מדינת ישראל עוד לא הספיקה ללקק את פצעיה מהסגר הראשון, ולאחר זמן מה של ניסיון התאוששות נכנסה לסגר נוסף וכואב הרבה יותר. על פי התחזיות המדאיגות קמעה, במידה והסגר יימשך כחודש ימים, עלותו למדינה תהיה סכום לא מבוטל של 30 מיליארד שקלים.
חברת ועדת הקורונה וועדת הכספים ח"כ הילה שי וזאן (כחול לבן) התייחסה לדברים והביעה את דעתה על הביורוקרטיה והסיבוכים בדרך לקבלת המענקים: "קיבלנו הרבה פניות של אזרחים שאומרים שאפילו כדי לבדוק את הבקשה הם צריכים לחכות לערעור כמה שבועות ורק לאחר מכן מחכים עוד כמה חודשים כדי לקבל תשובה בכלל. הדבר הזה לא הגיוני ואנחנו רואים את זה גם בקבלת הלוואות. גם שכבר יש תוכניות שמקבלות תקצוב, בגלל שהביורוקרטיה כל כך מסובכת בעלי עסקים מתייאשים מראש".
ח"כ שי וזאן ביקשה להדגיש כי "אני לא חושבת שמישהו תוקע את הכסף בכוונה. בסופו של דבר אנחנו כחברי ועדת כספים מצביעים על העניין וזה אומר שלכל מענק שהוא נמצא מקור תקציבי. יש באמת מחסור גדול של כוח אדם ברשות המסים. הפניתי את השאלה הזו לנציג רשות המסים אתמול בדיון ואמרתי לו שכמו שידענו להצביע על הצורך בהגדלת חוקרים אפידמיולוגיים, גם פה שיגידו לנו שחסר להם. המשבר הכלכלי לא פחות קשה מהמשבר הבריאותי ואנחנו נעזור לדאוג לכוח אדם. אם צריך עוד אנשים, אז צריך לתגבר אותם. הכסף כבר תוקצב, עכשיו תפקידם זה לעשות כל מה שאפשר כדי שהכסף יעבור לאותם אנשים שזכאים למענקים".
על הביקורות לפיהן רשות המסים גובה כספים בלחיצת כפתור ואילו כשצריך לחלק מענקים הדבר מתעכב, אמרה: "אנחנו הבנו בוועדת הכספים שבכל חוק שאנחנו מעבירים אנחנו צריכים לתחום אותם בזמן. למשל בחוק שאנחנו דנו בו אתמול ועבר היום לפנות בוקר, הגענו לפרק זמן סביר של 3 שבועות שהם צריכים להשלים את העברת המענקים האלה. זו שיטה שאנחנו כחברי הוועדה הבנו שתביא להתייעלות בשיטה המאוד מסורבלת הזאת".
ענת דוידוב: אנחנו מדברים על המודל הגרמני בהרבה מאוד הקשרים. אולי כדאי להתחיל להפעיל את המודל הזה גם פה?
"אני חושבת שבהחלט יש לדון בזה וגם דנו בזה בוועדות הקודמות וביקשנו תשובות ממשרד האוצר. לצערי התשובות לא היו מספקות. אין שום מוטיבציה לעובדים היום לחזור לעבודה כשראש הממשלה מצהיר מראש שהם יוכלו לקבל את אבטלה עד יוני 2021. כמובן שהדבר הזה צריך להשתנות כדי שנוכל לגרום לאנשים לחזור לעבוד ולגרום למעסיקים לרצות להשאיר אותם שם".
עריכה: רון שהין