אראל סג"ל

איסור הקרנת 'ג'נין ג'נין' - סכנה לחופש הביטוי?

הבמאי והתסריטאי נדב לפיד תומך ביוצר הסרט מוחמד בכרי: "פסק הדין של השופטת הוא איום על כל במאי שעושה היום סרט"


לפני כשבועיים פסק בית המשפט כי 'ג'נין ג'נין', הסרט שצולם לפני כ־19 שנה והוציא דיבתם של לוחמי צה"ל בקרב ייאסר להקרנה בישראל. השופטת הורתה על החרמת כל עותקיו, והטילה על הבמאי מוחמד בכרי לפצות את התובע, חייל המילואים ניסים מגנאג'י, בסכום של 175 אלף שקל. אמש (ג') הודיע איגוד הבמאיות והבמאים כי יתייצב לצידו של בכרי. הבמאי והתסריטאי נדב לפיד, שחתם על המכתב, שוחח על כך עם אראל סג"ל ואבי יששכרוף, והסביר מה עומד לנגד עיניהם במהלך הזה.

הסרט המדובר כבר קרוב לשני עשורים צולם מיד לאחר שהסתיימה הלחימה במבצע חומת מגן. בכרי הגיע למקום וראיין את תושביו, אבל האם מדובר בסרט דוקו או דווקא בסרט עלילתי שאינו מתכתב עם המציאות? לאחר פסיקת בית המפשט ניסה הבמאי לפיד להסביר שמה שהשופטת קבעה הוא לא האם היה שם טבח או לא היה שם טבח, ולא בשאלות של אמת או אי אמת. "השופטת מתייחסת לאירוע מאוד נקודתי ומאוד ספציפי שבמסגרתו קשיש פלסטיני מספר כיצד כל חסכונותיו נבזזו ממנו על ידי חיילי צה"ל, סביב העדות הזו נשזרו סרטונים של חיילים. אחד מהחיילים האלה הגיש את התביעה הזו בטענה שדברי אותה העדות מכוונת נקודתית אליו. זאת אומרת, שהוא האיש שהלך ואיים ובזה את כספו של הקשיש הפלסטיני".

אז מדוע איגוד הבמאיות והבמאים באים לטובת בכרי? הבמאי פלד הרחיב והסביר שמה שעומד לנגד עיניהם של הבמאים הוא עיקרון היסוד הכי חשוב בתהליך העשייה האומנותית, והוא כמובן חירות וחופש. "פסק הדין של השופטת הוא איום על כל במאי שעושה היום סרט. אין אדם ואין אישה על פני כדור הארץ שמוחם בראשם ויכול לקשר בין העדות של הקשיש הפלסטיני לבין שלושת החיילים. לפיכך, בכל סרט ובכל יצירה אומנותית, פוליטית או לא פוליטית, בה משולב לכמה שניות אנשים, אפילו רוחצים בים, הם יכולים להגיד שמאשימים אותם באיקס ווי זד. מהרגע הזה חשופים כל הבמאים בישראל לתביעות וחירותם נפגעת, ואין כמו איגוד הבימאים שאמור לצעוק ולהתקומם נגד זה".

עריכה: עדן בן ארי 

20/01/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מוחמד בכרי
מוחמד בכרי  |  צילום: פלאש90
Paris