הסכם הנורמליזציה עם סודן מתווסף להסכמים שנחתמו לאחרונה עם מדינות ערב. לשם כך, יצחק לבנון שהיה שגריר למוסדות האו"ם בז'נבה בשנים 2005-2008 שוחח עם ינון מגל ובן כספית על המגעים שהתחילו עוד בזמנו. הוא סיפר על שיחות שקיים עם בכיר סודני, אשר הפגיש בינו לבין שר החוץ הסודני.
הסכם נורמליזציה נוסף נחתם השבוע בין ישראל וסודן, מי שהיה השגריר למוסדות האו"ם בז'נבה יצחק לבנון סיפר כיצד הכול התחיל: "הקשר שלי היה עם הנציג שהיה מנכ"ל של הארגון העולמי לקניין רוחני, שהוא במקרה סודני, והיה לי קשר מקצועי איתו בנושא של קניין רוחני. האיש היה משכמו ומעלה, הוא כריזמטי, איש שיח, והוא תמיד הזמין אותי לשיחות בארבע עיניים כדי לדון בנושאים של קניין רוחני, ומפה לשם דיברנו על כל מיני דברים וכך הוא שאל ביוזמתו מה קורה עם ישראל, איפה אנחנו עומדים. הוא דיבר על כך שצריך להקים יחסים ושיהיה שלום בנינו, ושהוא מוכן להירתם לנושא".
הוא ציין כי "בהתחלה לא ייחסתי חשיבות לשיחה, אבל העסק הזה התפתח והתעניין יותר ויותר עד שבאמת בשלב מסוים הוא ועוד אחד הודיעו לי ששר המשפטים הסודני מבקר בז'נבה והוא מעניין לפגוש אישיות ישראלית ושאלו אותי האם אני מוכן לפגוש אותו. על דבר כזה לא אומרים לא בתור דיפלומט, החלטתי למנף את זה, התייעצתי עם שר החוץ דאז וככה יצאה הפגישה לפועל".
לבנון סיפר: "ישבנו קרוב לשעתיים, זה היה מצומצם, לא הרבה אנשים. הם הזכירו את ישראל, לא דיברנו בעלמא. ברור שקודם כל דיברנו על הנושאים המקצועיים ואח"כ דיברנו. אני חייב לציין שסילבן שלום הוא איש שדוחף קדימה, הוא דיבר ודיבר על היחסים ומה אפשר לעשות, איך שומרים על קשר ומתקדמים. שר המשפטים ענה ובסופו של דבר, הרי דברים קונקרטיים לא יוצאים אלא אם יש לזה הסכם, סוכם שאני והמנכ"ל נהיה הערוץ בין סודן לישראל ושר החוץ. זו הייתה החלפת דעות, הערכות, לא מעבר. לא שלחנו אנשים או עשינו משהו קונקרטי"
הוא מודה כי קשה להעריך לאן יפתח הסכם הנורמליזציה עם סודן, שכן: "כל מדינה במדינות ערב שונה מרעותה, זה לא אותו דבר. זו מדינה גדולה, עם פוטנציאל, ששינתה והדיחה את אל-באשיר לפני כשנה. אנחנו דחפנו אחרי זה, זה כן. אל-באשיר התחיל להשתנות אבל יש עליו גיבנת גדולה של בית הדין העולמי שמאשימים אותו ברצח עם. הסודנים עצמם הדיחו אותו מבלי קשר אלינו ולישראל, וכעת הם הקימו כדי להגיע ליציבות מסוימת מעין ממשלה, גוף כזה שמורכב מאזרחים ואנשי צבא כאשר יש בחירות בקרוב. הם עשו חשבון נפש והגיעו למסקנה שלהמשיך בדרך הקודמת של אל-באשיר עם ההגמוניה האירנית לא הביא להם בעצם שום דבר".
עריכה: עופרי גליכמן