היום (א') יחל מבצע החיסונים במנת חיסון שלישית כנגד נגיף קורונה בבתי אבות, במטרה להגן על האזרחים הוותיקים מפני ההתפרצות המחודשת. על פי מחקר שערכה חברת התרופות 'פייזר', נמצא כי מנת הדחף מגדילה את הנוגדנים פי חמישה ועל כן מתן המנה הנוספת יעיל. בנושא זה ביקשו בן כספית וינון מגל לשוחח עם פרופ' יניב ארליך, לשעבר המדען הראשי של 'מיי הריטג' וראש מעבדה באוניברסיטת קולומביה, שהתייחס לדברים.
פרופ' יניב ארליך הסביר את חשיבות מתן מנת החיסון השלישית, חרף העובדה שה־FDA טרם אישר צעד זה: "נגיף ה'דלתא' הוא מחלת קורונה משופרת, והיא יותר מסוכנת, אנו רואים פי שתיים יותר הגעה לחדרי טיפול נמרץ במצב קשה בקרב אנשים לא מחוסנים. לכן צריך התייחסות חדשה לדבר הזה".
הוא התייחס למחקר שערכה חברת 'פייזר' באשר ליעילות החיסון השלישי, ואמר: "אנחנו רואים לפי המחקר ירידה בהגנה החיסונית לאחר בערך חצי שנה. 95 אחוז יעילות, זה מה שרואים בחודשיים הראשונים, ואחרי חצי שנה ירידה לכיוון 75 אחוז. בני 60 פלוס, האוכלוסייה הכי רגישה לקורונה, אנחנו רוצים לתת להם הגנה חדשה".
בהמשך, הוסיף פרופ' ארליך: "מערכת החיסון זה כמו צבא, חלק מהזמן אתה על הקו וחלק מהזמן במחנות מוכן לפעולה. הדלתא, כנראה שהוא כל כך אלים שאין מספיק זמן לזיכרון להתעורר ולתת את ההגנה. בגלל שה'דלתא' יותר אלים, לוקח יותר מדי זמן ליצור נוגדנים. לכן, זה מציע שאם ניתן את החיסון השלישי הנוגדנים יהיו ברמה יותר גבוהה, ואנו מקווים שיחזיקו יותר זמן".
כמו כן, הדגיש: "אנחנו רואים עלייה מאוד דרמטית בתחלואה. עשו ניסויים לגבי מנה שלישית, ובניסויים קטנים לא ראו תופעות לוואי חדשות. בהתחשב שזה ש'דלתא' הוא זן מאוד אלים, זה מה שהממשלה מציעה לבני ה־60 ומעלה, ולא כניסה לסגר. אני אומר לאמא שלי 'תיקחי את הדבר הזה'".
עריכה: עופרי גליכמן