ינון מגל ובן כספית

"שני שליש מהפלסטינים רוצים שאבו מאזן ילך הביתה"

אהוד יערי ('חדשות 12') על הרצון לפריצת דרך מול עזה: "הם מעוניינים בשיתוף פעולה עם ישראל. הם לא מחפשים את האינתיפאדה השלישית, בדיוק להפך"


נדמה כי במוקטעה כבר הבינו שמלחמה נוספת היא לא כלכלית, ועל כן שינוי לאחרונה הפלסטינים כיוון. האם היה זה גל הנורמליזציה שסייע לפריצת דרך? אהוד יערי, פרשן לענייני ערבים ('חדשות 12') התייחס לנושא וניתח את הנתונים הקיימים.

לטענת אהוד יערי, הפלסטינים שינוי כיוון והחליטו שלא למנוע את הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערביות. הוא הדגיש כי: "לא לעודד כמובן, אבל הם מבינים שהפור נפל ולכן לא ינתקו יחסים, לא יחזירו שגרירים, אלא ינסו לגייס דווקא את אותן מדינות, בעיקר האמירויות ומרוקו שעושות נורמליזציה עם ישראל כדי לנסות לחדש בפורמט חדש - משא ומתן לקראת כניסתו של ביידן לבית הלבן. זו המדיניות, לכן דרך אגב אבו מאזן לא נענה לבקשת עשראווי להיות המחליפה של סאיב עריקאת בניהול המשא ומתן, מפני שהוא לא רוצה עוד מאותו דבר – הוא רוצה משהו אחר".

לדעתו, "היום בעולם הערבי לא ממש שוקלים את העמדה הפלסטינית. יש סוג של מס שפתיים, בזה שהפלסטינים מחפשים דרך לחזור לזירה, לצאת מבידוד שנכפה עליהם כתוצאה מהמהלכים של טראמפ-ישראל ולצורך זה היו רוצים למשל שהסעודים יעזרו להם מול וושינגטון. לא בטוח שהסעודים הם ממש הגורם שזוכה לחיבתם של אנשי ביידן אבל הם מחפשים דרך להשתנות. הם מבינים שמה שהיה עד עכשיו לא יכול להימשך, שהם נחלו כישלון בעניין הזה ולכן החיפוש. הם הציעו לביבי באמצעות א-סיסי לשלוח את שר החוץ אשכנזי לקהיר מול שר החוץ של אבו-מאזן. זה לא יוצא לפועל אבל גם מהסיבה שההצעה של אבו מאזן כרגע היא לעשות את זה תחת חסות של קבוצת מינכן, צרפת, גרמניה, ירדן ומצרים, ומבחינת ישראל זה לא מטריית החסות האופטימלית".

עוד הוסיף וטען הפרשן לענייני ערבים כי הפלסטינים הגיעו למסקנה שנדרש חישוב מסלול מחדש, דרמטי ומהיר: "זה ברור בשיחות איתם, זה ברור מסקר דעת קהל שפורסם אמש, 2/3 מהפלסטינים רוצים שאבו מאזן ילך הביתה. רואים רצון ברור לשיתוף פעולה עם ישראל בתחום הכלכלי, האזרחי וכו'. אנשים לא מחפשים את האינתיפאדה השלישית, בדיוק ההפך. אבו מאזן מבין את זה, אין לו נוסחה. איש מאוד בכיר ברשות הפלסטינית מדבר איתי לפני כמה ימים ואומר לי 'תשמע, אנחנו מוכנים היום לקבל פחות 10 אחוזים ממה שברק ואולמרט הציעו לאבו מאזן'".

בקרוב ייכנס לבית הלבן נשיא חדש, ג'ו ביידן ויערי משוכנע כי: "ביידן ימשיך את הקו של הנורמליזציה של מדינות ערביות נוספות עם ישראל. לא יודע אם באותה תנופה, אבל מדינות נוספות יבואו, הם כבר עם בגד ים על שפת הבריכה, לפחות 4-3. השאלה מה הוא בוחר לעשות בתחום המשא ומתן הישראלי-פלסטיני. האם הולך לניסיון 'קרי' לפתור את הסכסוך, אם הוא יעשה את זה זו תהיה טעות איומה מפני שאין סיכוי להצליח בזה, כי הפלסטינים לא רוצים 'מדינונת'. אבל אם ממשל ביידן יאמר לפלסטינים בתמיכת המדיניות הערביות – 'בואו נלך על הסדר ביניים רחב שמשנה את המצב בשטח, שמשפר את המצב בשטח, שנותן קרש קפיצה הרבה יותר טוב להמשך', פה אני רואה סיכוי אמיתי, גם אם זו ממשלת ימין כזו או אחרת". לדעתו, תוכנית המאה של הנשיא היוצא דונלד טראמפ הייתה הגורם שחולל את השינוי: "יש כל הזמן חמיצות אצלנו במרכז ובשמאל שהולכים על הערבים ומדלגים על הפלסטינים, זה לא נכון, על ידי ההליכה לערבים הנה רואים את הפלסטינים משנים פוזה".

     

עריכה: עופרי גליכמן

16/12/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אהוד יערי
אהוד יערי  |  צילום: נתי שוחט/פלאש90
Paris