אודי סגל וענת דוידוב

"ברגע שיירו על ישראל - סינוואר ישלם בראשו"

השר ישראל כ"ץ (הליכוד) על היום שאחרי מבצע שומר החומות וכיצד תראה התמונה במידה והירי יחודש • "הכתובת למעבר כספים לרצועה צריכה להיות אבו מאזן"


מערכת הביטחון בישראל מסמנת מטרות חדשות ברצועת עזה, במטרה לנצל את הישגי מבצע 'שומר החומות' לטובת הסדרת היחסים עם חמאס. למרות ההכרזות בישראל על תבוסת חמאס במערכה, ראש הזרוע הצבאית של חמאס יחיא סנוואר הופיע במהלך סוף השבוע בעזה, ונראה מחויך ושמח. שר האוצר ישראל כ"ץ (הליכוד) שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm על המדיניות החדשה שתהיה מול עזה, שיקום הרצועה והחזרת הבנים והשבויים לגבולם.

השר ישראל כ"ץ הסביר מדוע על אף חגיגות הניצחון בעזה והכרזות בכירי חמאס, ישראל יצאה מסבב הלחימה כשידה על העליונה: "אנחנו ניצחנו, החמאס הוכה מכה קשה מאוד, חסרת תקדים. היום (א') חזרה האפשרות ליהודים לעלות ולבקר בהר הבית; החמאס נשאר עם חורבות עזה, וישראל שולטת בירושלים ותטפל בדברים. אנחנו נשליט את מרותנו על כל מה שיידרש. הם יכולים לבוא ולהריע לעצמם, מאז 1948 הם מובסים וכל פעם חוגגים. אין ספק שהחמאס מתחרט כבר על מה שהוא עשה - החמאס לא מכתיב לישראל".

לדעתו, המבחן האמיתי יהיה ביישום המדיניות החדשה, "דין שדרות ואשקלון, כדין תל אביב וירושלים", כלשונו. "בעקבות המכה הקשה מאוד שהם חטפו מתחת ומעל הקרקע, ביכולות ייצור הטילים, באוויר ובים, תיגזר מדיניות חדשה". לדבריו, כל פגיעה ביישובי עוטף עזה והדרום תיענה ביד קשה. "לא יהיה מצב שירי על אשדוד ואשקלון הוא לא כמו ירי על תל אביב. שסנוואר ישמור על הטילים, משום שברגע שירו טילים, הוא ישלם בראשו על הדבר הזה", התריע.

כמו כן, הבהיר: "האתגר הוא להפוך את עזה לגבול כמו לבנון וסוריה". לכן הוא סבור כי יש לעצור את העברת מזוודות הכסף לרצועה, וציין כי "הדבר התחיל כי אבו מאזן סירב להעביר את הכספים באופן ישיר ממנו". "צריך לשנות את טיב היחסים בין עזה לישראל, אנחנו לא צריכים לספק להם מים חשמל או מזון. הכסף לא צריך להיות מועבר בדרך בה הועבר ולא ישירות לחמאס, אם יש יכולת להידבר עם אבו מאזן גם בסיוע גורמים עולמיים, ודאי שזה עדיף".

באשר לסוגיית השבויים והנעדרים, אמר השר כ"ץ: "לפני כל שיקום אזרחי בעזה חייבים להחזיר את חללי צה"ל והשבויים. המדיניות הזאת לא ננקטה עד עכשיו בחדות. סעיף ראשון בתוכנית צריך להיות החזרת חללי צה"ל והשבויים הביתה". כשנשאל מדוע לא פעלה כך ישראל בעבר, על אף התחייבויות חוזרות ונשנות בתום סבבים קודמים, השיב: "כי כל דבר כזה היה כרוך בכניסה למלחמה. ישראל נמנעה מכניסה למלחמה מול עזה שנים ארוכות כי זו הייתה דילמה".

"לא הייתה ברירה"

בהמשך, התייחס לסקר שפורסם אמש (ש') ב'חדשות 12' בו עולה נתון מפתיע ומטריד, כ-45 אחוזים מהאוכלוסייה סבורים כי המבצע היה פוליטי. השר התנגד לכך בתוקף: "אלה דברי הבל מוחלטים, מי שמעלה אותם טיעונים, פוליטיקאים ואנשי צבא לשעבר, דברי הבל. המבצע הזה יצא לפועל אחרי שהחמאס ירה על ירושלים. השב"כ וכולם המליצו על פעילות כפי שסוכמה, בוצעה ובוקרה תוך כדי ישיבות והייתה אחידות מלאה".

למרות זאת, יש הסבורים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו 'חימם' את השטח בכוונה, על מנת לפתוח במערכה; שכן בעת שהמנדט היה אצלו הוא סירב לפעולה צבאית שהוצעה על ידי הרמטכ"ל, אך כאשר המנדט הועבר ללפיד הוא פתח בלחימה אינטנסיבית. כ"ץ טען: "הרמטכ"ל כוכבי, ראש השב"כ ארגמן, חליוה, מי עושה שיקולים של העברת מנדטים? היו המלצות ברורות. הגישה של נתניהו מאוד שמרנית כראש ממשלה, ידוע שהוא לא נחפז להיכנס מערכות שאפשר להימנע מהם. לא הייתה ברירה ברגע שהחמאס פתח במלחמה, ישראל הגיבה". 

     

עריכה: עופרי גליכמן

23/05/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שר האוצר, ישראל כ"ץ
שר האוצר, ישראל כ"ץ  |  צילום: פלאש/90
Paris