לאחר שחשבנו כי מבצע החיסונים יפיג את סכנת הקורונה מעל ראשנו, נדמה כי לא כך הדבר; על פי נתוני התחלואה מהיממה האחרונה, 8,308 ישראלים אובחנו אתמול (ב') כחולים בנגיף, כאשר שיעור הבדיקות החיוביות עמד על 7.6 אחוזים. פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, שוחח עם בן כספית וינון מגל והביע את דעתו על הבשורות הלא פשוטות.
פרופ' זאב רוטשטיין התייחס למדדי התחלואה המטרידים, והודה: "הפחד הגדול שלי הוא שלא יהיו חיסונים והפסיקו לחסן נגד הנגיף במדינת ישראל. לי יש 1,700 עובדים לא מחוסנים היום והמערכת שלי גדושה בחולים וחולים קשה ובמצב כזה מדינת ישראל לא צריכה להפסיק את תהליך החיסונים לצוות שהיה בעיצומו. ההסבר היחיד שאני נותן לזה, הרי יש לוגיקה, הוא שאין חיסונים ואני מפחד מהנושא הזה".
הוא התייחס לסוגיית חיסון צוותי ההוראה, ואמר: אני בעד חיסון עובדי ההוראה בתיעדוף גבוה. משרד הבריאות עצמו פרסם שבתי הספר ובעיקר סגל ההוראה הפכו למוקד ההדבקה, אם זה נכון ואם לוקח חודשיים מרגע ההזרקה עד לרגע החיסון, למה אנחנו דוחים את זה? . יכול להיות שמשרד הבריאות טועה ואם יכוונו אותו לדברים הנכונים הוא יתקן את עצמו, אנחנו בפנדמיה ראינו כמה פעמים שמשרד הבריאות טעה".
לדעתו, אחת הבעיות הגדולות ביותר כיום בהתמודדות עם המגפה היא חוסר בשקיפות: "תופעת ה'ישראבלוף' לא הומצאה היום ואנחנו בפנדמיה הזאת עושים בה שימוש גדול. אם יש חוסר חיסונים שלא ילך רה"מ להצטלם עם המחוסן המיליון, אלא שיגיד קנינו כך וכך זה מה שיש כרגע ועכשיו מספיק לכך וכך זמן, שיהיה שקוף וברור. אני עוקב אחר נושא החיסונים ואני חושש שאנחנו פשוטו לא יודעים את כל המידע, והמידע לא שקוף. זו הדרישה שלי כמנהל בית חולים. אני רוצה לדעת מה קורה ומה אני עושה עם אנשי צוות שלא מחוסנים. אני מתאפק שלא להגיד תסגרו לי את חדר המיון כי אני לא יכול יותר. סביב הסיפור הזה חייבת להיות שקיפות".
על סוגיית החיסונים, אמר: "אנחנו עוד נבכה רבות על איך שהתייחסנו לחיסון הרוסי 'ספוטניק'. אני מעריך שהוא כיסה פי שתיים מחוסנים מאשר החיסון של 'פייזר' נכון לעכשיו. חשוב מי הראשון שמגיע לקו הגמר ולא מי שמתחיל מהר ונופל באמצע הדרך כמו ישראל עם החיסון של 'פייזר'. אני טוען שפרט למוטיבציה של פייזר לא יקרה נזק לאף אחד אם ניתן את המנה השנייה שבוע אחר כך, דהיינו אחרי 28 יום ולא 21 וזה יאפשר לנו להכפיל את כמות החיסונים. הפרוטוקול אומר 21 יום כי כך עשו את הניסוי אבל לא הוכיחו ש-28 יום לא פחות טוב".
כמו כן, פרופ' רוטשטיין הסביר כי המלצתו נופלת תחת 'סיכון מחושב', וטען כי: "צריך גם להעז. השאלה מה יותר טוב, עוד מיליון מחוסנים שנכנסנו למסלול או לעבור לשלב השני, להפסיק חיסונים לשלב הראשון? אנחנו לפייזר מהווים יתרון עצום מעבר לסכום שכנראה שילמנו עבור חיסון, משהו כמו פי 6 מהספוטניק, הם קיבלו ניסוי עצום. מדינת ישראל היא מדינה עם כניסה אחת, מוגבלת בכמות, אפשר לעשות חיסון של כל המדינה. אם הייתי מנכ"ל פייזר הייתי משתמש בזה ככלי מכירות לשאר העולם. אם היה ספוטניק הוויכוח לא היה קיים, כי היו עוד מיליון וחצי חיסונים והיינו מגיעים ליעד חיסון האוכלוסייה תוך זמן קצר. אנחנו במרוץ, במרוץ הזה צריך לתת 'פור' גדול לחיסונים ומהר".
עריכה: עופרי גליכמן