עו"ד אורלי אדס, מנכ"לית ועדת הבחירות, שוחחה עם ענת דוידוב על ההכנות לבחירות שיתקיימו בשבוע הבא, הפעם בצל משבר הקורונה. היא התייחסה לעלויות של ניהול הבחירות, וציינה כי צפויות להיות מעטפות כפולות רבות יותר, דבר שיגרום לעיכוב בספירת הקולות.
מנכ"לית ועדת הבחירות עו"ד אורלי עדס סיפרה כיצד הם נערכים לבחירות שיתקיימו ביום שלישי הבא. היא הסבירה כי האתגר המרכזי שניצב בפניהם הוא חוסר הוודאות: "אין לנו שמץ של מושג כמה חולים ומבודדים יהיו ביום הבחירות, והתחלנו את ההיערכות לפני 3 חודשים. המספרים משתנים מרגע לרגע ובשבוע האחרון ירידה תלולה. אנחנו צריכים להיערך מראש – להקים מתחמי אוהלים עצומים, לגייס כוח אדם, להדריך, לכן המספר כל כך משמעותי".
היא ציינה כי במהלך יום שישי יתחילו להקים את אוהלי ההצבעה, אך הרוב יוקמו במהלך 48 השעות לפני יום הבוחר. עדס הסבירה כי מדובר בפרויקט מורכב, "הקמה של כ-500 מתחמים ברחבי הארץ. מתחם זה לא רק אוהל, זה מבנה, שירותים כימיים, גנרטורים, תאורה, ריהוט, ציוד. חלק מהמתחמים יהיו 'הצבע וסע' ובחלקם החולה או המבודד יידרשו להיכנס באופן רגלי".
עדס סיפרה כיצד צפויה להתנהל ההצבעה במתחמי 'הצבע וסע': "כאשר יגיע החולה למתחם הצבע וסע, הוא יפתח חלון חלקית יציג ת.ז, המזכיר יהיה מוגן קצת יותר מוועדת קלפי רגילה עם חלוק מיוחד, משקפי מגן ומסכת N95. פיתחנו עמדת הצבעה מיוחדת שכוללת עמדת הצבעה עם גלגלים, כולל פרגוד, העמדה תוצמד לחולה או המבודד לחלון הרכב והוא יוכל לבצע את הבחירה באופן חשאי. הוא יגיד למזכיר כשסיים, המזכיר ימשוך את העגלה, יצמיד אליו את הקלפי והוא ישלשל את המעטפה. תהליך דומה יתרחש גם באופן עצמאי", והוסיפה: "אם באותו מתחם תהיה קלפי רגלית וגם הצבע וסע הוא יוכל לבחור".
ענת דוידוב תהתה באשר לעיכוב שעלול להיגרם עקב ריבוי המעטפות הכפולות בבחירות הקרובות, והעריכה כי עד יום רביעי בצהריים לא יהיו תוצאות סופיות. על כך אמרה עדס: "זה אפילו יתארך מעבר, המספרים צפויים להיות גדולים כמעט פי 2". מנכ"לית ועדת הבחירות הסבירה כי במהלך הלילה הם יחלו בהליכי הבדיקה הקדמיים של המעטפות הכפולות במטרה לוודא שאף אדם לא הצביע פעמיים, במטרה לשמור על טוהר הבחירות.
תקציב הבחירות השנה גדול משמעותית מתקציב הבחירות שהתקיימו במארס 2020, ועומד על כ-650 מיליון שקלים. עדס הבהירה: "מערכת הבחירות הזאת גדולה משמעותית במובנים רבים, כל כך הרבה דברים שונים ואחרים, אבל לא ננצל את כל התקציב. נלקחו בו שולי ביטחון בגלל חוסר הוודאות המוחלט, אנחנו יודעים שחלק ממנו נוכל להחזיר. צפינו שיהיו כאלף 500 קלפיות בבתי אבות, ויש לנו קצת פחות מ-600".
את מה שיישאר, תשמרי למערכת הבחירות הבאה.
"אל תגידי לי את זה אפילו".
עריכה: עופרי גליכמן