תוכנית שלבים היא תוכנית חינוכית-פדגוגית שמטרתה לשמור על שגרת הלימודים של ילדים החולים במחלות כרוניות ונעדרים לתקופות ממושכות מבית הספר, אך משרד החינוך מתכנן רפורמה בתוכנית, והורי תוכנית שלבים חוששים מפני הפגיעה בילדיהם. חגית בן שך, אמא לשתי בנות שלמדו במסגרת שלבים ונציגת פורום ההורים להצלת תוכנית שלבים, סיפרה על עתירת ההורים לבג"ץ בעקבות כוונת משרד החינוך להעביר את האחריות על התוכנית לבתי הספר ולשלטון המקומי.
חגית בן שך, ששתי בנותיה למדו במסגרת 'שלבים', הסבירה מדוע פנו ההורים לבג"ץ: "יש חוק שנקרא חוק הילד החולה, שנחקק ב-2001 ונכנס לתוקף ב-2002 שאומר שכל ילד שלא יכול להגיע לבית הספר מפאת בריאותו מעל 21 יום זכאי לשירותים של חינוך חובה חינם בביתו. ספק חיצוני בונה מערכת של מורים ומטפלים פארא-רפואיים. 20 שנה המערכת קיימת, היו 2 ספקים עד היום, ובמסגרת הזאת בפיקוח של משרד החינוך, המורים והמטפלים מגיעים לילדים הביתה".
משרד החינוך הודיע כי בכוונתו לבצע רפורמה בתוכנית, אך לדבריה של בן שך "לא פורסם שום מתווה, ולמרות ההידברות עם משרד החינוך לא קיבלנו שום מידע רשמי לגבי מה הולך להיות", והתריעה: "אנחנו ניפול בין הכיסאות". לדבריה, השינויים המתוכננים, "כל כך מרחיקי לכת ומנוהלים בצורה כל כך מחפירה שהם השאירו אותנו מול שוקת שבורה". מהשיחות שקיימה עם נציגי משרד החינוך, להבנתה, המשרד "מתכוון לפזר בעצם את התוכנית לאחריות בתי הספר והשלטון המקומי. כלומר לא יהיה גוף אחד בו מורים ייעודים ומטפלים ייעודים שיודעים שכל ייעודם זה הטיפול בילד החולה".
היא סיפרה כי בתה בת ה־21 בוגרת תוכנית שלבים, באמצעותה סיימה את מרבית הבגרויות, והקטנה בכיתה י', "חולה באותה מחלה ובמהלך כל החטיבה והתיכון עד כה לא הצליחה להגיע בצורה סדירה". היא סבורה כי לולא התוכנית, "לא היה להן חינוך, וזה מה שצפוי להן מתחילת השנה הבאה. המורים והמטפלים בעלי הניסיון, שכבר עשר ועשרים שנה נמצאים בתוכנית, עומדים להיזרק לרחוב, להיות מפוטרים". מסתמן כי בתי הספר בהם הילדים רשומים אמורים לספק מורים לילדים שנבצר מהם מלהגיע פיזית לבית הספר. בן שך מאמינה כי זה מעבר לכוחותיהם.
תגובת משרד החינוך: "המשרד מייחס חשיבות עליונה למענים חינוכיים שיש לתת לתלמידים החולים בביתם ולאור זאת הוא מעניק אותם כחוק וכדין. יובהר באופן שלא משתמע לשתי פנים שגם בשנת הלימודים הבאה ובכלל התלמידים החולים בבתים ימשיכו לקבל את שירותי החינוך המגיעים להם באופן סדיר ומלא". בן שך התרעמה: "זה מה שאנחנו שומעים כל השנה, זו סיסמה ריקה כי לא אומרים איך הדבר הזה יתבצע. על ידי מי? מאות הורים חוששים, אלפי ילדים בשנה משתמשים בתוכנית הזאת. תגובת משרד החינוך היא ביזיון".
עריכה: עופרי גליכמן