ארה"ב מתעוררת לנשיא חדש: המועמד הדמוקרטי גבר על הנשיא המכהן דונלד טראמפ וזכה בבחירות לנשיאות ארה"ב. טראמפ, כהרגלו, סירב להכיר בתוצאות, וטען כי 'הבחירות רחוקות מלהיגמר'. מייקל אורן, לשעבר שגריר ישראל בארצות הברית, סיפר על דמותו של הנשיא הבא, והתייחס להשוואתו לנשיא לשעבר אובמה.
מייקל אורן סיפר כי הוא מכיר את ג'ו ביידן היטב, "עבדתי מולו כ-5 שנים. הוא לא טראמפ אבל גם לא אובמה. אובמה הנושא הישראלי, הפלסטיני, האירני, היה מושרש אידיאולוגית עמוק-עמוק, בנסיעה הראשונה שלו במזרח התיכון דילג על ישראל לנאום קהיר. אובמה לא נעלם, הוא עדיין בשטח ובזירה וחלק מיוצאי ממשל האובמה הצטרפו לממשל ביידן".
לדבריו, "אובמה לא אהב אותנו כפי שהתרגלנו לאהבה אמריקנית, הוא לא שייך לדור של ביידן שזוכר את 67. זה דור אחר, זה מקום אחר, אני חושב שבסך הכול הוא פעל לנרמל את היחסים, להוריד אותם מיחסים מיוחדים למשהו יותר נורמלי והיה לו את הקישקע שלו, במקום אהבת ישראל הוא שאף להגיע לפתרון 2 מדינות והסכם הגרעין. ביום האחרון שלי בתפקיד אני בחדר הסגלגל ואובמה אומר משפט שלא אשכח בחיים שלי - אם תפרוץ מלחמה וודאי שארה"ב תבוא לצידה של ישראל משום שזה מה שהציבור האמריקני מצפה. מה אתם מבינים מזה?"
אורן ציין כי הציבור האמריקני נחלק בתגובתו לתוצאות הבחירות: "אנשים התגרשו משום שהם עברו תקופה מאוד קשה של פילוג פוליטי וקיטוב פוליטי, של שנאה שפירקה משפחות. יחד עם משבר הקורונה והכלכלה הם עברו ממש טלטלה ויש כאלו שמאוד מאוכזבים. אני חושב שיש חשש אמיתי בישראל, יש מקור לחשש אבל בכל זאת גם לנו יש אינטרס באמריקה כמה שיותר יציבה ומאוחדת".
עוד אמר כי ביידן לא יעסוק תחילה בישראל, אלא בקורונה ובנושאים בין-לאומיים אחרים ופנים-מדינתיים: "במישור הבינלאומי הוא יעסוק ביחסי ארה"ב סין, ארה"ב ורוסיה, אמנת האקלים, ברית נאט"ו לפני המזרח התיכון אבל בנושא המדיני - 2 מדינות לשני עמים, גבולות 67'. ואיראן. הוא התחייב לחדש את ההסכם. נצטרך להתמודד עם זה גם", והטיל ספק בהמשך קידום נרמול היחסים בין ישראל ומדינות ערב: "נשיא לא משקיע בהישגים הקודמים של הנשיא הקודם במיוחד אם יש 'דם רע', אבל הוא בירך על זה".
בהמשך, הביע את דעתו על ההתמהמהות בברכה של ממשלת ישראל לנשיא החדש, ואמר: אני בירכתי מיד אתמול בלילה כי אפשר לברך בצורה עדינה, להגיד שאנחנו מצדיעים לדמוקרטיה האמריקנית, כמה אנחנו שותפים לערכים הדמוקרטים האמריקנים, כמה אנחנו מעריכים את ביידן". הוא נזכר כי בעבר היה מקרה בו "לקח לנו 6 שעות לשלוח מכתב תנחומים ואני מקבל שיחת נזיפה מהבית הלבן, איך יכול להיות שבת בריתנו בין אחרונות המדינות להביע תנחומים?" לכן לדעתו "זה ייזכר שחיכינו והיינו בין האחרונים כשכל העולם בירכו ואנחנו לא".
עריכה: עופרי גליכמן