פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש התייחס לשיעור המתנגדים לחיסון והמתלבטים אם בכלל להתחסן, שנאמד בשלושים אחוזים. בהמשך התייחס לנושא ההתערבות הפוליטית והדיפלומטית בכל הקשור להגדרות מדינות ואזורים כאדומים וירוקים.
הפרויקטור פרופ' נחמן אש התייחס למבצע החיסונים שיחל בשבוע הבא בישראל, ולהיענות הציבור והודה כי הוא מוטרד: "ההצלחה שלנו במבצע הזה תלויה במספר המתחסנים, אם נגיע למספרים שיאפשרו לנו לחזור לחיים נורמליים שזו המטרה. מה שמאיים על זה, זה שיעור התחסנות נמוך. לכן ההסברה והשכנוע וההתמודדות עם הפייק ניוז בראש מעיינינו". הוא ציין כי: "השיעור לפחות הראשוני של אנשים שמביעים חששות או מתלבטים או מתנגדים הוא לא נמוך, הוא כמה עשרות אחוזים - סביב 30 אחוז".
לדעתו, המפתח להצלחת המבצע הם הצוותים הרפואיים: "אני משער שאם הציבור יראה שהצוותים הרפואיים מתחסנים גם הוא ירוץ להתחסן", והוסיף כי: "גם שם יש אתגר. אני חושב שנצליח לשכנע בחשיבות וביעילות של החיסון אבל יש התמודדות עם הרבה דעות אחרות". על התחושות ברחוב קבע: "מודאג מהשאננות ואווירת סוף קורס", והבהיר כי המדינה תשפה את קופות החולים במקרה של תביעה בעקבות תופעות לוואי של החיסון.
כמו כן, הסביר מדוע חשוב ונכון להתחסן: "המחלה הזאת, אנחנו משלמים עליה בחיי אדם, בתופעות ארוכות טווח, היא מחלה קשה. לעומת זאת, החיסון כפי שנבדק על ידי עשרות אלפי אנשים מראה יעילות גבוה של 95 אחוז מהאנשים שמתחסנים לא יחלו במחלה ולא יחלו במחלה קשה. יחד עם זאת תופעות הלוואי הן מינימליות, נפיחות מקומית, כאב מקומי, חום קצת של כמה ימים אבל זהו. אמנם החיסון בטכנולוגיה חדשה אבל כשלומדים את הביולוגיה של הטכנולוגיה אין פה שום סיכון מיוחד, כל החיסונים פועלים על ידי זה שהם מציגים חלבון של הנגיף למערכת החיסון שמייצרת נוגדנים, פה נותנים את החלבון בלי כל הווירוס עצמו. יש חיסונים שמסתמכים על נגיף מומת, פה רק חלבון".
על פי הדיווחים האחרונים, אנשים הסובלים מאלרגיות הקשות המחייבות אותם לשאת עמם מזרק למקרה של תגובה אלרגית קשה לא יתחסנו. למרות זאת פרופ' אש הסביר כי: "אנחנו בוחנים את האפשרות שהחיסון יינתן בבית חולים בסביבה שיכולה לטפל במקרה כזה. שני המקרים שקרו בבריטניה שהדאיגו אותנו טופלו והם במצב טוב, אז אם נותנים את החיסון תחת השגחה במקרים כאלה יכול להיות שזה מספיק בטוח".
להערכת הפרויקטור, חיסון מרבית אזרחי המדינה ייארך עד לחודש מרץ-אפריל, והוא כולו תקווה כי את חג הפסח נחגוג כולם ביחד, אך הדגיש כי הכול תלוי בהיענות לחיסונים. הוא התייחס לאפשרות שיוטל סגר שלישי, והסביר כי: "אנחנו מנסים למנוע את הסגר המלא בעזרת צעדים שהם קצת פחות מסגר, יאפשרו המשך חיים אמנם מוגבל אבל יאפשרו את הלימודים בבתי הספר, אם זה לא יצליח ונראה עוד עלייה בתחלואה נאלץ להגיע גם לסגר מלא".
בהמשך, התייחס לבקשה של משרד הבריאות להפוך את אמירויות למדינה אדומה, והבהיר כי ההחלטה לא נגועה בשיקולים פוליטיים: מספר הנוסעים גדול מאוד וההתנהלות שם של הישראלים בהחלט מעודדת הדבקה ואנחנו חוששים מזה. אנחנו היינו מעדיפים שהמדינה תעבור למדינה אדומה. יש פה שיקולים חברתיים, כלכליים. זה עולה לדיון מחר שוב - בוודאי שיכול להשתנות".
אז הסביר מדוע המשך פיתוח החיסון במכון הביולוגי חשוב על אף שכבר נרכשו החיסונים ממודרנה ופייזר: "יש חשיבות גדולה מאוד ליכולות של הפיתוח העצמי של חיסון כזה, אני שמח ומברך על הפיתוח של החיסון. גם עכשיו אנחנו רוצים שיהיו לנו את כל האופציות. ההשקעה חשובה וצריך להסתכל קדימה אל העתיד. יש סיכון שיהיו לנו התפרצויות בעתיד והיכולת של המכון הביולוגי מאוד חשובה".
עריכה: עופרי גליכמן