ד"ר אורית אטיאס, שחוותה אלימות כלכלית, וחברת הכנסת אוסנת מארק (הליכוד) התעמתו על הצעת החוק שעלתה אתמול (ג') לדיון בוועדת החוקה ועוררה תגובות סוערות, במסגרתה בית המשפט יוכל להתערב במקרים של אלימות כלכלית במשפחה.
"נישאתי לבעל מאוד מאוד עשיר בתקופה מאוד קשה מבחינה כלכלית. עם השנים, הוא נכנס לחובות, הגיע כמעט לפשיטת רגל, והעסק היה על שמי. אז, אני חשבתי שזה מאוד רומנטי ומאוד נחמד שהעסקים על שמי", שיתפה אטיאס בסיפורה האישי, והוסיפה: "כשהוא הגיע למצב של חובות במיליונים, בסכומים שאני אפילו לא יכולה לתאר לך, בזמנו, לא ידעתי אפילו לקרוא את הסכום, הוא פשוט ברח מהארץ והשאיר אותי עם כל החובות, לבד עם שני ילדים".
לדבריה, צריך להפריד את סוג האלימות הזו מאלימות פיזית. "לא חייב תמיד שאלימות כלכלית תוביל לאלימות פיזית. ברגע שזה ברמאות, בכפייה, באיומים ובהפחדה - זה טרור וזה בדיוק כמו כל אלימות אחרת. לא חייבים סטירה בשביל זה", אמרה.
אטיאס המשיכה לשתף בסיפורה האישי, ואמרה כי הבנק עשה לה תספורת, "הייתי צריכה להחזיר את הקרן, עיקלו לי משכורת. איכשהו באמת הצלחתי לצאת מזה ולבסס את עצמי, אבל אני בין הבודדות שהצליחה".
אבל אני מנסה להבין, איפה מבחינתך עובר הקו בין רמאות, נוכלות, עוקץ, לבין אלימות כלכלית?
"ברגע שלא מספרים, ברגע שלא משתפים, ברגע שמרמים, ברגע שמשקרים, ברגע שמפחידים - זאת אלימות, מבחינה כלכלית, אני מדברת על משאבים כלכליים".
בהמשך תקפה אטיאס גם את הביקורת של כמה חברי כנסת שיצאו נגד החוק, והתבטאות בצורה מעוררת מחלוקת, ביניהם חבר הכנסת אריאל קלנר מהליכוד שאמר כי אולי האישה הטילה אימה על הבעל וקנתה בגדים ב-10,000 שקל ורוששה את בעלה, כך שלדבריו, הוא לא יוכל ללכת לראות כדורגל. "הם אפילו לא הטריחו את עצמם לקרוא את החוק הזה של שני עמודים וחצי, כל אחד בגוגל יכול לקרוא. תקרא את החוק ותבין לפני שאתה צורח כמו איזה לא נורמלי על 10,000 שקל ובגדים, מה זה קשור לבגדים? זה קשור לזה שלאישה או לגבר, או למבוגר במשפחה, אין מספיק כסף ללכת לעבוד או ללמוד או להיות עצמאי, אוטונומי, כלכלי", אמרה אטיאס, והוסיפה: "מה עם הילדים? מה עם הילדים שאישה או גבר צריכים לפרנס אותם ויש להם 400 שקל בחודש, ועם זה הם צריכה לקנות להם אוכל ובגדים וחוגים, מה אז הם עושים?".
בשלב הזה הצטרפה לשיחה חברת הכנסת אוסנת מארק, שיצאה נגד הצעת החוק, ואמרה: "חבל לי שאורית מנסה להטעות פה את הציבור. הרי אורית מספרת שהיה לבעלה עסק, והוא רשם אותו על שמה, כי היא חשבה שזה מאוד מחמיא שהעסקים רשומים על שמה. אני הייתי עורכת דין המון שנים בדיני משפחה, חזקת השיתוף חלה על אורית ועל בן הזוג שהיה לה. עכשיו תראו, אילו בן הזוג היה מרוויח מיליונים-מיליארדים, אז אורית הייתה רוצה שמחצית מהכסף יהיה שייך גם לה, נכון? כאשר חזקת השיתוף חלה עלייך, היא חלה לטוב ולרע, וזה לא משנה אם העסקים רשומים על שמך או על שמו".
