מזרח תיכון חדש?

פרופ' אלי פודה, חבר הוועד המנהל במכון 'מיתווים', התייחס לשלום שקורה באזור: "אתה רואה שליטים צעירים שהם יותר נועזים ובאים עם תפיסת עולם שונה"


אתמול הודיע נשיא ארצות הברית על הסכם שלום נוסף לישראל, הפעם עם בחריין. פרופ' אלי פודה, חבר הוועד המנהל במכון 'מיתווים' ונשיא האגודה ללימודי מזרח תיכון והאסלאם, התייחס להסכם בין ישראל והאמירויות, והדגיש את השוני בין הסכם זה לבין השלום עם ירדן ומצרים.

פרופ' אלי פודה ציין כי בחריין היא מדינה קטנה בגודלה ובאוכלוסייתה אשר רוב תושביה הם שיעים, והאליטה השלטת היא סונית. "יש כאן מצב מאוד מיוחד, כי השיעים מחברים אותנו באופן טבעי לאיראן. האליטה הסונית במידה רבה מוקמת על ידי השכנה הגדולה ערב הסעודית ובסיפור של האביב הערבי היה ניסיון הפיכה גם בבחריין. מבין מדינות המפרץ זו הייתה המדינה היחידה שזה קרה בה, ומי שהציל אותם היו הסעודים", אמר. כמו כן, הוא הדגיש כי "סוג של ברית קיימת, נקודה. לא מהיום ולא מאתמול".

כעת, כך הסביר פודה, הברית "יוצאת לאור, עם הסעודים היא עוד לא יצאה לאור. אני רואה שזה קיים, בטח מאז מלחמת לבנון השנייה, מ-2006 ובמובנים רבים מתחילת שנות האלפיים. אנשי משרד החוץ התחילו להסתובב באזורים האלה בשנות ה-90. אני חושב שאיראן הייתה הקטליזטור הגדול מכולם אבל לא רק, זה מתחבר לעוד דברים שקורים כאן באזור. היה את הסיפור עם דאע"ש שהיה איום על כל הגורמים המתונים בכל העולם הסוני, היה את הסיפור ועדיין יש של האחים המוסלמיים". הוא הוסיף וציין כי יורש העצר של האמירויות נתפס כשונא הגדול ביותר של האחים המוסלמים. הוא מוביל פה קו מאוד ברור".

חבר הוועד המנהל במכון 'מיתווים' הסביר כי לצד כל אלה, "אנחנו מוסיפים גם את איראן ובמקרה של האמירויות יש את כל העניין של שיתוף הפעולה הטכנולוגי, רפואי, סייבר וכל מה שכרוך בזה. יש לנו בסיס מאוד עמוק לשיתוף פעולה, זה שונה לגמרי מבחינות טובות בהרבה ממצרים, כאן הבסיס הונח כבר לפני הרבה שנים. היה הסכם בין א־סיסי לעבדאללה. לגבי התגובה של הציבור בכללותו, באופן כללי במצרים ובירדן השלום הוא יותר קר עם האזרחים ואחת הסיבות המרכזיות היא איגודים מקצועיים מאוד חזקים. שהם מגבילים נורמליזציה, עם משמעות של האחים המוסלמים. זה לא קיים במפרציות".

הוא הוסיף ואמר כי הוא מבחין "כאן במגמה, שליטים צעירים שיותר נועזים והם באים עם תפיסת עולם שונה, הם לא מפחדים לומר את מה שהם חושבים". בהמשך, התייחס לדיווחים על כך שישראל נתנה את הסכמתה לפתרון 2 מדינות על בסיס מפה, ואמר: "אני חושב שזה דבר שצריך להיווכח האם הוא נכון, אנחנו לא רואים את זה עדיין בפועל ואני חושב שהוא יתקל בקשיים גדולים כשהוא יביא את זה לממשלה ולכנסת. אני חשוב שההבדל נעוץ בזה של מי שאומר אני מסתפק בזה ומי שאומר בוא נסתכל על התמונה בכללותה. השאלה באיזה נקודה הוא מוכן להתאבד וללכת על מנת לנסות לפתור את העניין הפלסטיני, ואת זה אני לא רואה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

13/09/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ינון מגל ובן כספית
ינון מגל ובן כספית  |  צילום: 103fm
Paris