שנת 2020 מגיעה לסיומה, בשעה טובה, וכולם נושמים לרווחה. השנה פרץ נגיף קורונה לחיינו וגבה את חייהם של מיליונים ברחבי העולם, הותיר מאות אלפים מובטלים ופגע קשות בחינוך ילדינו. מאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm על ההשפעה של שנת הקורונה על המוסד. הוא עדכן במספר דורשי העבודה החדשים, כתוצאה מהסגר השלישי בישראל, וסיפר כיצד נערכים בביטוח הלאומי לשנה החדשה שבפתח.
מאיר שפיגלר התייחס לנתוני האבטלה המפורסמים, והבהיר כי "יש יותר מובטלים ממספר האנשים שמקבלים דמי אבטלה מהביטוח הלאומי". הוא הסביר כי הביטוח הלאומי מחזיק בנתוני המובטלים אשר זכאים לדמי אבטלה, אך ישנם מובטלים שאינם זכאים לדמי אבטלה, כתוצאה מהחוק. לדבריו, "יש לא מעטים כאלה. יש מובטלים שהביטוח הלאומי לא מודע להם, כיוון שהם לא זכאים לקבל דמי אבטלה ולכן חלקם לא פונה לביטוח הלאומי".
מנכ"ל הביטוח הלאומי הוסיף ואמר כי: "אנחנו כרגע על סדר גודל של 621 אלף שזכאים לדמי אבטלה, ועכשיו כל הנוספים כתוצאה מהסגר השלישי. אנחנו מעריכים שזה סדר גודל של 100 אלף מובטלים נוספים. להערכתנו המספר ייתכן ויהיה מצומצם יותר משום שהעובדה שהפעם להבדיל מהפעמים הקודמות שהיה סגר, הילדים כן הולכים לבתי הספר. לכן הורים שיש להם את האפשרות לעבוד, לא נדרשים להישאר איתם בבית וכן יוצאים לעבודה ולכן מספר המובטלים אמור להיות קטן יותר, הנוספים כמובן".
דו"ח העוני אמור להתפרסם בסוף השנה, אך המנכ"ל הסביר מדוע מועד הפרסום ידחה: "אנחנו נשענים על נתוני הלמ"ס, שהיא זו שמספקת לנו את בסיס הנתונים לעריכת הדוח. הנתונים לא הגיעו אלינו מכל מיני סיבות, הם אמורים להתקבל במהלך החודשים הראשונים של השנה ומיד נעשה הכול כדי לפרסם את דו"ח העוני. בכוונתנו לפרסם מעין דו"ח חלופי שכן נותן ביטוי כזה או אחר למצב העוני במדינת ישראל עם ביטוי למה שקרה בתקופת הקורונה".
בהמשך, עדכן כיצד נערך הביטוח הלאומי לשנת 2021, ולאתגר הגדול של החזרת החל"תניקים למעגל העבודה: "מעודדים אותם בפן הנורמטיבי, בן אדם צריך לעבוד. מצב בו אדם יושב בבית באפס מעשה הוא לא טוב. מעבר לזה אנחנו רוצים לדרבן אותם על בסיס תמריץ שייטיב איתם מבחינה כלכלית. שאדם יחזור לעבודה והוא יקבל מהביטוח הלאומי תוספת על זו שהוא מקבל בעבור עבודתו, כך שהסכום משני המקומות, ממקום העבודה ומהביטוח הלאומי יהיה גבוה מדמי האבטלה - זה יכול להיות מאוד משמעותי".
הוא הדגיש: "התוכניות האלה מגובות ומתואמות לחלוטין עם מדיניות שר העבודה והרווחה, שר האוצר והצוותים שלהם. התוכנית תהיה מגובה לחלוטין בתקציבים שיהיו לטובת שנת 2021. התקציב הטיפולי והביצועי לשנת 2021 אושר, אנחנו נמצאים במצב שיש לנו תקציב בטרם תחילת השנה. נעשה את הכול כדי להבטיח את מלוא הזכויות בעיקר של הדורות הבאים בכל מה שקשור לזכויות שלהם ולגמלאות שלהם, ובמקביל אנחנו עושים עוד דבר משמעותי – רוצים לשפר את היכולת להעביר מידעים בכל האמצעים שעומדים לרשותנו. באמצעות כל הרשתות התקשורת המקוונות - אתר האינטרנט, טלגרם, פייסבוק, ההודעות הכתובות. אנחנו נמצאים בתהליך מאוד משמעותי לשנות. אנשים יקבלו הודעות ברורות, קצרות וממקודדות שכל אחד יבין בדיוק מה המשמעות של אותו מידע כלפיו מהביטוח הלאומי".
עריכה: עופרי גליכמן