אורית אטיאס השיבה, "מה שאוסנת אומרת, זה נכון, יש חוק, אפילו של הפרדת רכוש ושיתוף והכול. זה חוק טוב שהכול בסדר, וזה גם חוק שנוגע לגירושים. ברגע שהייתה לי בעיה כזאת והייתי צריכה להתגרש, לא הייתה לי בעיה. ברגע שאני נשואה ומונעים ממני כל אוטונומיה באלימות, בכפייה - זאת אלימות".
מארק, כאמור, לא הסכימה איתה, והסבירה: "הרי במה מדובר? כאשר זוג עדיין לא החליט להתגרש, הם מנהלים עכשיו שיחה בסלון. אני לצורך העניין אומרת לבן שלי - 'תקשיב, תפסיק בבקשה לבזבז יותר מדי כסף', הוא יכול..."
אטיאס לא אהבה זאת, והעירה למארק על כך, "אף אחד לא אומר לאף אחד באלימות שום דבר. לא אומרים. פשוט, פתאום, יום אחד את מוצאת את עצמך בלי כלום. אף אחד לא בא ואומר לך 'מאמיל'ה".
מארק מצדה השיבה: "את לא יכולה להתווכח עם מי שהיא עורכת דין וניהלה משפט..."
אטיאס: "מה קשור עורכת דין? את אישה נשואה? כל דבר בעלך מספר לך? כל דבר אתם יושבים ומדברים?".
אוסנת מארק, האם למשל גבר שמונע מבת זוגו כסף בגלל עניינים שלא מוצאים חן בעיניו, מונע ממנה כסף, לא מעביר לה כסף, מקשה עליה להתקיים, זה בעינייך אלימות כלכלית?
מארק ענתה, "תבינו דבר אחד, יש הגדרה בתוך החוק למונח שנקרא אלימות, בתוכו הוא חובק גם את המונח שנקרא 'אלימות כלכלית'. עכשיו תבינו מה אנחנו מנסים לעשות עכשיו. אנחנו מנסים עכשיו להכניס את עולם המשפחה לתוך רעידת אדמה, למה לתוך רעידת אדמה? אנחנו מכניסים לתוך הסלון של כל אחד ואחת מאיתנו את בתי המשפט על כל דבר".
גולן תהה, "אתם יושבים שם, חברי וחברות הכנסת של הליכוד, ואתם יוצאים נגד זה שבית המשפט יתערב בקרביים של המשפחות הישראליות, כשבמקביל, הדת משתלטת על המשפחה הזאת בכל נקודה כמעט בחיים שלה. אז מה זאת הצביעות הזאת? הדת קובעת איך להתחתן ואיך להתגרש, ופתאום מה שמטריד אתכם זה בתי המשפט".
מארק הגיבה ואמרה: "זה לא שייך אחד לשני. גם לגבי בית הדין הרבני יש לי ביקורת, אבל אני אומרת לך - מדינת ישראל צריכה למנוע אלימות ולא לספק מלחמה בתוך המשפחה כדי להפוך כל מחלוקת לתביעה נזיקית. הרי מה מספק החוק הזה? עכשיו אמרתי לבעלי איזו מילה, הוא יכול ללכת לתבוע אותי נזיקית. אנחנו לא החלטנו להתגרש, אנחנו ממשיכים לחיות ביחד. תבינו, זה הפרדוקס השלם".
לקראת סיום השיחה, הסבירה מארק את הדרך שבה היא חושבת שצריך לפעול כדי למגר את האלימות במשפחה. "שלשום נרצחו שתי נשים, ואני פניתי אתמול בשיחה לראש הממשלה, יש את הרשות למניעת אלימות במשפחה, זה מה שאנחנו צריכים להילחם עכשיו. ואני פניתי לראש הממשלה שיקצה את הכסף להקמת הרשות הזו ושם זה צריך להתחיל, לא בחוקים דרקוניים כאלה".
אטיאס סיכמה בכך שאמרה כי "מארק טוענת שבית משפט לא צריך להיכנס לעניינים של בין בעל ואשתו או במשפחה, אתם זוכרים את הימים שבעל אנס את אשתו ובית משפט לא אמור היה להתייחס לזה ואז זה לא היה אונס? זה בדיוק אותו דבר".
עריכה: אמיתי דואק