תחילתו של גל שלישי? מזה יומיים מספר המאומתים בנגיף קורונה גבוה, מעל ל-2,000 נדבקים חדשים ביום ו-395 חולים קשים. הממשלה תכריע האם להחיל 'ריסון מהודק' כבר בשבוע הבא, ובינתיים אזרחי ישראל נותרים מבולבלים וללא אופק. ד"ר מיקי הלברטל מנכ"ל בית החולים רמב"ם בחיפה ויו"ר פורום מנהלי בתי החולים הממשלתיים שוחח עם בן כספית וינון מגל ב-103fm על העלייה בנתוני התחלואה והאפשרות שיוטל סגר כללי.
ד"ר מיקי הלברטל הסביר מדוע מספר המאומתים עולה מדי יום והפנה אצבע מאשימה לניהול המאבק בנגיף קורונה: "אנחנו יודעים שהסגר זה לא מטרה, זה אמצעי. ברגע שאתה מאבד שליטה על מערכת כמו שהיינו באזור ראש השנה שהגענו ל-10,000 מאומתים ליום עם אחוז חיוביים גבוה, אין דרך למערכת להתמודד עם אירוע כזה כדי לעצור אותו, זה כבר איבוד שליטה - בגלל זה יש מקום לסגר. המטרה היא איך בונים יציאה שתהיה מוסדרת כדי לא לחזור אחורה. צריך לדעת שתמיד שפותחים תהיה עלייה מסוימת אבל כרגע נראה שאנחנו לכיוון של איבוד שליטה, כי אנשים לא מבינים מה רוצים מהם. מנהיגות לא טובה, קבלת החלטות בעייתית, חברה מפוצלת, ואתה לא מצליח לשכנע את האזרח הקטן לשים מסכה".
לדעתו, זה נובע מכך שתוכנית היציאה השתנתה רבות, והוסיף כי הדבר החשוב ביותר הוא חוסר ההצלחה בשכנוע האזרחים לנהוג על פי הנחיות משרד הבריאות: "אנחנו לא משכנעים את האנשים לגלות אחריות אישית, לעשות את 2 הפעולות הבסיסיות ביותר שזה לבישת מסכה והריחוק הפיזי". כמו כן, התייחס לסוגיית החיסונים, והסביר: "החיסונים זה בשורה מטורפת, באמת. זה נפל לנו על חנוכה, והחיסון זה 'באנו חושך לגרש. זה נס גדול שזה הגיע כל כך מהר. אבל הבעיה היא שגם זה תהליכי. זה שביום ראשון הקרוב מתחילים לחסן'. את האפקט של החיסון נראה לקראת הקיץ", והסביר שזאת מכיוון שנדרשת מסה קריטית של אנשים שיתחסנו על מנת לראות את האפקט בשטח.
להערכתו, "צריך כמעט 6 מיליון איש מחוסנים, זה תהליך. עד שזה יקרה, אנחנו סביר להניח נהיה במאי-יוני. אנחנו כרגע צריכים לעבור את התקופה הזאת וזה כל הבקשה, יש אור בקצה המנהרה תנו לנו לעבור את התקופה הזאת, ליצור את המסה הקריטית של המחוסנים ואז נוכל לחזור לחיים שלנו אנחנו כל כך צריכים לחזור לחיים שלנו".
ד"ר הלברטל סבור כי: "ברגע שאנחנו באווירת סוף קורס, התחלואה רצה. כתוצאה מהתהליך ימותו תהליך שלא צריכים למות כרגע, יחלו אנשים עם משמעויות לטווח ארוך שלא צריך לקרות. הבעיה זה אזרחים, לא צוות רפואי. אזרחי מדינת ישראל, חברים, בני משפחה שבתהליך יחלו וימותו". הוא הדגיש: "זה לגיטימי לחלוטין שתבוא החברה הישראלית ותגיד – 'חברים ימותו עוד אלף או לא משנה כמה, אנשים בשארית חייהם בחלקם יסבלו מהתוצאות וזה מקובל עלינו'. אי אפשר להגיד אנחנו רוצים שלא יחלו ולא ימותו ומצד שני להגיד אנחנו רוצים להתנהג כרגיל – זה לא עובד".
עריכה: עופרי גליכמן