סוף שלטון פוטין? בשבוע שעבר נעצר מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שחזר לרוסיה, זאת בפעם הראשונה לאחר שהורעל בגז עצבים בחודש אוגוסט האחרון. נבלני קרא לתומכיו למחות על מעצרו, ואתמול (ש') יצאו עשרות אלפים לרחובות מסיביר ועד למוסקבה. בנושא זה שוחחו אראל סג"ל ואבי יששכרוף עם יבגני קלאובר מומחה למזרח אירופה, ביה"ס לממשל מדעי המדינה ויחב"ל אונ' תל אביב שהתייחס לאירועים במדינה ולהשפעה של כך על המשך שלטונו של ולדימיר פוטין.
בעקבות הפגנות המחאה על מעצרו של מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני, ביצעה המשטרה מעל ל-2,500 מעצרים ולא היססה להשתמש בכוח רב לפיזור ההתקהלויות. יבגני קלאובר טען כי: "המחאות מדאיגות את פוטין עד מאוד, למרות שהוא לא מראה סימנים. על פניו לא יצאו הרבה אנשים לרחובות, מדובר בכ-40,000 לעיר שמיליונים גרים בה, זה לא יותר מדי אבל בהפגנות האלה היה משהו חדשני, משהו שהוביל לשינוי בתודעה. אני לא זוכר שראיתי שבבתי ספר ילדים ונוער הורידו את התמונות של פוטין ושמו תמונות של נבלני במקום".
עוד הוסיף ואמר: "אני צופה שינויים דרסטיים בזמן הקרוב. פוטין מאוד חושש, לא סתם הוא עשה את המהומה וההיסטריה סביב חזרתו ומעצר של נבלני – ברור שהוא חושש ממנו". רוסיה איננה מדינה דמוקרטית, ויש הסבורים כי הציבור במדינה לא ינקוט בפעולות דרמטיות שיובילו למהפכה שלטונית אמיתית. על כך אמר קלאובר: "ב-1987 חגגו את המפלגה הקומוניסטית וראו לה אריכות ימים, ראו את השלטון כארוך טווח וכעבור 4-3 שנים ברית המועצות לא הייתה והמפלגה לא הייתה. הדברים האלה קורים אבל צריך 2 תנאים – חייב להיות משבר בין האליטות, שזה דבר שאנחנו לעולם לא נראה כי זו לא מערכת פתוחה, והתודעה. את התודעה רואים כי נבלני הפך את הפוליטיקה למשהו מאוד מודרני ומתקדם, הוא מנהיג של 2021, של צעירים".
קלאובר ציין כי נבלני ביקש להטיל סנקציות חריפות מבחינת המערב על רוסיה, והסביר: "האסטרטגיה של נבלני היא ליצור מצב שהאליטות עצמן יפנו לפוטין וירצו להיפטר ממנו. הוא יצא מהתמונה ולא ברור איזה תפקיד הוא ישחק. רוסיה זו מדינה הכי לא צפויה". באשר לחשש לחייו של נבלני בכלא, אמר: "לפוטין לא כדאי להרוג אותו בכלא כי הוא יאבד את הקשר עם אנגלה מרקל שמגינה על האינטרסים שלו".
עריכה: עופרי גליכמן