איפה הכסף
עם ענת דוידוב

סטייק ללא רגשות אשם

למעלה מ־30 סטארטפים בישראל עוסקים בפיתוח חלבונים אלטרנטיביים • מנכ"ל GFI ניר גולדשטיין על כל החידושים לרגל יום הטבעונות הבינלאומי


היום יום הטבעונות הבינלאומי: סטייק במעבדה? חלב אם שמיוצר במבחנה? ניר גולדשטיין הביא לנו את כל הפיתוחים הטכנולוגיים שישפיעו על הצלחת שלנו בעתיד.

ניר גולדשטיין הסביר כי קיימים פיתוחים טכנולוגיים בתחום המזון שאינם קשורים רק ליום הטבעונות אלא לעתיד של כולנו: "מזון העתיד, משפחות של טכנולוגיות שישראל היא מובילה עולמית בכל הקשור למחקר ויזמות שייצרנו לנו את אותו מזון שאנחנו אוהבים בדרכים חדשות, לא דרך בעלי החיים. יש בכך יתרונות אדירים כלכליים וסביבתיים. יש היום בישראל כ-40 סטרטאפים בתחום, זה לא מעט ואני מקווה שיהיו עוד הרבה, הביקוש להצעות הוא עצום. יש המון קשיים במשק עם הקורונה ותמיד יש תחומים שנהנים, לא נעים להגיד ממצבי משבר ואחד מהם זה החלבון האלטרנטיבי".

הוא הסביר כי מדובר במשפחת של טכנולוגיות שמייצרות את המזון מהחי, "בלי בעלי החיים, יודעים לייצר סטייק ברמה מולקולרית אותו דבר מהחי אלא שייוצר על ידי דגימה שלקחנו מבעל החיים וגידלנו במפעל המזון. יש הנפקה חדשה בבורסה בישראל שמייצרים חלב אם מתורבת כלומר אנחנו יודעים לקחת מספר תאים מהשד לצורך העניין ולתת להם סביבה שתאפשר להם לייצר חלב אם שהוא לא תחליף, לא מהצומח או מבעל חיים, אלא חלב אם שנוכל להאכיל תינוקות". גולדשטיין הדגיש: "זה מאוד מאוד בריא".

זאת מכיוון שלדבריו: "אנחנו בונים בפעם הראשונה בהיסטוריה את המזון מאפס, שולטים בכול פרמטר. אפשר להכניס שומן, חלבונים, מה שמתאים לנו. יש חוקרים במכון ויצמן שיודעים לקחת צמח ולהחליף כל חלבון שיש בו בכל חלבון שרוצים וזכו על זה בפרס נובל בכימיה על עריכה גנטית". להערכתו, "תוך עשור שוק המזון מהחי, עשרה אחוז ממנו יהיה אלטרנטיבי. אנחנו מגלים שהפוטנציאל של הפריון לתל"ג הוא 11 מיליארד שקל בשנה ועוד אלפי משרות שיכולות להיכנס, אם נחליט שזה תחום מתמקדים בו"

גולדשטיין אף חשף כי: "משרד רה"מ בוחן האם להיכנס לתוכנית לאומית בתחום הזה ספציפית, לאור הנתונים והעניין האדיר בשוק, יש פוטנציאל כלכלי אדיר הרבה מעבר לטבעונות".

 

עריכה:עופרי גליכמן

01/11/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בשר מתורבת: טכנולוגיות חדשות לייצור מזון טבעוני שלא מרגיש טבעוני
בשר מתורבת: טכנולוגיות חדשות לייצור מזון טבעוני שלא מרגיש טבעוני  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris