אראל סג"ל

אהוד יערי בעקבות הסכמי השלום: "התמוטטות החומה הערבית"

26556

יערי, פרשן 'חדשות 12', הביע את דעתו על הנורמליזציה עם מדינות המזה"ת: "זו התרסקות הווטו בו אחזו הפלסטינים ב-70 שנים האחרונות"


אחרי שבשבוע שעבר נחתם הסכם לכינון יחסים בין מדינת ישראל למרוקו, בסוף השבוע האחרון נודע כי גם ממלכת בהוטן באסיה תכונן יחסים דיפלומטיים עם ישראל. אהוד יערי, הפרשן לענייני ערבים של 'חדשות 12', שוחח עם אראל סג"ל ויריב אופנהיימר, והביע את דעתו על סדרת הסכמי השלום בין ישראל למדינות שונות במזרח התיכון.

הפרשן אהוד יערי התייחס להסכמי השלום שנחתמו לאחרונה עם מרוקו ובהוטן, וטען כי: "המדינות הערביות, כל אחת בדרכה, לא כולן באותו שטנץ, יפתחו בנורמליזציה עם ישראל". הוא הסביר כי הסכם השלום עם מרוקו בנוי מ-2 שלבים: "הראשון, זה לשכות קישור ומרכזי מסחר וטיסות ישירות. שלב שני אחרי שביידן יאשר את סיפוח הסהרה המערבית אז יהיו שגרירויות", ולדעתו "מדינות אחרות ילכו במסלול דומה, עומאן להערכתי תהיה הבאה, גם קטאר כבר מהססת".

כמו כן, טען כי משמעות ההסכמים היא: "ההתמוטטות של החומה הערבית, חומת הבידוד והחרם, והתרסקות הווטו בו אחזו הפלסטינים ב-70 שנים האחרונות. העניין הפלסטיני זה נוסטלגיה, נוסטלגיה זה לא מדיניות והפלסטינים מבינים את זה". מנגד טען: "אין פה חידוש מופלג, מרוקו רוצה הכרה בסהרה המערבית ש-45 שנה מנסה להשיג ולא הצליחה, והשיגה עכשיו. סודן רוצה להימחק מרשימת הטרור והאמירויות רצו דברים אחרים. מעבר לזה שהם רוצים משהו מהאמריקנים הם רוצים דברים מישראל – מדינה כמו סודן רוצה עזרה ישראלית, ידע ישראלי, במודרניזציה של החקלאות שלה, שיש לה פוטנציאל עצום".

בהמשך, הביע את דעתו באשר להשפעה של הסכמי השלום עם המדינות הערביות על הרשות הפלסטינית: "נפלה החלטה דרמטית שטרם הודיעו עליה והיא – לא לעמוד יותר בפרץ נגד הסכמי שלום בין מדינות ערביות לישראל. הם הבינו שהם לא מסוגלים לעצור את זה, מיותר להילחם בזה וצריך להסתגל לזה. איך הם יעשו זאת? הם רוצים עכשיו, ומה שאני אומר מוסמך, לגייס דווקא את המדינות שעושות נורמליזציה עם ישראל. לכן א-סיסי מזמין את ביבי, כדי ללכת מחדש למשא ומתן ולחפש מתכונת של הסדר שהוא לא הסדר קבע, הוא לא סוף סכסוך אלא הסדר שמשנה את פני המציאות, את החיים על הקרקע, שבו המדינות הערביות דווקא אלה שקשרו קשרים עם ישראל הן המסייעות. זה מהפך".

הוא הדגיש: "ההסכמים האלה יעמדו הרבה אחרי טראמפ ואחרי ביבי ברשות הפלסטינית. השאלה העיקרית היא האם הממשל של ביידן ינסה ללכת עוד פעם על ניסיון סרק של להשיג הסדר קבע כי הפלסטיניים בשום פנים לא רוצים הסכם קבע שפירושו מדינה פלסטינית קטנטונת על הרי יו"ש, זה לא מעניין אותם. או שביידן ואנשיו ילכו על משהו שהוא הסדר ביניים גדול, רחב, נדיב שמשנה מציאות אבל לא פותר סכסוך – לזה יש סיכוי. תלוי גם איזה ממשלה תהיה אצלנו".

     

עריכה: עופרי גליכמן

13/12/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אהוד יערי
אהוד יערי  |  צילום: נתי שוחט/פלאש90
Paris