פרופסור קורונה
עם פרופסור רפי קרסו

פרק 04: לחיות עם השינויים

בארץ - החיסון השלישי כאן, וגם התו הירוק חזר • בעולם - מספר המתים והחולים מזנק • פרופ' רפי קרסו עושה סדר בשצף המידע, ומרגיע: אפקט החיסון בדרך


במהלך סוף השבוע האחרון נפטרו 26 חולי קורונה - זהו הנתון הגבוה ביותר מאז חודש אפריל. לצד הזינוק המטריד במדדי התחלואה, מחלקות הקורונה בבתי החולים שבו לפעילות, והחשש מאי־ספיקה של מערכת הבריאות הולך וגובר. הממשלה נוקטת צעדים במטרה למגר את התפשטות הנגיף, ואתמול (א') נכנס לתוקפו (שוב) התו הירוק, כמו גם חובת עטיית מסכות בהתקהלויות בשטחים פתוחים של יותר מ־100 אנשים.

בכירים במשרד הבריאות ובממשלה הצהירו לאחרונה כי נשקלת האפשרות להטיל סגר כללי למשך חודש-חודש וחצי במהלך חגי תשרי, אם מבצע החיסונים במנת החיסון השלישית לא יניב את התוצאות הרצויות, ולא יצליח למגר את התפרצות המגפה בישראל.

בפרק הרביעי של הפודקאסט 'פרופסור קורונה', התייחס פרופ' רפי קרסו למנת הדחף הניתנת לבני ה־60 פלוס, וציין כי "החיסון הנוכחי יעיל מעט לדלתא, אז לא הייתי מחכה שיהיה חיסון ספציפי לזן הדלתא, כי יכול להיות שעד אז יהיה זן נוסף". הוא הודה כי "אנחנו לא יודעים בדיוק תוך כמה זמן החיסון השלישי יתחיל להשפיע ויעלה את רמת הנוגדנים", אך העריך: "תוך 7-3 ימים כבר תהיה עלייה משמעותית במספר הנוגדנים".

קרסו הרגיע את החשש מפני תופעות לוואי קשות למנת ה'בוסטר', ואמר: "אלפים כבר קיבלו אותו, לחלק היו כאבים בזרוע, מעט חום, חולשה, צמרמורת ותחושת אי־נוחות כמו בחיסון השני. בד"כ כל הסימפטומים חולפים תוך 36-24 שעות".

ישנה מחלוקת בקרב צמרת משרד הבריאות באשר ליעילות מנת החיסון השלישית, אך פרופ' גליה רהב טענה בשבוע שעבר כי ייתכן והחיסון השלישי "יספיק לכל החיים". לעומת זאת, פרופ' קרסו הניח כי "יהיה צורך בחיסון לעיתים יותר קרובות, אולי פעם בשנה או בכמה חודשים כמו בחיסוני השפעת. הדלתא מדבק עפ"י הערכות פי 3-2 משפעת, וברור שהוא אלים יותר מהקורונה ה'מקורית'. מספר החולים קשה מכפיל את עצמו כל שבוע, כך שאם זה לא ייעצר אנחנו נגיע ל־2,000 חולים קשה עד החודש הבא. זה מפחיד. ייתכן ויגיעו מוטציות ווריאנטים שונים ואנחנו צריכים להתכונן. המחלה השתנתה וצריך לחיות עם השינויים".

"מדינות רבות מכינות עצמן לחיסון שלישי"

בהמשך, התייחס לאוכלוסיית סרבני החיסון, והסביר את החשיבות בהתחסנות נגד הנגיף: "אף אדם מחוסן מתחת לגיל 50 לא נפטר בארץ". כמו כן, תמך בהחלטה להחזיר את התו הירוק, ואף המליץ למבוגרים מעל גיל 60 להקפיד הקפדה יתרה על מרחק, היגיינה ומסכות. באשר למאבק בין שרת החינוך ד"ר שאשא ביטון למומחים באשר לניהול המאבק בנגיף, ביניהם פרופ' שרון אלרעי פרייס, הציע פרופ' קרסו "להשאיר לרופאים לעשות את העבודה הרפואית. פרופ' אלרעי פרייס היא אישה מקצועית, עם ידע, שפועלת על פי מחקרים. מנתחים את המצב בארץ ובעולם כל יום, לומדים ומתקדמים בתנועה. אני הייתי מציע לשמוע בקולה ולאמץ את מה שהיא מציעה".

כמדי תוכנית, הביא קרסו מחקרים מן העולם וסקר את מצב התחלואה במדינות השונות: "עד היום מתו למעלה מ־4.25 מיליון אנשים בעולם. נכון להיום יש קרוב ל־100 אלף חולים קריטיים בעולם, מתוך 15 מיליון ו־250 אלף חולים. מדינות רבות מכינות עצמן לחיסון שלישי. דו"ח משרד הבריאות האמריקני מצא שלמעלה מ־94 אחוז ממקרי ההדבקה, התמותה והאשפוזים עקב קורונה בוושינגטון הם בקרב אלו שלא חוסנו באופן מלא".

     

עריכה: עופרי גליכמן

09/08/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופסור קורונה. פרופסור רפי קרסו
פרופסור קורונה. פרופסור רפי קרסו  |  צילום: 103fm
Paris