מספר ימים תמימים עברו מאז שנכנסה מדינת ישראל לסגר שני במספר, אך לא בטוח שהציבור מנסה להקפיד על הנחיות כמו בסגר הראשון. ההנחיות עדיין לא ברורות מספיק, וחילוקי הדעות הרבים בצמרת הממשלתית במלחמה בקורונה ודאי לא מטיבים עם המצב. האם הסגר יוריד, כמתבקש, את שיעור התחלואה שהרקיע שחקים?
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, שוחח עם בן כספית וינון מגל ב־103fm והביע את דעתו בראשית דבריו על אופן ההתמודדות עם הנגיף בישראל: "המצב לא טוב כי הציבור לא כל כך מאמין להנחיות למרות שצריך להיזהר מאוד בעת הזו כי אנחנו נמצאים במצב תחלואה מאוד גבוה ועם עומס ניכר על מערכת הבריאות, בתי החולים, רפואת הקהילה ובריאות הציבו. אם לא נשנה עכשיו את ההתנהגות של הציבור הישראלי, נמשיך לראות רמות תחלואה גבוהות עם תמותה ניכרת, ובמקביל את הפגיעה הקשה בכלכלה ובחברה. לכן צריך לשנות את הדרך שבה העניינים מנוהלים".
האם ממשלת ישראל פעלה נכון כשאסרה על יציאה של יותר מקילומטר מרחק מהבית? על פי פרופ' לוין, התשובה לכך היא לא: "כשאין משמעות, אין משמעת. כשנותנים הנחיות לא נכונות הופכים את הציבור לעבריינים. מגבלות התנועה מזיקות למאבק בקורונה ולא מועילות, אם כולאים אנשים בתוך מכלאה של 1,000 מטר מתוך מחשבה שכך נמנע מהם להסתובב, אנו מפספסים את העיקר. העיקר הוא למנוע את המפגשים בין אנשים בחללים סגורים ובזה צריך להתמקד".
בהמשך דבריו, אף הוסיף כי: "לעשות דברים שלא עוזרים כמו מגבלת התנועה זה רק פוגע. הגישה של מה שלא הולך בכוח ילך ביותר כוח היא לא נכונה. צריך לאכוף את מה שמדבק שזה המפגש בין אנשים. התנועה באוויר הפתוח היא חיונית לבריאות ולמאבק בקורונה, כשנותנים הנחיה לא הגיונית הציבור לא מאמין להנחיות הנכונות ולכן צריך להגיד את האמת כל הזמן ולא ללכת למקומות הלא נכונים. מבחינת רמת התחלואה הגבוהה חייבים לנקוט בצעדים, אבל הסגר מחליש את ישראל בלי שהוא פוגע בקורונה. צריך היה להקפיד שבשום תנאי לא נפגשים יותר מעשרה אנשים בחלל סגור. אם נעשה את הדבר הזה נעצור את ההדבקות".
בסוף דבריו, התייחס יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור לחילופי המהלומות הרבים באשר לפתיחת מערכת החינוך כסדרה: "צריך להבדיל בין הגילאים הצעירים למבוגרים. בגילאים הצעירים מתחת לגיל 6, הפעילות החינוכית היא חיונית והסיכוי להדביק ולהידבק הוא נמוך. מעל גיל 6 צריך להיות ברור - זה יגרום להדבקות, צריך לקחת את זה בחשבון ואלו שיקולים מורכבים. כדי להצליח במגפה חייבים להיצמד להיגיון האפידמיולוגי ולא להחריג כל מיני קבוצות כאלה או אחרות כי זה מה שפוגע בנו, זה מה ששוחק את אמון הציבור".
על התנהלותו של פרופ' רוני גמזו, פרויקטור הקורונה, בימים אלה, אמר: "הוא פועל במערכת שלא מגבה אותו, לא סופרים אותו, ואז מה שקורה שמתוך ההמלצות שלו לוקחים רק מה שנוח ואת מה שצריך לא עושים".
עריכה: מיכל קדוש