חיים תומר, לשעבר ראש אגף במוסד, הסביר את מידת החשיבות של נסיעת ראש הממשלה בנימין נתניהו לסעודיה לפגישת יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן.
חיים תומר הביע את דעתו על נסיעתו של רה"מ בנימין נתניהו וראש המוסד יוסי כהן לסעודיה, ואמר: "בהנחה שהדברים אכן קרו וכך נראה על פי הפרסומים, היא משמעותית מאוד, אולי יותר מהחדשות המשמעותיות הטובות שנשמעו בחודשים האחרונים על חידוש היחסים עם כמה מדינות במפרץ". הוא הסביר: "סעודיה זה סדר גודל אחר במשקל שלה במפרץ הפרסי, במקומה בעולם הערבי, בקשריה והשפעתה על הממשל האמריקני לאורך שנים". לדעתו, "עצם העובדה שיושבים עכשיו פומפאו, רה"מ ובכירים ישראליים נוספים עם בכירים סעודיים ומדברים מה עושים בזמן שנותר לממשל טראמפ, היא מאוד משמעותית. גם לטווח הקצר וודאי שגם לטווח הבינוני, ייצור של מדיניות משותפת מול ממשל ביידן, אבני יסוד של מדיניות כלפי איראן שלדעתי בלב העניין".
בהמשך הבהיר מדוע ראש המוסד הצטרף לנסיעה: "בתוך התפקידים המיוחדים יש דברים מהצד האגרסיבי ומהצד המדיני-חשאי. המוסד לאורך כל השנים אחראי על החזקת סט מורכב של יחסים חשאיים עם מדינות שלא מוכנות לדבר אלא רק עם המוסד, משום שהם חוששים מהדלפה. לכן הם מעדיפים לדבר עם הגורם שאמון על החשאיות. ראשי המוסד למיניהם החזיקו את תיק הקשרים עם המפרץ הפרסי מסוף שנות ה-80 ואילך, אולי קודם לכן. זה מסורת שנמשכת לאורך שנים, יצאה אל החוץ בימי אוסלו, אחרי זה חזרה אל מאחורי הקלעים. לכן, המוסד באופן טבעי הוא שחקן מאוד מרכזי בדברים האלה, ולפעמים יש שיתוף פעולה עם משרד החוץ. בלעדי ראש המוסד הדבר הזה לא היה קורה".
תומר סבור כי ישראל שילמה מחיר מסוים עבור היחסים עם סעודיה: "ישראל נותנת בד"כ דברים בחבילת הביטחון והמודיעין, זה מה שמצפים ממנה. יחד עם זה היא נותנת נגישות לטכנולוגיות ישראליות בכל התחומים. הלוואי, ואני אומר את זה כאזרח, שבין ישראל ובין סעודיה תהיה פריצת דרך לכיוון של פתיחת יחסים עסקיים כמו שעשינו עם האמירויות ואחרים".
עריכה: עופרי גליכמן