סיון כהן

"לסגר לילי אין שום משמעות"

היממה האחרונה הוסיפה 3,904 מאובחנים בקורונה לרשימת החולים הארוכה ממילא • פרופ' שוקי שמר: "חבל שפרויקט הרמזור של פרופ' רוני גמזו לא פועל"


סכנת קריסה? על אף שנדמה כי ישראל ניצחה את הקורונה אי שם בסוף הגל הראשון, אתמול (ד') נוכחנו לדעת שממש לא כך הדבר, והמצב ממשיך להחמיר. על פי הפרסומים, אתמול אובחנו 3,904 חולים חדשים - כלומר יותר מפי 3 מאשר בחודש מאי. פרופ' שוקי שמר, יו"ר אסותא, שוחח עם סיון כהן ב-103fm והעריך כיצד ייראו החגים בצל הקורונה.

היום (ה') תדון הממשלה באפשרות להטיל סגר כללי במהלך חגי תשרי, לאור נתוני התחלואה המטרידים. פרופ' שוקי שמר הידוע בהתנגדותו להטלת סגר כללי טען כי "להכריז היום על סגר שהמשמעות שלו הוא לפחות 3 שבועות, שאנחנו יודעים שאחרי הסגר נחזור לרמת הדבקה די דומה, זה דבר שהוא לא קרה בעולם המערבי והוא גם לא נכון. אני חושב שבהחלט צריך הגבלות מאוד הדוקות כבר היום באותם מקומות שיש בהם התפרצויות, בערים אדומות, וחבל שפרויקט הרמזור של רוני שהציג לפני כשלושה שבועות לא פועל".

הוא התייחס לביקורת על תפקודו של הפרויקטור פרופ' רוני גמזו מאז כניסתו לתפקיד, על כך שמספר החולים עלה ממאות בודדות לאלפים. פרופ' שמר הסביר כי מספר הבדיקות עלה "פי 2 או 4 מאז. כשעושים 40,000 בדיקות יש 4,000 נדבקים. תעשי 10,000 בדיקות תקבלי 1,000. מול הנדבקים יש פי 5 או 10 בחוץ שאנחנו לא מכירים אותם, כך שהמספר הזה הוא פונקציה של מספר הבדיקות". לכן לדעתו הנתון החשוב ביותר הוא מספר החולים הקשים בבתי החולים, "זה מספר עולה, עדיין לא בצורה דרמטית אלא בצורה ליניארית מתונה אבל אסור לנו להגיע למצב 'בום טראח' נאבד את היכולת של הטיפול המלא בחולים במדינת ישראל".

למרות זאת, פורסם השבוע כי מספר רב של מנהלי בתי חולים מתריעים על חוסר יכולתם לקבל חולים חדשים. הפרופסור הסביר כי ניתן להעביר חולים בין בתי החולים. לטענתו, זה תפקידו של מנכ"ל משרד הבריאות, "הוא צריך לעשות את הערכת המצב, איך מאשפזים חלק מהחולים גם בבתי החולים במרכז, ואיך מתפקדים בתי החולים בתקופת חירום". הוא הדגיש: "אנחנו בתקופת חירום כמו במלחמה, אנחנו במלחמה בהחלט, אז מפנים מחלקות מסוימות כדי לטפל בחולים. הדבר הכי קל לעשות זה סגר, סגר עכשיו זה שלושה שבועות או חודש ויש לזה משמעויות של בריאות, כלכלה, חברה, ומשמעויות נפשיות קשות".

"אנחנו נמצאים במצב חירום"

פרופ' שמר סבור כי יש צורך להטיל מגבלות נוספות אך הדגיש כי "צריך לעשות אותן חכם, לטפל במקומות בהם יש התפרצויות מה שקרוי ערים אדומות. לא בצורה של סגר לילי שאני חושב שאין לו משמעות כי את החתונה במקום לעשות בלילה עושים בצהריים. צריך להיכנס לערים, להשתמש בפיקוד העורף והצבא, צריך להגיע אל הערים האלה. לסייע לאותן ערים שנמצאות בבעיה, לדבר עם ראשי ערים בעיר אדומה, לשים איש צבא בכיר שיעזור לראש העיר לטפל בחלק מהבעיות הקיימות בעיר. כדי להקטין את התחלואה צריך לטפל במקומות בהם יש התפרצויות אבל לעשות סגר כללי על כל המדינה ולסגור אותה לחודש? יש לזה הרבה מאוד משמעויות".

סיון כהן תהתה מדוע עמיתיו למקצוע דוחפים להטלת סגר כללי, בעוד הוא מונה את כל הסיבות מדוע נכון להימנע מכך. על כך הוא השיב: "זה תפיסת עולם מסוימת, שיש בה היגיון. אי אפשר לבטל את ההיגיון של זה, אבל אני חושב שיש מחיר לא פשוט לסגר בכל תקופת החגים. אם יגיעו לסגר למרות שאני נגד סגר - שילכו על סגר רציני של שלושה שבועות-חודש ולא לעשרה ימים. אם אנחנו לא נשנה משהו בתרבות של ההתנהגות שלנו, בהכחשה של חלק מהציבור ששום דבר לא קרה, ויש מכחישי קורונה לצערי גם בקרב הרופאים; ואם לא נדע שאנחנו צריכים לשמור ולמנוע התקהלויות ולא תהיה אכיפה למניעת התקהלויות וקנס כמו בבריטניה של 50,000 שקלים למי שיפר, את יכולה להמשיך לשאול את השאלות ונדבר פעם בשבוע. נכנס לחורף, לזמן השפעת, במצב מאוד רע".

לסיום התריע הפרופסור: "אנחנו נמצאים במצב חירום, אנחנו נמצאים במצב שיש לנו נגיף עקשני. איבדנו את אמון הציבור, לצערי, אם לא נצליח לחזק את אמון הציבור ושתהיה משמעת, נמנע התקהלויות ותהיה אכיפה, לא נצליח. אני לא חושב שצריך להיכנס להיסטריה וללחץ, צריך לעשות את הדברים בשכל ישר, לעשות דברים מדודים ושוקלים כדי לצאת מהמצב הזה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

10/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נגיף קורונה
נגיף קורונה  |  צילום: וויסאם השלמון/פלאש 90
Paris