ מאוד מצמצת גם בעבירות הסתה, עד שאין סכנה ממשית אפשרות ממשית שאדם בעקבות הסתה נגד מישהו ילך ויבצע מעשה אלימות, עד אז המעשה לא מהווה עבירה".

לסיום אמרה ליטמן: "בהרבה תיקים של הסתה שכן נחקרים אנחנו שומעים מאנשים שמגיעים לחקירה אומרים את הטענה הבאה: 'ישבתי על המקלדת, הייתי מאוד עצבני, לא חשבתי על ההשלכות של מה שאני אומר. התחשק לי לפרוק את הזעם'. אני חושבת שחשוב מעבר לענישה ולחקירה הפלילית אולי קצת לעצור את עצמנו, רגע לפני שמתיישבים למקלדת, כי זו עבירה שנורא קל לעבור אותה מתוך שניה של חוסר חשיבה. שימו לב כשאתם על המקלדת לא לסבך את עצמכם בקריאה לאלימות, כי היא יכולה להיגמר בחקירה בביהמ"ש".

 

 עריכה: עופרי גליכמן

30/08/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"ההנחייה לא נקבעה לכבוד מחאות בלפור"
"ההנחייה לא נקבעה לכבוד מחאות בלפור"  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris