אתמול (ב'), יממה לפני ערב יום הזיכרון, הצית את עצמו נכה צה"ל איציק סעידיאן מול אגף השיקום של משרד הביטחון. את המעשה עשה סעידיאן כאקט מחאה על התנהלות האגף, בו נאבק על נושא ההכרה באחוזי הנכות. סעידיאן, לחם במבצע צוק איתן בסג'עייה, ואף נפצע בקרב. הוא סובל מפוסט טראומה, ומצבו נכון לבוקר זה (ג') מוגדר אנוש בבית החולים. אראל סג"ל ורועי עידן שוחחו עם איתי רסיסים, שלחם בצוק איתן, שהתייחס למקרה המזעזע. בהמשך, עלתה לשידור עו"ד אפרת שפרוט, מנכ"לית נט"ל, שהתייחסה לטיפול בנפגעי פוסט טראומה.
איתי רסיסים הביע צער רב על סיפורו הטראגי של איציק סעידיאן, ואמר בכאב: "המקרה הזה הוא שובר את הלב, אני בתור שחי את העולמות האלה, האנשים לא נרגעים מזה. הלב נקרע, אני רוצה להגיד עד כמה הסיפור הזה רחב, זה מקרה קיצון שאלוהים יודע איך הגענו למצב הזה, כמה אנשים מתקרבים למצב הזה בכל יום. הדבר הזה צריך להכנס למודעות של כולנו, זה דגל אדום לכולנו איך אנחנו מתייחסים ומתמודדים עם הסיפורים האלה".
לשיחה הצטרפה מנכ"לית נט"ל, עו"ד אפרת שפרוט שהביעה את דעתו באשר לטיפול ולהכרה בנפגעי פוסט טראומה: "הדבר של להגיד 'קשה לי וזה משפיע עליי ויש לי סימפטומטיים' לקח שנים, רק בשנים האחרונות זה נכנס לקונצנזוס, ועדיין יש לנו עבודה רבה", והוסיפה: "אחת המשימות שלנו היא להעלות מודעות".
לדבריה, "היה צריך לקרות המקרה המזעזע קורע הלב אתמול בערב כדי שזה יפתח מהדורות חדשות", שכן היא ציינה כי איננה זוכרת יום זיכרון בו עלה לדיון נושא הפוסט טראומה. עוד הוסיפה: "לאנשים קשה לשכנע את הסביבה ואת עצמם לדבר על זה, להוציא את הבדידות, את הבושה שהייתה פעם, ולהגיד - 'יש לי בעיה אני לא ישן בלילה, אני חושש לצאת מהבית, עולים בי זיכרונות, יש לי התקפי זעם'. אנשים הרגישו אשמים, כאילו הם נגד המדינה. הפוך, אלה טובי בנינו, הילדים שלנו, אחים שלנו שיצאו להילחם וכל אחד חוזר מהקרב עם משהו".
שפרוט הסבירה כי השנה מצבם של הסובלים מפוסט טראומה כתוצאה משירותם הצבאי החמיר, שכן הם נאלצו להתמודד עם השלכות הקורונה. "ראינו את הקושי מזנק, 80 אחוז עלייה בפניות לקו הסיוע שלנו. זה התחבר גם עם 'שעת נעילה' שעלתה בטלוויזיה, שהיה דבר מדהים והעלה מודעות, אבל גם פותח את הפצעים אצל המון לוחמים מהעבר, מיום כיפור, מלבנון הראשונה. עכשיו רואים את החבר'ה היותר מבוגרים מתחילים לפנות, ואנחנו פה בשביל לתת סיוע".
בהמשך, הסבירה את השוני בין פציעה פיזית במהלך שירות קרבי, לפוסט טראומה: "הפציעה השקופה מאוד מורכבת, מתעתעת, היא באה והולכת בתקופות. יכולות להיות כמה שנים שקטות ואז יכול להיות טריגר, אפילו משמח כדוגמת לידה של ילד או חתונה ופתאום מתחילות התפרצויות זעם, לא ישן בלילות, התקפי חרדה, וזה לא כל הזמן אותו דבר. כשאין לך יד, אין לך יד כל הזמן, כל השנה. לפעמים לוקח לאדם עצמו להבין שהוא נפגע פוסט טראומה, ולכן אני חושבת שיש מורכבות יותר גדולה מפצוע פיזי".
מנכ"לית נט"ל ציינה כי 70 אחוז מהפניות הם של חיילים ששירתו במהלך מבצע צוק איתן, "חבר'ה בגילאי 30-20, יש יותר מודעות", והדגישה את חשיבות הטיפול המהיר: "הדבר החשוב בפוסט טראומה זה לטפל כמה שיותר קרוב לאירוע, שזה לא יהפוך לכרוני. לצערנו, החבר'ה מיום כיפור ולבנון השנייה, אלה אנשים שיהיה קשה להוציא אותם מהפוזיציה הזאת, כי הדבר כרוני ולא טופל - הרבה פעמים זה מתקבע".
לסיום אמרה: "מי שצריך אותנו - אל תסחבו את זה לבד. קו הסיוע: 1-800-363-363, זה 24 שעות ביממה. יכולים לצלצל אלינו ולהיעזר, לקבל חיבוק".
עריכה: עופרי גליכמן