אתמול (ה') הגישה מחלקת חקירות שוטרים בפרקליטות כתב אישום בגין רצח בנסיבות מחמירות נגד השוטר אמיר רז, שירה למוות באשתו דיאנה דדבייב ז"ל. כתב האישום שפרטיו נחשפו, מתאר תרחיש אימים במסגרתו קשר אמיר את ילדיו לכיסאות, מנע מבתו בת ה־7 ומדיאנה להזעיק עזרה ולבסוף ירה בה לעיני ילדיהם הנחרדים.
ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בהסתדרות הרפואית שוחח עם ג'ודי שלום ניר מוזס בתחילת התוכנית, וביקש להתייחס לדברים.
אז איך אפשר לדעת מי באמת מזייף פסיכוזה בכדי להימלט מאימת בית המשפט? לדבריו של ד"ר פישל הם יודעים לזהות מי מזייף, אבל בו זמנית הוא יודע שאפשר לעבוד עליהם. "בסופו של דבר על רוב המקרים אנחנו בהחלט עולים, אבל אני לא יכול לומר שעל כולם. הבעיה היא שבמקום לשים את הפוקוס על המקרים החמורים האלה הפוקוס עובר לשאלה האם הוא יצליח לרמות את המערכת או לא יצליח, וזו הבעיה הגדולה".
"העבודה היא לאבחן בין אנשים שמזייפים סימפטומים לבין כאלה שלא. זיוף הסימפטומים הוא לא רק על מקרים חמורים כמו לחמוק מבית הדין. לעיתים מדובר על דברים יותר פשוטים כמו אנשים שרוצים להתאשפז כי רע להם בבית". כשנשאל למה הוא התכוון הסביר שמדובר באנשים שהמציאות שלהם קשה גם ככה, והם מסתכלים על האפשרות להתאשפז כעל אפשרות לגיטימית כי יש להם חברים במקום, אין דאגות, ולא מצפים מהם לכלום. "אני מצייר את זה מנקודת המבט של האנשים שירצו לזייף בשביל להתאשפז. תראי, מדובר באנשים שחולים ממילא, ואז הם מנסים לזייף".
עוד הוסיף: "רוב מעשי הרצח לא קשורים בכלל לבעיה פסיכיאטרית. רוב החולים הפסיכיאטרים אינם מבצעים מעשים אלימים ועבריינים. צריך לדעת את זה, לא מדובר פה בדבר של מה בכך. בסיטואציות קיצוניות אנשים מאבדים את הברקסים. מאבדים את הבלמים. אני חושב שיש יותר לגיטימציה לאלימות ככל שהחברה שלנו היא חברה אלימה, ואנחנו מאפשרים יחסים בעייתיים בין בעל ואישה אז פתאום זה מותר. הסכר נפרץ לאט לאט ובסופו של דבר גבולות המותר והאסור בחברה שלנו הולכים ונהיים מטושטשים. בחברה המודרנית מה שראשון בסדר העדיפויות זה מה שאני רוצה. הזכויות של הפרט יותר מאשר הזכויות של האחר".
עריכה: עדן בן ארי