תצהיר שנשלח לבג"ץ מטעם האלוף (מיל') דן הראל העלה שאלות בנוגע ללחצים שהופעלו לטענתו מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, זאת כדי שהמדינה תרכוש צוללות דווקא מהתאגיד 'טיסנקרופ'. הכתב המשפטי גיא פלג ושדרן 103fm ('חדשות 12') שפך אור נוסף על הסוגיה.
הכתב המשפטי גיא פלג הסביר את המשמעויות של תצהירו של דן הראל בו נטען כי רה"מ נתניהו הפעיל לכאורה לחץ חריג וכבד על המדינה לטובת תאגיד טיסנקרופ. פלג הסביר כי הראל "מתאר בפתח הדברים קריירה עשירה במערכת הביטחון, 35 שנה, הוא מזכיר שהיה אלוף פיקוד הדרום, ראש אגף המבצעים במטה הכללי, סגן הרמטכ"ל, מזכירם הצבאי של שלושה שרי ביטחון וראש ממשלה אחד ועל רקע זה הוא אומר שהוא נתקל בכול מה שקשור ברכש הצוללות וכלי השיט בהתנהלות חריגה ומדאיגה מאוד לדבריו, כמוה לא נתקל בכל שנותיו במערכת הביטחון".
הוא מתאר בתצהירו מכבש לחצים כבש מאוד שהופעל עליו מצידו של ראש הממשלה ואנשיו, "הוא מחלק את זה לפרקים, אבל הפרק הראשון מתייחס לרכישת כלי השיט להגנת אסדות הגז של המדינה. הוא מתאר החלטה שלו ושל משרד הביטחון לעשות מכרז בינלאומי בשל המחיר הכבד של אותן ספינות מגן, וכבר אז כשנודע לטענתו ללשכת רה"מ, לרה"מ ולצמרת המל"ל אז יוסי כהן היום ראש המוסד אז ראש המל"ל התחילו לחצים כדי לא לפרסם מכרז ולהתקשר ישירות עם התאגיד הגרמני טיסנקרופ. הוא מתאר שהוא ואנשי צוותו ממש בחשאי פרסמו את המכרז הבינלאומי מבחינת להעמיד את רה"מ בפני עובדה מוגמרת. מתאר את הלחצים הכבדים כדי לבטל את המכרז".
עוד הוסיף ואמר הכתב המשפטי: "דן הראל כשהוא מסכם את התצהיר שלו, בעצם הוא מספר שיש הרבה מאוד נקודות והוא מתקשה למתוח בין הנקודות קו ישר, או לא יכול או לא יודע לומר מה המניע. אבל מה הוא אומר בשורה התחתונה? ביטול מכרז בינלאומי, דרשו כנגד כל ההחלטות וכל האפשרויות הכספיות של מערכת הביטחון לרכוש צוללת שביעית, הלחץ היה לחץ מאוד ממוקד בכיוון אחד, להתקשר עם התאגיד הגרמני טיסנקרופ. הוא אומר שנודע לו שעו"ד מקרובו של רה"מ שמרון פנה ליועץ המשפטי של מערכת הביטחון בבקשה גם לבטל את המכרז, ואמר שלא העלה על דעתו שאותו עו"ד מייצג או נמצא בקשר עם הנציג של טיסנקרופ בישראל מיקי גנור, מי שהפך אח"כ לעד מדינה ומחולל פרשת השוחד הגדולה הזאת".
למרות זאת, הדברים של האלוף במיל' הובאו למשטרה לפני 3 שנים ובסוף התהליך הוחלט על ידי היועמ"ש שנתניהו לא חלק מהפרשה. פלג הסביר כי "זה בדיוק הנתון החמקמק שלעיתים קשה להסביר אותו, כי חקירת משטרה נפתחת כאשר יש חשד לביצוע עבירה פלילית. החשד הזה לא עולה מהתנהגות תמוהה, לא הגיונית, לא סבירה, לא מתקבלת על הדעת, מחשידה. צריכים איזו שהיא ראיה שתקשור באופן ישיר לביצוע עבירה פלילית. הדברים של דן הראל הם דברים מטלטלים, וודאי שראויים לבחינה פלילית, ציבורית, ממלכתית".
על רקע זה תהיה מעניינת מאוד ההחלטה של שופטי בג"ץ, "באופן מסורתי אומרת המדינה אנחנו לא רוצים 2 מסלולים. כלומר אנחנו יודעים שיש הליך פלילי בפרשת הצוללות להעמיד לדין, כאן מתבקשת לכל הפחות ועדת חקירה. האם בג"ץ יאפשר משפט פלילי בבית המשפט המחוזי בתל אביב במקביל לוועדת חקירה כשהעדים חלקם לפחות יהיו אותם עדים? הפרקליטות תמיד אומרת בשום פנים ואופן לא, לא סביר שהאלוף דן הראל יעיד בבית המשפט מהחוזי בתיק הפלילי ואח"כ יקפוץ ותהיה עדות נוספת שלו בוועדת חקירה, אבל הדברים ראויים לליבון - אין שאלה", הוסיף.
בתצהיר הסודי מספר הראל כי ביקש להיפגש בשעתו עם ראש הממשלה נתניהו וסורב, "הוא אומר שהוא קיבל הוראה לבטל את המכרז לכלי השיט ואז טוען שקיבל הוראה מיוסי כהן ראש המל"ל שאמר לו 'רה"מ ביקש שתבטל את המכרז'. אז הוא אמר 'אני מבקש את זה בכתב' והוא כותב 'הייתי בטוח לא אקבל שום דבר' ואז בא יוסי כהן והעלה בכתב וכתב 'רה"מ מבקש שתבטל'. חרף זאת הוא אומר 'זה לא סביר, לא הגיוני, לא מתקבל על הדעת. משהו מסריח ובעייתי, אני מבקש להיפגש עם רה"מ', והוא אומר – 'דרישתי לא נענתה'", אמר פלג.
לדעתו של הכתב המשפטי: "מכיוון שאנחנו יודעים שהדברים האלה הובאו בפני היועמ"ש וכנראה שהדברים האלה לא גרמו להם להורות על חקירה כנגד רה"מ, אני חושב שאי אפשר להשאיר את הדברים האלה בלי תשובה. כשמנכ"ל משרד הביטחון, והתצהיר שלו הוא חלק מפסיפס של תצהירים אחרים שמתארים תמונה בעיתית, מדאיגה, קשה ולא ברורה. אני חושב שמישהו צריך לברר את העובדות ולהבין מה המניע לשרשרת ההתנהלויות החריגות האלה, בין היתר של רה"מ".
עריכה: עופרי גליכמן