דוח הביניים של מבקר המדינה שפורסם אתמול (ב') באשר להתמודדות עם נגיף הקורונה, הציג רשמים קודרים למדי; מממצאיו שעוררו סערה בזירה הפוליטית והמדינית, הופנתה ביקורת כלפי השב"כ, בין היתר בכך שלא עמד במשימות המרכזיות שהוטלו עליו. הדוח הוזכר כי שיעור האנשים שהוכנסו לבידוד על ידי איכוני השב"כ מבלי שהיו חולים, גדול באופן משמעותי מזה שבחקירות אפידמיולוגיות סטנדרטיות.
ראש מערך הסייבר בשב"כ לשעבר, אריק ברבינג ('האריס') שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm והגיב על הדברים: "לפי מבקר המדינה הכל בעייתי, רק שהעובדות הן שונות. הדבר הכי חשוב הוא שיש פה את האנשים, חייהם ניצלו ממוות מקורונה כתוצאה מאותם איכוני שב"כ. היכולת המבצעית הזאת לא נועדה למגפות, אלא לתפוס מחבלים לפני שייצאו לפיגועים. בתפקידי בשב"כ, זה הכלי שאיתו מנעתי פיגועי התאבדות ורצח. הדרג המדיני במדינה קיבל החלטה והנחה את השב"כ, השב"כ הוא ארגון ממושמע והפעיל את היכולות שלו".
עוד הוסיף כי: "כאשר אתה מפעיל את היכולות האלה, אתה לא מפעיל את כל היכולות שניתנות לך במסגרת הפעילות כנגד הטרור. אתה מפעיל יכולות רדודות. צריך לדייק את היכולות האלה באמצעות תחקור החולים שמתבצע. פעם אחת מתבצע איכון, פעם שנייה מתבצע תחקור של האנשים, וביחד ניתן לדייק יותר היכן נמצא האדם, עם מי הוא מדבר ועם מי נפגש".
בהמשך דבריו, הסביר ברבינג מדוע ישראל צריכה להיעזר בשב"כ בזהירות ובשום שכל: "בשעת חירום וכאשר מדינת ישראל נמצאת במצב משברי קשה כמו במגפת הקורונה, אם יש לשב"כ את היכולות האלה ועל פי החלטת הממשלה, פיקוח פרלמנטרי ופיקוח של היועמ"ש, הוא צריך לתת את המענה באמצעותן".
מה, אם כן, צריך להיות הפתרון למה שנראה כמו שימוש בכלים ביטחוניים למטרות אזרחיות? ראש מערך הסייבר בשב"כ לשעבר, אריק ברבינג ('האריס'), הדגיש: "למדינת ישראל היה מספיק זמן לייצר אפליקציה אזרחית שלא תופעל על ידי השב"כ. לצערנו הרב זה לא קרה. האפליקציה סובלת מעניינים טכנולוגיים, וגם בעייתית מעצם העובדה שהאדם צריך להסכים למעקב אחריו, אך אנו מסכימים לחשוף את הפרטיות שלנו בגוגל ובמקומות אחרים וזה עובר לנו טוב בגרון. אם מישהו חושב שאפשר לסמוך רק על האיכון הדיגיטלי שניתן על ידי השב"כ כדי לקבוע מי היה בסביבת האדם המאומת ללא חקירה או תחקור של החולה המאומת, אז זה לא עובד ככה".
בסוף דבריו, התריע אריק ברבינג בפני הסכנות החמורות שעלולות להותיר פגיעה אנושה וחסרת תקדים בביטחון המדינה כתוצאה משימוש באיכונים למטרות שאינן מיגור הטרור: "כל הפעלה של יכולת מהסוג הזה פוגעת במידה כזו או אחרת בפרטיות, השב"כ מפעיל את הכלים את בזהירות ובמשורה. הארגון לא מתלהב מכך כי זאת איננה משימה ביטחונית, היא משימה לאומית. יריבי ישראל ואויביה לומדים על היכולות הללו, יכולות שמחר בבוקר ימנעו פיגועים. לאורך זמן ניתן לראות זהירות רבה יותר של אנשים שרוצים לבצע פיגועים והשארת מכשירים סלולריים במקומות אחרים לפני שהם יוצאים לבצע את זממם. כדאי מאוד שתהיה לנו יכולת אזרחית".
עריכה: מיכל קדוש