הענקת פרס ישראל לפרופסור עודד גולדרייך עדיין לא מובטחת, עם דרישתו של שר החינוך יואב גלנט לבטל את הענקת הפרס והחלטת בג"ץ לאפשר לשר 30 יום לקבל החלטה בסוגייה. בינתיים, רקטורים של אוניברסיטאות המחקר בישראל חתמו על מכתב שקורא לשר גלנט לאשר את החלטת ועדת השופטים להעניק את פרס ישראל תשפ"א בתחום חקר המתמטיקה ומדעי המחשב לפרופ' גולדרייך. פרופסור ברק מדינה, רקטור האוניברסיטה העברית ואחד מהחתומים על המכתב, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm והביע את עמדתו בנושא.
"הנושא שמונח לפתחנו הוא אינו בשאלה למי ראוי להעניק פרס, אלא מי מחליט על הענקת הפרס. התקנון של פרסי ישראל ברור מאוד, ועל-פיו שר החינוך ממנה ועדת שופטים – ובזה מסתיים תפקידו", הדגיש פרופ' מדינה בפתח דבריו. "ההחלטה הסופית שייכת לוועדה. לא מדובר בעניין טכני, מי שקבע את התקנון של פרסי ישראל רצה להבטיח את העצמאות והיוקרה של הפרס, ללא קשר לשיקולים פוליטיים".
"הוועדה שואלת את עצמה, מה פתאום השר מתערב? זהו לא עניינו של השר להחליט האם התנהגות או התבטאות מסוימת היא חמורה מספיק או לא, בשביל זה יש ועדה", טען פרופ' מדינה והתייחס לביקורת הנשמעת כלפי גולדרייך ודעותיו הפוליטיות, שבגללן שוקל השר גלנט לפסול את הענקת הפרס. "גולדרייך התנער מפורשות מהתמיכה שיוחסה לו בארגון BDS והוא מתנגד לפעילות של הארגון. מה שמיוחס לו זו חתימה על עצומה שאומרת לאיחוד האירופי לפעול בהתאם לכללי ה-BDS ולא לתקצב מוסד שפועל בשטחים. זה לא מגיע לחומרה, בטח לא בהשוואה למקרים רבים אחרים בהם עדיין הוענק הפרס".
פרופ' מדינה התייחס גם להחלטת בג"ץ בעקבות העתירה של ועדת השופטים בנושא: "עצם העובדה שוועדת השופטים היא זו שעתרה לבג"ץ, זה דבר חריג. אנחנו מכבדים את החלטות בית המשפט. ההערה שלנו, הרקטורים, אינה מתייחסת לבג"ץ אלא לשר החינוך. קשה לי לראות הצדקה לתת לו 30 יום לבחון מחדש את הנושא, כשלכולם ברור שזה בסך הכל עיכוב שנועד למנוע מגולדרייך לקבל את הפרס עם כולם".
לסיכום, הציע פרופ' מדינה פתרון למקרים מהסוג הזה, שקורים לא בפעם הראשונה: "הפתרון הוא להעביר את הסמכות של כל העניין הזה לגוף לא פוליטי, למשל האקדמיה הלאומית למדעים. גוף ציבורי ומכובד שאין לו הטיות פעילות הוא הגוף שצריך לנהל את פרסי ישראל. אין מקום למעורבות של גורמים פוליטיים בהחלטות מהסוג הזה".
עריכה: ג'וני דוב