שופט בית המשפט העליון מני מזוז הודיע אתמול (ב') על פרישתו מן התפקיד בחודש אפריל. פרופסור יואב דותן מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית התייחס להודעת הפרישה והביע את דעתו על העמדות הפוליטיות שמייצג מזוז, שפעמים רבות נתפס כליברלי ואקטיביסט.
פרופ' יואב דותן התייחס לטענות כי השופט מני מזוז החזיק בעמדות ליברליות ואקטיביסטיות, והסביר: "המונחים ליברלי ואקטיביסטי הם מונחים יחסיים, אקטיביזם? אין בכלל הסכמה מה זה. אני לא חושב שיש כרגע רוב אקטיביסטי או ליברלי בביהמ"ש העליון, יש שופטים עם השקפות כאלו ואחרות בעניינים שונים". עוד הוסיף: "אני לא מקבל שאלה היו עמדותיו. למזוז היו עמדות מסוימות בכל מיני נושאים, אפשר לשייך את העמדות לצד היותר ליברלי בהקשרים מסוימים ולצד הפחות ליברלי בהקשרים אחרים, הדברים מורכבים".
כמו כן, טען כי באשר לפסיקות משפטיות ושיקוף הדברים כפי שנעשה על ידי אמצעי התקשורת הוא "מאוד בעייתי, משום שהוא פשטני ושטחי בראש ובראשונה". לכן לטעמו הצהלה בקרב הימין והעצב בדבר פרישתו של מזוז בשמאל 'לא לעניין'. פרופ' דותן הסביר את המניעים האפשריים להחלטתו של מזוז לפרוש מוקדם מן הצפוי: "השיפוט בעליון הוא לא מלכות, הוא קודם כל עבדות. האנשים האלה ראויים לכל הערכה כי אני בספק אם יש מישהו במדינת ישראל שעובד קשה כמוהם. אני לא מכיר, במערכת המשפטית אין".
הוא ציין כי: "ביהמ"ש העליון האמריקני דן בערך ב-70 מקרים בשנה, הישראלי דן ב-10,000. הפרישה המוקדמת של מזוז היא לא הראשונה וזה נובע להערכתי בראש ובראשונה מהעומס הכבד הנוראי שמוטל על שופטי ביהמ"ש העליון ולא כל אחד מוכן לעשות את זה עד גיל 70".
עריכה: עופרי גליכמן