סגר בחגים? מדינת ישראל עדיין נאבקת מול התפשטות נגיף קורונה, אך מיום ליום המספרים ממשיכים לטפס. ביממה האחרונה אובחנו 3,900 חולים חדשים, ונדמה כי היציבות היחסית שהייתה בעקומת התחלואה הפכה למגמת עלייה מובהקת בנתוני התחלואה, התמותה והחולים הקשים. תוכניתו של הפרויקטור פרופ' רוני גמזו יצאה לדרך והוטל עוצר לילי על עשרות יישובים 'אדומים' ברחבי הארץ, אך איום הסגר הכללי בתקופת החגים עדיין מונח על השולחן. ראשי הרשויות האדומות מתנגדים לכך, וקוראים למרד. ראש המועצה המקומית עמנואל אליהו גפני שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג על הנושא.
ראש המועצה המקומית עמנואל, אליהו גפני סיפר על היענות התושבים להנחיות משרד הבריאות והממשלה, והסביר כי "עכשיו זה בסדר, זו תקופה בסדר, יש 10 ימים עד החגים. עוצר לילי בעיר כמו שלנו, נחמדה ושקטה, מ-19:00 בערב עד 05:00 בבוקר - זה בסדר. הולכים סליחות, הכול תקין". אך טען כי "אנחנו לא מוכנים שיסגרו מוסדות חינוך. זה פגיעה חברתית בכל מקום, בכול מגזר ואנחנו חושבים ורואים את זה, ויש לנו מקום טוב לחשוש שמישהו פה כיוון וחיכה עם הסגר לחגים".
לטעמו, "היה לנו את יולי־אוגוסט, היו חודשיים, כולם ראו את הגרף איך שהוא עולה ומטפס וחיכו עד התאריכים הכי כואבים לציבור מאוד מסוים. אני חושב גם שזה אמור לכאוב לציבור הכללי גם כן". גיא פלא האזין בקשב רב לדבריו, והשיב: "תסכים איתי שכשאנחנו מדברים על אפשרות של סגר בין היתר שוקלים מקבלי ההחלטות את הפגיעה המינימלית במשק, בהנחה שיש כאן מאות אלפי מובטלים והמשק ספג מכה קשה מאוד. אלפי משפחות מתקשות להתאושש מן המכה הזאת. אז מקבלי ההחלטות חושבים איך לצמצם את הנזק ויש שמציעים דווקא בחודש החגים, כיוון שזה חודש שיש בו באופן יחסי פחות ימי עבודה. זו ההזדמנות הרעה פחות לצאת לסגר". גפני נותר בעמדתו, ואמר: "יש כלכלנים שטוענים שהתל"ג בחגים דווקא מאוד גבוה, יש הרבה קניות וכו'".
ניסים משעל הצטרף אף הוא לדיון ואמר: "אבל יש קורונה, יש מציאות. אתה רואה את הנתונים המטפסים". על כך השיב גפני: "הציבור שלנו במיוחד עושה את החגים בצורה מאוד מסוימת. יש לנו חצרות, יש לנו אדמו"רים. אנחנו צורכים קהילה. יש קורונה חצי שנה. הם טיפסו עוד קודם, ריבונו של עולם איפה הייתם? בחופשה יכולנו לסגור את כל הבריכות, המופעים והפעילויות, איפה הייתם? היו פה חודשיים חופש, מה אתם רוצים להגיד לילדים האומללים האלה? שאחרי חודשיים חופש גדול יהיה להם עוד חודש חופש? דיברתם על הכלכלה? מי יטפל בילדים האלה? מי יטפל בעוד שנתיים בילדים הללו? הולך להיות פה קטסטרופה".
ניסים המשיך וציטט מהתורה את הפסוק 'ונשמרתם לנפשותיכם'. ראש המועצה המקומית עמנואל השיב בהלצה: "אני חושב שזה היה כתוב גם ביולי־אוגוסט. הסתכלתי בחומש ואני חושב שזה היה רשום שם". כמו כן, הוא הסביר כי בעמנואל ישנם כ-25 חולי קורונה. "הטענה שלנו מאוד פשוטה מול פרופ' גמזו - תפסיק להכניס פרמטרים כל מיני שאני לא יודע מאיפה הוא הביא. יש פרמטר פשוט שנקרא בית אב, מניסיון אישי אני אומר - אני נדבקתי לפני חודש וברגע שנהייתי חיובי, 7 נפשות נהיו חיוביים. בעמנואל אם דיברנו על 25 חולים, זה בערך עליה דרמטית של 30% במספר החולים והם מתעקשים לא להכניס את הפרמטר הזה. אנחנו שומרים, נשמרים ונזהרים".
עוד הוסיף ואמר כי "אנחנו יוצאים מזה מאוד יפה, אנחנו בסך הכול בשליטה. בציבור שלנו, אני לא יודע מה קורה אצלכם, לא יודע מי מביא את ה-3,500 חולים אבל אצלנו פלוס־מינוס כל הזמן, לכל אורך התקופה, תסתכלו באתר משרד הבריאות, אנחנו 25 חולים וזה בסדר. היינו מעדיפים שהנגיף לא יגיע, אבל הוא נמצא פה, אנחנו שומרים. תסתכלו על תושבי בני ברק שמסתובבים כולם ככולם עם מסכות, מאוד נזהרים".
כמו כן, הוא ציין כי "אנחנו מנסים כל הזמן לדבר עם הגורמים שמחליטים שייקחו בחשבון דברים נוספים, ואף אחד לא שומע". לתחושתו, "יש פה אטימות וקרע בעם. יכלו לעשות את זה. חכם, עיניו בראשו. ראיתם את הטיפוס, בהתחלה עשו קו אדום של 600 הגענו ל-1,000, 1,400, זה היה ביולי־אוגוסט. תסגרו את זה, יש לנו חופש, כל כך מתאים היה לסגור בחופש".
עריכה: עופרי גליכמן