נתונים מדאיגים מראים כי כמעט 50% מהאזרחים הישראלים שעדיין נמצאים בחל"ת, הם צעירים. עם זאת, הביטוח הלאומי מפרסם תוכנית שאמורה להוביל למהפכה בדמי האבטלה. מאיר שפיגלר, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, שוחח עם ענת דוידוב ופרש לפניה את המתווה הצפוי.
בפתח דבריו התייחס לנתון המדאיג והעמיד דברים על דיוקם: "הנתונים שלנו מעידים אחרת, שיש לא מעט מבוגרים שמשוועים לחזור למקום העבודה שבו היו לפני פרוץ משבר הקורונה. הם שולחים בלי סוף פרטים אישיים וקורות חיים ולא מקבלים מענה חיובי".
שפיגלר פירט על הצעדים שננקטים כעת כדי לעודד אנשים לחזור מהחל"ת: "בראש ובראשונה אנחנו מאיצים באנשים, ועלינו בקמפיין בכל עזרי התקשורת, לחזור לעבודה, גם אם לא במשרה מלאה, והם יקבלו מענק שבכל מקרה יותיר בידם לאחר חודש עבודה סכום נכבד יותר ממה שקיבלו כשהיו מובטלים. אנחנו חושבים שלחזור לעבודה זה צורך קיומי, אמיתי, נפשי ולא רק כלכלי, ולכן עד סוף חודש אפריל אנחנו פונים לאנשים לחזור לעבודה ולהיות זכאים לקבל את המענק". עם זאת, העלה גם הערכה מעוררת חשש: "לעניות דעתנו בתחילת חודש יולי כנראה יהיו לא מעט פיטורים. אותם מעסיקים שהשאירו את המצב כפי שהוא כי אנשים קיבלו דמי חל"ת, פשוט יפטרו את אלה שלא דורשים מהם לקבל בחזרה או את אלה שהם לא רוצים".
בהמשך אמר כי מבחינת המוסד לביטוח לאומי לאחר חודש יוני יש להפסיק את התשלומים לאלו שייסרבו לחזור לעבודה ללא הצדקה, וסיפר על המתווה שנועד לדאוג לאלו שמעוניינים לחזור לעבודה אך לא מצליחים: "מדובר במתווה שיהיה לשנים עתידיות ולא רק לתקופה הקרובה. החוק בעניין דמי אבטלה הוא אנכרוניסטי ולא מתאים לעת הזאת. אנחנו אומרים שצריכים לשנות אותו, ולדאוג לכך שהוא יהיה פשוט, קל להבנה ובעיקר קל ליישום. כל אדם ידע בדיוק מה הוא מקבל כנגד מה שהוא זכאי לו. אדם במצב של חוסר תעסוקה יקבל בשלב הראשון את מלוא השכר שקיבל עד לתקרה מסוימת, השכר הממוצע במשק, כדי שיוכל להתמקד אך ורק במציאת חלופה למקום העבודה שבו עבד ובחזרה מהירה לשוק העבודה. אחר כך זה ירד בהדרגה על ציר הזמן כדי לדרבן אותו למצוא עבודה".
עריכה: יעל טלמן