בעוד הסגר על מדינת ישראל נמשך, בנק ישראל הודיע כי הוא מאפשר לאזרחים דחייה נוספת של תשלומי המשכנתאות וההלוואות הצרכניות. טל הראל מתתיהו, ראש מטה המפקח על הבנקים, שוחחה עם ענת דוידוב ב-103fm וסיפרה כיצד יכולים לקוחות הבנקים לממש את הדחייה, וכיצד לעשות זאת בצורה חכמה ושקולה.
"נכון ל-18 בספטמבר נדחו 738 אלף הלוואות באשראי צרכני, אשראי לדיור ועסקים קטנים, בסכום כולל של כ-9 וחצי מיליארד שקלים", סיפרה טל הראל מתתיהו. "יש כאלה שדוחים עוד ועוד את התשלומים, ויש כאלה שחזרו לשלם, כאשר ניתן לדחות את החודשים מ-3 חודשים ועד ל-9 חודשים".
הראל מתתיהו סיפרה על המתווה שגובש ואומץ על-ידי כלל הבנקים בישראל. "הבנקים התחייבו לאמץ את המתווה הזה, והם ידחו את התשלומים ללא הפעלת שיקול דעת. אפשר להגיש בקשה באינטרנט, והבקשה תאושר אוטומטית. יש הסכמה ברורה בין כל הבנקים, והם לא מעלים את ריבית ההלוואה".
"חשוב להגיד שאין פה המלצה גורפת ללכת לדחות את התשלומים לבנקים", הדגישה הראל מתתיהו. "רק מי שבאמת נקלע לקושי תזרימי ונמצא במצוקה, כדאי שידחה את התשלומים – אבל שיבדוק קודם מה המשמעות של זה. זו לא מתנה. לדחיית התשלומים יש עלות, יש על זה ריבית, ואחרי שתסתיים תקופת ההקפאה יתווסף כל חודש עוד חיוב לתשלום החודשי".
ומה יקרה ביום שאחרי, כאשר יאלצו התושבים לשלם את התשלומים שדחו לעת עתה? "אנחנו בהחלט חוששים. אנחנו בוחנים ועוקבים אחר הדברים, כי ישנה שאלה בנוגע למה שיקרה ביום שאחרי. היום הזה יגיע, אי אפשר לעצום עיניים ולהגיד שזה לא יקרה", אמרה מתתיהו הראל וסיפרה על ההיערכות לעתיד. "יש בנקים שהציעו כבר מתווים וולונטריים שלהם לשנתיים קדימה. הבנקים חושבים קדימה, ואנחנו אומרים ללקוחות להיערך עכשיו ולנסות להגיע להסדרים עם הבנקים, למצוא פתרונות, להגדיל את המסגרת, לבדוק מה אפשר לעשות".
עריכה: ג'וני דוב