נתוני התחלואה בנגיף קורונה ממשיכים לעלות, וביממה החולפת אובחנו 1,523 בני אדם. למרות המגמה הברורה והמטרידה, שר הבריאות טען כי 'המצב לא מצדיק הגבלות', סגנו טען ההפך, מנכ"ל משרד הבריאות טען כי 'המצב יציב', בעוד הפרויקטור התריע שמדובר ב'שעת חירום'. אז האם יוטלו הגבלות בחג החנוכה או שדווקא יימשכו ההקלות? פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג ב-103fm על משבר קורונה שמחריף, וביקר את מדיניות הממשלה.
פרופ' חגי לוין התייחס למגמת העלייה בנתוני התחלואה בקורונה, וטען כי "אנחנו צריכים לבדוק את הנתונים האמיתיים". הוא הסביר כי "ברפואה צריך להתמקד בעיקר בחולים ובמתים, כי ברגע שתעלה את כמות הבדיקות ברור שתמצא יותר מקרים. לצערי גם עכשיו אנחנו לא רואים לנגד עינינו את מספר החולים". הוא הדגיש: "אני לא חושב שצריך לזלזל בחומרת האיום, אנחנו כל הזמן בעיצומה של מגפה עולמית, של נגיף מדבק ומסוכן". מנגד הוסיף וטען כי נגרמו נזקים מהפעולות שננקטו לצמצום ההדבקה, "כמה ילדים רעבים יש בישראל? כמה אלימות במשפחה יש? כמה אנשים משמינים? וכמה אנשים מבוטלים? אלה נתונים שצריך לעקוב אחריהם כל הזמן ואז נוכל למצוא את האיזון הנכון יותר ולא לחפש פתרונות קסם".
הציבור מבולבל נוכח ההנחיות שמשתנות בקצב מסחרר, וההתבטאויות המנוגדות של בכירי משרד הבריאות. פרופ' לוין הסביר: "יש לנו מצפן של איך פועלים בבריאות הציבור - לפי עובדות, בשת"פ עם הציבור ותוך תכנון ארוך טווח. ברגע שאתה שם את העקרונות האלה אתה מבין איך לנהוג נכון. אנחנו מסתכלים אולי בפרטים ולא רואים את התמונה הגדולה. אם היינו קובעים מדיניות עקבית, למשל שאסור יותר מ-10 בפנים ו-20 בחוץ, למעט מערכת החינוך, והיינו דבקים במדיניות הזאת - היינו מייצרים פתרונות לעסקים, לחינוך, לחוגים. היינו מסוגלים לייצר שגרה לצד הקורונה, ולא היינו מגיעים לרמות תחלואה קיצוניות".
באשר לחג החנוכה שמתקרב אלינו, אמר יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור כי חשוב להפנים שמפגש בין דורי במקום סגור מהווה סיכון להדבקה ולהידבקות. "יש סיכון, אני לא חושב שהמדינה צריכה לקבוע לך אם אתה צריך לקיים או לא לקיים. אני חושב שאם אפשר לקיים באוויר הפתוח את המגש המשפחתי - עדיף, אם אפשר בצורה מצומצמת - עדיף, אם נפגשים משאירים את החלונות פתוחים, ולהישאר עם מסכות".
בהמשך, מתח ביקורת חריפה על מדיניות הממשלה, ואמר: "חוסר העקביות בהחלטות כפי שבא לידי ביטוי בנושא הקניונים הוא בלתי מובן. אם אתה הולך באסטרטגיה אחרת שאומרת היעדים שלנו הם אחרים, אז יש היגיון. אבל אם יש אסטרטגיה שאומרת שאם ה-R עולה מ-1 מפסיקים לפתוח, למה לא נוקטים? אי אפשר לערבב כל הזמן את האסטרטגיות ואת הציבור. הדבר יוצר כאוס שאי אפשר להבין אותו. יש חוסר מצפן לקבלת החלטות. היה צריך לפעול עם הציבור, ולתת לציבור את המידע, ואז היה אפשר לקבל החלטה מושכלת".
עריכה: עופרי גליכמן