היום (ה') בלילה ייסגרו הרשימות לכנסת ה־24 והמפה הפוליטית מתחילה להתבהר. אתמול (ד') חתמו יו"ר עוצמה יהודית ויו"ר מפלגת הציונות הדתית על ריצה משותפת, אך מנגד המגעים בין בצלאל סמוטריץ' ליו"ר הבית היהודי חגית משה לא הבשילו. בגוש המרכז-שמאל נדמה כי לא יהיו איחודים. האיחוד הצפוי בין העבודה לישראלים לא צלח, וככל הנראה רון חולדאי יכריז על פרישתו מהמרוץ.
בעוד פחות מחודשיים יתקיימו הבחירות הרביעיות תוך שנתיים, ואזרחי ישראל מתוסכלים. נדמה כי המערכת הפוליטית נמצאת בסערה בשנה האחרונה, ורבים תוהים האם סוף-סוף תושג הכרעה ותוקם ממשלה יציבה ומתפקדת. בבחירות הקודמות כידוע הקימו יו"ר כחול לבן בני גנץ וראש הממשלה בנימין נתניהו 'ממשלת אחדות' במטרה להיאבק בנגיף קורונה שהחל להתפשט במדינה, אך בפועל הממשלה לא הצליחה לתפקד בשל הוויכוחים הרבים בין שני הראשים.
סקר 'פאנלס פוליטיקס' שנערך על ידי מנחם לזר בדק את תמונת המנדטים לאחר הגשת הרשימות אתמול (ד') ומצא כי לראשונה יש תיקו מוחלט בין הגושים. הליכוד בראשות נתניהו שומרת על מקומה כמפלגה הגדולה ביותר ומובילה את הרשימה ועם 29 מושבים בכנסת. יש עתיד ממשיכה במגמת ההתחזקות עם 17 מנדטים, ומתייצבת כמפלגה השנייה בגודלה. תקווה חדשה בראשות גדעון סער ששואפת להוות אלטרנטיבה שלטונית לנתניהו, עדיין ממוקמת כמפלגה השלישית בגודלה עם 14 מנדטים.
עוד עולה כי ימינה בראשות נפתלי בנט עם 11 מנדטים, הרשימה המשותפת עם 10 מנדטים, וישראל ביתנו עם 8 מנדטים. באשר למפלגות החרדיות, ש"ס שומרת על כוחה עם 8 מנדטים בעוד יהדות התורה נחלשת ועומדת על 7 מנדטים. בהמשך הרשימה, העבודה בראשות מרב מיכאלי ממשיכה להתחזק וזוכה ל־6 מנדטים, איחוד מפלגות הציונות הדתית, הכולל את הבית היהודי, עוצמה ויהודית ומפלגת נעם, מניבים יחד 5 מנדטים ומרצ גם כן זוכה ל־5 מנדטים.
על פי הסקר, יש 4 מפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה. כחול לבן, שהייתה המפלגה הגדולה ביותר בבחירות האחרונות, למעשה מסיימת את תפקידה ההיסטורי וספק אם תצליח להתאושש לקראת הבחירות. המפלגה הכלכלית בראשות ירון זליכה, הישראלים בהובלת ראש עיריית תל אביב־יפו, ותנופה בראשות עפר שלח שבחר לצאת לדרך עצמאית בבחירות הקרובות, ופרש מיש עתיד, אותה הקים עם לפיד. מבחינת הגושים, זוכה גוש נתניהו הכולל את הליכוד והמפלגות החרדיות עם 49 מנדטים, גוש לא נתניהו עם 60 מנדטים ומסתמן כי ימינה תכריע את הבחירות. אם בנט יחבור לנתניהו, אזי שהגושים יקבלו מספר זהה של מנדטים - 60. אך מנגד, אם בנט יחליט לחבור דווקא לגוש 'לא נתניהו' תוכל לראשונה מזה עשור לקום ממשלה שלא יעמוד בראשה נתניהו.
מנחם לזר שוחח עם ניסים משעל וגיא פלג על תוצאות הסקר, ואמר: "יש הישג למחנה הימין לבנימין נתניהו בכך שקולות הימין לא ילכו לפח. לכל המחנה הזה יש את הזיכרון של בחירות 2019 מועד א' כאשר הימין החדש היה על סף מעבר עם 1,440 קולות חסרים. יש כאן בשורה עבורם, לא ילכו כנראה קולות לפח. מנגד, זה בקלות יכול לרדת מתח לאחוז החסימה". באשר לכוח הפוליטי שיש לבנט, הסביר: "זו תקופה לא קצרה שנפתלי בנט הוא ממליך המלכים, בין השאר בגלל שלא אומר 'אני לא אלך עם בנימין נתניהו בשום קונסטלציה שהיא', כפי שאומר גדעון סער. לכן, בנט מיצב עצמו במקום של מפלגת הציר של הפוליטיקה הישראלית".
הסקר נערך אמש (ד') על ידי מנחם לזר - מנהל 'פאנלס פוליטיקס'. השתתפו בו 532 חברים בפאנל המשיבים של Panel4All לביצוע מחקרים על גבי האינטרנט (פנייה להשתתף בסקר נשלחה ל־2,951 חברים בפאנל). הסקר בוצע על גבי מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל, יהודים וערבים כאחד - מגיל 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית היא 4.4 אחוזים.
עריכה: עופרי גליכמן