יו"ר ועדת החינוך רם שפע שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm על רצונו להביע תמיכה בפתיחת הגנים והכיתות הנמוכות לפני חג סוכות.
"אני מבין חד משמעית כמו כל הציבור שהמצב שלנו עכשיו מאוד לא טוב, התחלואה עולה, אנחנו לא בתקופה פשוטה וצריך להסתכל על המציאות הזאת בעיניים ולא להקל בה ראש", אמר שפע בפתח השיחה, עם זאת טען: "מה שאני אומר זה, שכשמקריאים נתונים, צריך להבדיל, מה היה עד גיל 10 ומה היה מעל גיל 10, ושם הקפיצה היא דרמטית, זה הדבר הראשון".
הדיון הוא רק לפתוח את הגנים ואת הכיתות הנמוכות?
"כן, אף אחד מאיתנו לא חושב שזה הגיוני בשלב הזה לאפשר לתלמידים מעל גיל 10 וגם לאותם מורים ומורות להגיע לבית ספר בשלב הזה, זה לא הדיון".
לדברי שפע, פרופ' גמזו טען כי אפשר להתייחס אחרת לגילאי 10 ומטה, והוסיף: "אני לא רוצה לפתוח בכל מחיר וללכת נגד, יש סיטואציה קשה. אבל אני כן אומר שכרגע בהנחיות הנוכחיות שמאפשרות למאות אלפי הורים צעירים לצאת לעבודה, אין להם כרגע פתרון, הם נשארים בבית. אנחנו שמים את ההורים בסיטואציה פשוט בלתי אפשרית. אגב, אני יודע להגיד את זה גם על עצמי - אני יצאתי לעבוד הבוקר, אז לנו יש רק שני ילדים, מה אשתי אמורה לעשות? איך אפשר להתנהל ככה? צריך להיות קשר והלימה ומידתיות. במצב שבו מאפשרים לעבוד, צריך להיות גן וכיתות נמוכות".
מה אתה חושב? מתי צריך לחדש את הלימודים, לפחות בגיל הנמוך?
"אני חושב שצריך לעשות את זה כמה שיותר מהר, אנחנו מדברים בסך הכול כרגע על ארבעה-חמישה ימים בתוך החגים. כלומר, ברור שאחרי החגים, בעיניי, צריך להחזיר את הכיתות הנמוכות, כמובן שנעשה את זה בשום שכל ולא בכל מחיר אלא באחריות גדולה. ברור שהאסטרטגיה לטווח ארוך, היא לייצר הבנה שאי אפשר שתהיה אנומליה בין אנשים נוסעים לעבודה, והגנים והכיתות הנמוכות סגורות. זה הנושא הקריטי".
בהמשך ענת עימתה את שפע עם נתונים שמוכיחים כי יש ילדים קטנים שנדבקים מהמבוגרים כמו הגננות. "אתה יודע על כמה מקרים אני שמעתי רק בימים האחרונים של ילדים בני 3 שאבא או אימא צריכים להישאר איתם בחדר סגורים כי הם נדבקו מהגננת?", סיפרה ענת, והזכירה גם את הגננת שנפטרה בגל הראשון מנגיף קורונה.
שפע השיב: "אני מסכים איתך שיש נדבקים ויש המון גננות שמאוד חשוב לי גם לשמור עליהן. השיח שלנו הוא שיח של איזון ומידתיות. הרי אם אני אלך עם הלוגיקה שלך, רק לצורך השיחה עכשיו, אז אנחנו צריכים לסגור את המשק לשנה ולקוות שהקורונה תצא מאיתנו. אבל מכיוון שאנחנו כל הזמן נדרשים לאזן בין הצורך הכלכלי-חברתי של אזרחי ישראל, אז כל הזמן מנסים למצוא פתרונות מאוזנים", והוסיף כי יש צורך להבדיל בין בתי הספר העל-יסודיים לבין הכיתות הנמוכות והגנים.
עריכה: אמיתי דואק