אראל סג"ל

כיצד ניתן לגשר על הפער בין מדיניות המשטרה לבין עמדת הציבור?

על השאלה הזו ניסה להשיב ד"ר רפי ביטון ממכללת ספיר: "הציבור מתקומם נגד התנהלות של הימענות של חתירה למגע, והיא לא משקפת את דעתו"


מזה מספר שבועות משטרת ישראל עומדת חסרת אונים אל מול גל אירועי אלימות בין ערבים ליהודים, ותקיפות של צוותי כוחות הביטחון. הרשתות החברתיות מוצפות בסרטונים בהם מתועדים צעירים ערביים מתריסים כנגד השוטרים והשוטרות, מקללים, מאיימים ולאחרונה אף נחשפנו לתיעוד מחריד של תקיפת שוטר במדרגות הר הבית. בנושא זה ביקשו אראל סג"ל ויריב אופנהיימר לשוחח עם ד"ר רפי ביטון ממכללת ספיר, שהביע את דעתו בנושא.

ד"ר רפי ביטון התייחס למצב ביטון הפנים במדינה, וטען כי יש פער בין המדיניות המוכלת בשטח, לבין עמדות מרבית הציבור. לתחושתו, כאשר הציבור "מסתכל על שוטרים שמונחים לקבל קללות ממרחק סנטימטר ברמה מאיימת, מבזה ומשפילה ולא להגיב; הוא מתקומם נגד הפקודה וחושב שהיא לא משקפת את עמדתו", והוסיף: "הטיפול נראה כמו בריחה מעימות ומחתירה למגע". לטענתו, במדינה דמוקרטית לא נכון שהציבור יעמוד חסר אונים אל מול מדיניות אכיפה שמיושמת בשטח, שלא תואמת את עמדתו.

כשנשאל כיצד לדעתו יש לטפל באותם פורעים שמגדפים את שוטרים והשוטרות, השיב כי מדובר בעבירת 'העלבת עובד ציבור' ועל כן האדם "צריך להיעצר. אדם שחודר למרחב האישי של השוטר, מבצע גם עבירת תקיפה", והדגיש: "כל אדם שמקלל שוטר, חודר למרחב האישי שלו בצורה מאיימת, צריך להיות מטופל באותה צורה ללא קשר לזהותו. הטיעונים אינם תלויים זהות אתנית".

ד"ר ביטון הסביר כי במדינה דמוקרטית הציבור בוחר את נבחריו, וכי המדיניות של השר הממונה היא שצריכה להיות מיושמת בשטח. לדברו, מדובר בעקיפין במדיניות של הציבור, שבוחר באותו נבחר ציבור. "בחרנו בו להיות אחראי, חייבים לתת לו את הסמכות. אחרת מה הטעם שאנחנו הולכים להצביע? אם אנחנו יושבים מתוסכלים מול הטלוויזיה כי מיישמים מדיניות שמנוגדת לחלוטין לדעת הרוב, מה הטעם בכל ההליך הדמוקרטי הזה?"

הוא מנה את הדרכים לצמצם את הפער. לדבריו, בימינו "מפכ"ל המשטרה יכול לממש מדיניות בסטייה טוטלית לעמדות הציבור, שרוב הציבור מרגיש מושפל וחסר אונים, והוא לא צריך לתת דין וחשבון. ההצעה הראשונה - שהנציגים שלנו, שמייצגים אותנו בכנסת יוכלו לזמן ועדה, כמו הוועדה של בית הנבחרים בארה"ב שיכולה לזמן גנרל לעדות; כך יוכלו לזמן את המפכ"ל בכל עת, זימון חובה. תינתן רבע שעה לכל חבר כנסת שיוכל לחקור אותו בחקירה נגדית, והמפכ"ל, למעט חריגים כמו חשש מהפללה עצמית, יצטרך לענות להכול".

להערכתו, "אם המפכ"ל היה עונה לשאלות שלנו, אני מבטיח שפקודה כזו ביזיונית כמו שניתנה לשוטרים, אם ניתנה – לא הייתה ניתנת שוב". עוד הוסיף, וטען כי "חייבים להשוות את מעמד יחסי המפכ"ל־שר לבט"פ, למעמד של שני מקבילים אחרים - שר ביטחון־רמטכ"ל, וראש ממשלה־ראש ביטחון כללי". 

          

עריכה: עופרי גליכמן

23/05/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מהומות בירושלים - צילום ארכיון
מהומות בירושלים - צילום ארכיון  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלא90
Paris