מכת תנים בצפון: עוד ועוד מקרים של אנשים המגיעים לקבל טיפול לאחר שננשכו על ידי תנים. בנושא זה ביקשו גולן וענת לשוחח עם ד"ר חיים ברגר, אקולוג בע"ח על סכנות הכלבת. הוא הסביר כי הסיבה שהתנים תוקפים היא כיוון שהם נגועים בכלבת, והדגיש את חשיבות הטיפול המהיר. בהמשך עלה לשידור מוטי אייזנר שננשך על ידי תן וסיפר על המקרה.
ד"ר חיים ברגר הסביר מדוע מחלת הכלבת מסוכנת, ומה נדרש לעשות במידה וננשכים: "הכלבת היא מחלה בעיתית, אנחנו בארץ כל הזמן שומרים אותה על אש חלשה. היא הייתה נפוצה בשנות ה-50 ואז באמת היו הרבה מקרים. הצלחנו פחות או יותר לשלוט בה באמצעות הרבה אמצעים. בשנים האחרונות מחסנים את חיות הבר לכלבת, פותח תרכיב כזה שניתן לפזר אותו כפיתיון שהטורף אוכל ואז הוא מתחסן נגד כלבת. באזור נגוע צריכים טיפול", והדגיש: "החיסון לכלבת הוא בטוח וטוב, אנחנו משתמשים בו הרבה מאוד שנים, מעל 100 שנה".
הוא הסביר כיצד פועל הווירוס של הכלבת: "כאשר הוא מגיע למוח, הוא משבש את ההתנהגות הטבעית של בעל החיים והוא מאבד את החשש הרגיל שיש לו מבני אדם". לכן, "אם הוא ניגש ונושך בלי שום סיבה נראית לעין כמו שראינו בסרטונים, זה בעצם הפעולה של הווירוס. תן זה טורף משני, בד"כ חושש מאנשים ולא אמור להתקרב אלינו. הווירוס משבש לו את המוח וגורם לו לנשוך, כי בעזרת הנשיכה הווירוס מפיץ את עצמו".
ביום שני האחרון מוטי אייזנר ננשך על ידי תן בקיבוץ 'לוחמי הגטאות', הוא סיפר על התקיפה: "אני הלכתי בדרך לכיוון הקיבוץ והוא בא מולי בצד השני של הדרך. הוא בא מהשדה, הלך בשקט, רק רצה לחתור לכיוון שלי, הלך לאט, נתן לי ביס והמשיך הלאה בדרך". ד"ר ברגר התריע: "חשוב מאוד לא לספק להם מזון בהאכלה ישירה או בפחי הזבל הפתוחים. זה פוגע בנו ובחיות. חשוב שהרשויות יטפלו בדבר הזה, להקדים תרופה למכה שתפחית את כמות הטורפים ולהיות רגישים לזה שגם בעלי חיים אחרים כנראה ננשכו. כלומר, זה יכול לעבור לעוד בעלי חיים. בכל נשיכה על ידי כל חיה, לאו דווקא תנים, מיד צריך לפנות לעזרה".
עריכה: עופרי גליכמן