ורדה רזיאל ז'קונט

"הגישה הפסיכיאטרית - הכישלון הגדול ביותר של המדע"

השבוע שוחחה ורדה עם פרופ' יעקב רופא על נושא שנוי במחלוקת - האם יש בסיס לטענת הפסיכיאטריה שליקויים במוח הם המקור להתנהגויות שמוגדרות כשיגעון?


השבוע חזרה ורדה להמשיך את שיחתה עם פרופסור יעקב רופא, פרופ' בדימוס לפסיכולוגיה בבר אילן המלמד כיום במכללת נתניה, שכתב מאמרים וספר על התיאוריה הפסיכו-ביזארית. 

השיחה הפכה לדיון סוער למדי, בהתאם לנושא, שכן פרופ' רופא טען בנחרצות כי: "יש כישלון חרוץ של כל התיאוריות הפסיכיאטריות, הכישלון הגדול ביותר בהיסטוריה של המדע זאת הגישה הפסיכיאטרית".

הוא הסביר לורדה על הפער בין התיאוריות של פרויד, אשר: "ראה התנהגויות ביזאריות, חילק אותן לנוירוזות ופסיכוזות, ורצה לראות אם יש להן מכנה משותף וסיבתיות משותפת" לבין הגישה הפסיכיאטרית שגורסת כי מקורן של ההתנהגויות הביזאריות, שנקראו בשם הכולל 'שיגעון', הוא בליקויים במוח, שלהם אולי בסיס גנטי. הוא אמר כי הגישה השגויה הזאת גרמה לטיפול לא הולם ואף מזיק בפגועי הנפש: "הם חשבו שזה תוצאה של גידול במוח וגרמו לטיפול ברברי כמו לובוטומיה ושוק אינסולין ועכשיו הם מתגלים במערומיהם. לפסיכיאטרים אין לגיטימיות ובסיס מדעי לטפל באנשים האלה כי זאת לא מחלת מוח, ואם נותנים תרופות במשך שנים הם למעשה הורגים את האנשים האלה. התרופות האנטי פסיכוטיות החדשות גורמות לכיווץ של המוח, סכרת וקיצור תוחלת החיים". 

בהמשך סיפר על השינוי שחל במהלך ההיסטוריה מאימוץ הגישה של פרויד על להתעלמות ממסקנותיו ואימוץ גישה של מחלות פיזיות שפורטו במדריך ה-DSM, אשר מונה את האבחנות של ההפרעות הפסיכולוגיות והפסיכיאטריות ומתעדכן מזמן לזמן. לדבריו המדריך עשה שגיאה חמורה כי לכל ההתנהגויות הנחשבות כ"שיגעון" יש מכנה משותף, ומנה את 5 האיפיונים שקיימים בכולן: "מטילות נטל כבד על הקשב והתפקוד היומיומי, אין גורם שאם הוא קיים אז ההתנהגות מופיעה, חל שינוי דרמטי בהתנהגות בלי שיש גורם שיכול להסביר למה, חוסר מודעות, נדירות (פחות מ-3 אחוז באוכלוסייה) וסטיגמה חברתית". 

הוא קשר את כל הנקודות ואמר מה המסקנה שאליה הגיע: "פרויד צדק בזה שיש הדחקה – אם האדם לא יודע למה הוא מתנהג בצורה מסוימת זה בגלל שהוא מדחיק. לפי לפי הגישה שלי אדם מפתח את השיגעונות כמנגנון התמודדות, שיגעון זה התנהגות רציונלית כדי להתמודד עם דיכאון בלתי נסבל. השיגעון גורם להדחקה ולא להפך, הוא כלי שהאדם משתמש בו כדי להסיח את דעתו מצרותיו, כי ההתנהגות הביזארית מעסיקה אותך כל כך שהמחשבות הרעות והמציקות לא חודרות לתודעה".

עוד הרחיב פרופ' רופא: "איך אדם בוחר שיגעון? הוא למעשה סחורה, בוחר כדי להתגבר על מצב הלחץ שהוא נתון בו, לפי הזמינות, עלות-תועלת ומידע בתקשורת. הוא בוחר את ההתנהגויות בצורה אינטואיטיבית, זה בחלקו תת הכרתי, אבל יישום ההתנהגויות הוא הכרתי", הסביר ואמר: "שיטת הטיפול היא שצריך להביא אותם למודעות שהם עושים את זה בכוונה והם פוגעים בעצמם, להביא את האדם לתובנה שהוא הונה את עצמו וללמד אותו שיטות ומיומנויות להתמודדות עם דיכאון ולחץ".

וסיכם בהכרזה נחרצת: "אין בסיס מדעי לפסיכיאטריה וצריכים לסגור את כל בתי החולים הפסיכיאטריים. יש אנשים מסכנים שצריך למצוא להם מסגרות מתאימות אבל לא תחת הגדרה של חולים בבית חולים".

להאזנה לתוכנית הקודמת בה התארח פרופסור יעקב רופא.

10/08/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris