השבוע המלא האחרון לפני הגשת הרשימות לבחירות לכנסת ה־24 מביא עמו את התשובות הכמעט ודאיות לשאלת הקו האדום: מי המפלגות שללא איחוד ימצאו את עצמן, בסבירות גבוהה, מחוץ לכנסת הבאה.
ממוצע סקרי השבוע, שהביא הבוקר (ו') ניסים משעל ב־103fm סיפק כותרות גם בקרבות התחתית וגם בצמרת. סקר הסקרים כולל גם את סקר 'מעריב' שראה אור הבוקר.
נתחיל בראש הטבלה: יאיר לפיד ויש עתיד מתבססים במקום השני עם 17 מנדטים, וחולפים על פני תקווה חדשה של גדעון סער, עם 14 מנדטים בלבד. מעליהן, הליכוד, אשר שומר על האלקטורט עם 30 מנדטים.
בהמשך הרשימה, ימינה ממשיכה להציג נתון נמוך עם 12 מנדטים. ח"כ איילת שקד התייחסה במשדר לירידה בסקרים, כשמולה הציונות הדתית של סמוטריץ' הנאבקת על אחוז החסימה (בסקר השבועי - מתחת לקו האדום). "חצי מהמפלגות האחרות מבלפות, העמדה שלנו ברורה - להחליף את נתניהו", הדגישה, אך סירבה לפסול ישיבה עתידית בממשלתו. האזינו לריאיון המלא.
הרשימה הערבית המשותפת נותרת בנקודת השפל של 10 מנדטים. מנגד, ש"ס ויהדות התורה, שירדו מעט בסקרי השבוע שעבר, שבו למימדים הרגילים להן, עם 16 מנדטים - 8 לכל אחת. ישראל ביתנו עם 7 מנדטים, מרצ וכחול לבן עם 5 כל אחת והעבודה, בראשות מרב מיכאלי, שחצתה את אחוז החסימה ועומדת כעת על 4 מנדטים.
כניסתה האפשרית של מיכאלי לכנסת הבאה, על פי סקרי השבוע, מוציאה מהמירוץ את רון חולדאי ואבי ניסנקורן, שראו את מפלגתם, הישראלים, כאלטרנטיבה שלטונית. כרגע הם מתחת לאחוז החסימה. גם מפלגתו של בצלאל סמוטריץ', שבחלק מהסקרים חצתה את הקו האדום, נמצאת כעת, כאמור, מתחתיו. היועץ האסטרטגי ישראל בכר, ששוחח עם משעל במשדר, הדגיש כי הסיפור של סמוטריץ' מורכב הרבה יותר מכל מפלגה שנאבקת על עתידה הפוליטי. לדבריו, בנימין נתניהו תלוי בסמוטריץ' ואף פועל בעצמו באופן אינטנסיבי מאחורי הקלעים כדי להבטיח שסמוטריץ' יהיה חלק מהכנסת הבאה. "יש דרמות גדולות, בין השאר - האם יהיה חיבור של סמוטריץ' עם הבית היהודי ובן גביר. אם כן, הוא יחצה את אחוז החסימה, ואם לא - הוא מסכן את נתניהו", הסביר. האזינו לריאיון המלא כאן.
סיוע מנתניהו. סמוטריץ' // צילום: Oren Ben Hakoon/POOL
עוד ברשימת המפלגות שלא יראו את הכנסת הבאה, על פי סקר הסקרים - מפלגתן של ירון זליכה (שהצליח לחצות את אחוז החסימה בסקר 'ישראל היום' הבוקר), משה (בוגי) יעלון, עפר שלח, איתמר בן גביר ודני יתום. על פי הסקר הזה, גוש תומכי נתניהו עומד כעת על 46 מנדטים, מנדט אחד פחות מבשבוע שעבר. לגוש מתנגדי נתניהו 62 מנדטים, וזאת ללא ימינה. נכון לרגע זה, 12 המנדטים של נפתלי בנט יוכלו לסייע ללפיד או לסער להקים קואליציה, אך לא יספיקו לנתניהו כדי להגיע לקו 61 המנדטים.
ישראל בכר הסתייג ממה שנראה כמו פלונטר בדרכו של נתניהו להרכיב את הממשלה הבאה. "צריך להבין באיזו תקופת זמן אנחנו נמצאים", אמר, "אנחנו מסתכלים כרגע על חלוקת המנדטים בצורה מאוד פשטנית, אבל בסופו של דבר יש עוד סיפור מאחורי המספרים האלה. כ־20 אחוזים מהציבור עדיין מתלבטים".
עד להגשת הרשימות ייתכנו איחודים, משמאל ומימין, וסביר שבשבוע הבא נראה סקר עם תוצאות מעט שונות, המשקפות שינוי במפת המפלגות. בינתיים, אפשר להסיק מסקנה אחת ברורה: המירוץ לכנסת נכנס להילוך גבוה.
עריכה: יניב מורוזובסקי