סופו של עידן: בתום עשרים שנה של מלחמה עקובה מדם וטריליון דולר שהושקעו לטובת המאמץ, הטאליבן השתלט על בירת אפגניסטן והביא בכך לתבוסה אמריקנית. אך מי הם הטליבאן וכיצד הצליחו להשיג את ההישג המרשים? ומה איראן תשיג כתוצאה מכך? בנושא זה שוחחו אריה אלדד ורון קופמן עם ד"ר מוטי קידר מהמחלקה לערבית ומרכז בגין־סאדאת באוניברסיטת בר־אילן, שהגיב לדברים.
ד"ר מוטי קידר הביא מידע אודות הטליבאן ודרכי הפעולה שלו: "החבר'ה הללו תושבי אפגניסטן, אסלאמיים מסורתיים בצורה שאין כדוגמתה. אלה חבר'ה שלא מעניין אותם כלום פרט למסורות שלהם. המילה טליבאן שפרושה תלמידים, זה לא קבוצה אחת. זה קבוצות שונות, שיש בהן הרבה מן המשותף וזה השנאה לזרים, שנאה למערב המתירני, השיכור והחומרני. החמור ביותר, זה שהמערב מנסה להשתלט עליהם ובחסדי אללה הם הצליחו לסלק את המערב. ברור שהם יזמינו מחדש את אל קאעידה".
הוא העריך כי למערב אין שום סיבה לאופטימיות לגבי שינוי אופי ההתנהגות של הטאליבן: "אין שום אינדיקציה לכך שהטאליבן השתנה ממה שהיה לפני 20 שנה. אדרבא ואדרבא, ב-20 השנה האחרונות של האמריקנים הוכיחו לטאליבן שהם צדקו כל הזמן. הם שולטים באמצעות המשמעת, זו משמעת ברזל בקרב האנשים, בעיקר על ידי האמצעים שהם נוקטים כנגד כל מתנגדיהם".
דובר הטליבאן הכריז בארמון הנשיאות בקאבול: 'פנינו לשלום ולפיוס ולדו קיום'. אך ד"ר קידר לא התרשם, ואמר: "הוא מדבר על שלום שבו האסלאמיים אומרים מה טוב ומה לא טוב, מה ראוי ומה לא על פי הקריטריונים של האסלאם המסורתי ביותר והבעייתי ביותר; כזה שיוציא להורג אישה אם צבעה את ציפורניה בלק או אם שמה קצת בושם".
כמו כן, ציין כי לטליבאן מגוון מקורות פרנסה, "למשל גידול סמים, הם מייצרים הרבה מאוד אופיום, ועל הדרך הם מסממים את כל העולם", וטען כי "הקשר החשוב ביותר שלהם לעולם יהיה דרך פקיסטן. לדעתי, גם איראן הולכת להיות אחת המדינות שמעורבות ביותר באפגניסטן; בעיקר בגלל העיניים שהאיראנים לוטשים למחצבים שיש באפגניסטן. אדמת אפגניסטן מלאה במחצבים חשובים. יש שם גם אורניום טבעי. אני חושב שאפגניסטן תחת שלטון הטליבאן היא שטח שהאיראנים ירצו מאוד".
עריכה: עופרי גליכמן