שרי הוועדה להגדרת אזורים מוגבלים הטילו אמש (א') באופן מפתיע על סגר לילי על כ-40 ערים אדומות, זאת לאחר חילוקי דעות רבים ולחץ שהפעילו המפלגות החרדיות על ראש הממשלה בנימין נתניהו. תא"ל (מיל') רונן מנליס, מנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים ודובר צה"ל לשעבר שוחח עם בן כספית וינון מגל והתייחס לדברים.
על פי החלטת הממשלה שתיכנס לתוקף היום (ב'), תוגבל התנועה באותן ערים אדומות עד ל-500 מטרים, למעט לשם הצטיידות במזון ויציאה לטיפולים רפואיים. עוד פורסם כי באותן רשויות לא יפעלו מוסדות החינוך למעט החינוך הלא פורמלי, ועסקים שאינם חיוניים יסגרו גם הם בשעות המוגדרות. ח"כ רונן מנליס התייחס להחלטה שלא להטיל סגר מקומי על ערים חרדיות ויישובים ערביים, ואמר: "אני לא חושב שהציבור הכללי מבין את הכאב האמיתי שעובר על הציבור הזה. המחלה הזו מכה במי שגר בתנאים מסוג זה באופן חמור יותר מאשר באזורים אחרים כמו בתל אביב. זה נכון לציבור החרדי, ולציבור הערבי ואני לא מפריד ביניהם, הם משלמים מחיר יקר באופן בו המחלה מגיבה לתנאים, לסביבה שלהם, כמה אנשים בחדר, מה רמת הצפיפות, מוסדות החינוך, המנהגים, ושגרת היום־יום".
עוד הוסיף וטען: הסיטואציה שאנחנו נמצאים בה היא מאוד מורכבת. כשאנחנו באים ומודיעים שצריך סגר, ואני לא נכנס לשיקול אם צריך או לא צריך כי זה שיקול שמישהו אחר קובע, אנחנו צריכים להסביר לציבור, לאנשים האלה, כל אחד בסגנון שלו, בשפה שלו. פעם לציבור החרדי, פעם לציבור הערבי ופעם לציבור הכללי – למה? מה המשמעות של הסגר? מה הולך לקרות בו? ומה קורה בסוף? כשאנחנו לא עושים את זה, אנחנו שוכחים שהמחלה היא מחלה עם אלמנטים של ביטחון לאומי, היא משפיעה על הכלכלה, על הביטחון, על התקשורת, על התחבורה ועל הבריאות. היא גם משפיעה על החברה, יש יום אחרי המחלה, עוד חצי שנה או שנה, אני מאמין שכולנו רוצים להיות פה גם אז, וביום הזה אנחנו צריכים לחבר בין חלקי העם. כשאנחנו משתמשים במחלה כתירוץ או כעוד סיבה לפלג לשבטים ולחלקים ולהסביר מה נכון בהפגנה ולא נכון בהופעה או בסגר, אנחנו שוכחים את היום שאחרי".
כמו כן, הוא הדגיש: "אני לא בא בטענות לאף אחד". לדעתו, אנחנו צריכים לצאת מנקודת הנחה אובייקטיבית שהמחלה פועלת כמו שהיא פועלת בציבור החרדי והערבי מנסיבות אובייקטיביות, והשאלה מה עושים עם זה. אם ההחלטה היא לעשות סגר, אני מטיל בזה ספק מהגל הראשון האם נכון לסגור עיר צפופה כמו בני ברק שכולם נמצאים כולם בתוך עצמם, מדביקים אחד את השני ולא מוצאים להם פתרון איך מוציאים את החולים ועושים בדיקות. אנחנו צריכים להידבר עם הציבור, להסביר להם - כי אנחנו לא מצליחים. אני חושב שהעמדה שאם יהיה סגר על הציבור החרדי והערבי נמנע מסגר כללי, היא העמדה שמפצלת את החיבור ולא מאחדת מתחת לאלונקה".
מנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים התייחס למכתב ששלחו ראשי הערים החרדיות לראש הממשלה נתניהו, והסביר כי מהות הנושא איננה נמדדת על פי הכרזות המנהיגים אלא דווקא על פי הציבור, "הציבור החרדי לא מבין למה הוא בסגר ולמה אחרים מתהוללים במירכאות בחופי הים או בהפגנה כזו או אחרת. זה צריך הסבר, אין בעיה שזה יישאר כך אבל זה מחייב הסבר. הדבר הכי חמור לדעתי זה שיוטל סגר על עיר בני ברק או יישוב כמו כפר קאסם והתושבים יצביעו ברגליים נגדו, כי זה מצביע על אובדן אמון מוחלט בכול המנגנונים של ניהול המדינה, ואת זה אנחנו לא רוצים שיקרה. לכן אנחנו צריכים לזכור שיש יום אחרי הנגיף, ביום הזה כולנו ביחד, וזה פעם ראשונה במלחמות ישראל שכל חלקי העם מתחת לאלונקה. בואו ננצל את זה לחיוב, למה לנצל את זה לשלילה? ביום שאחרי הנגיף יש פה מדינה, עם ואזרחים שצריכים לחיות ביחד".
בן כספית התייחס לסוגיית ההפגנות בבלפור, וציין בפני חבר הכנסת כי בכירים רבים במשרד הבריאות הסבירו שהנגיף מועבר בהדבקה טיפתית ובאוויר הפתוח הוא מתפוגג, כמו כן הוא הוסיף כי על פי נתונים סטטיסטיים עולה כי מקדם ההדבקה במקום פתוח הוא נמוך מאוד. אך ח"כ מנליס לא השתכנע: "זה הסבר לא טוב, לא מספק. כי המשמעות של זה שאפשר לעשות ביום כיפור תפילה המונית של 25 אלף איש באצטדיון רמת גן אבל זה לא מה שהולכים לעשות, נכון? בגלל זה ההסבר הזה לא מספק, אין בעיה שזו תהיה ההחלטה אם מישהו החליט מקצועית, רק נדרש להסביר אותה לכלל חלקי הציבור בשפה שלו, כי ההסבר הזה לא מדבר לתושבי בני ברק".
עריכה: עופרי גליכמן