אודי סגל וענת דוידוב

בהוטן וישראל, השלב הבא

מדינה נוספת הצטרפה להסכמי כינון היחסים, והפעם - בהוטן, מדינה ציורית בלב רכס ההימלאיה • מדריכת הטיולים עירית להב על חברתה החדשה של ישראל


ממלכת בהוטן, השוכנת בלב רכס ההימלאיה, היא אחד מהיעדים התיירותיים הייחודיים ברחבי הגלובוס, על אף שרובנו לא שמענו על המדינה היפה והמרוחקת. אמש (ש') פורסם כי ישראל ובהוטן כוננו את יחסיהן הדיפלומטיים, ושר החוץ גבי אשכנזי אף מסר כי הוא שוחח עם מקבילו על תכנית עבודה משותפת. עירית להב, מדריכת טיולים בחברת 'איילה גאוגרפית', סיפרה על המדינה שתהפוך בקרוב לחברה קרובה של ישראל. 

להב סיפרה שביקרה במדינה הקטנה כ־12 פעם, בשעה שהביקור הראשון שלה שם התרחש בתחילת שנות ה־90. "תכלס, נכנסתי לשם לא ממש חוקית, הייתה שם הגבלת כניסה לתיירים - רק 2,800 תיירים בשנה. הם עדיין לא ממהרים להכניס לשם עיתונאים זרים, אבל היום תיירים רגילים רשאים להיכנס עם ויזה רגילה. הטיסה היא לדלהי, והיא לוקחת כ־5 וחצי שעות, ומשם עוד שעתיים עד לגבול בהוטן", סיפרה. לדבריה, המדינה הזו היא קסומה, הררית, ויפיפייה, ו־95 אחוז ממנה היא שמורת טבע. 

בהמשך, הסבירה להב כי המדינה הזו ממש סגורה ביחס למדינות אחרות, אבל היא עוברת כרגע שינוי מהותי. "בהתחלה היה להם רק ערוץ טלוויזיה אחד, ואחרי זה שני ערוצים - הם פחדו שיגיעו השפעות שליליות מבחוץ ואנשים יתקלקלו. גם העיתונות המודפסת הייתה מוגבלת, אבל עכשיו הכל חופשי. היום, הם צמודים להודו, ואפילו צופים ב'כוכב נולד הודו'". 

"בעבר היו שם כ־8 ילדים לכל משפחה, וכולם עבדו בחקלאות. הם כמעט ולא למדו, אבל לאט לאט המבוגרים הבינו שעתיד המקום תלוי בהשכלת הילדים. היום יש פחות ילדים, אבל כולם הולכים ללמוד - כן, אפילו כאלה שלוקח להם יומיים וחצי להגיע לבית הספר. היום יש 5 אוניברסיטאות במקום, ומי שלא מצליח למצוא מקום נרשם ללימודים בבנגקוק, ולעיתים אפילו באוקספורד". 

ומתי הביקר הבא שלה? כנראה שאפריל. "אגב, אני חייבת להגיד שזה שונה לחלוטין מצפון קוריאה - הארץ הזו לא הייתה סגורה כל כך הרבה זמן בגלל שהם שונאים מישהו. הם פשוט עניים וקטנים, זה הכל". 

עריכה: עדן בן ארי 

13/12/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הסכם כינון היחסים בין ישראל לבהוטן
הסכם כינון היחסים בין ישראל לבהוטן  |  צילום: שגרירות ישראל בניו דלהי
Paris