על רקע המשבר ביחסים בין ישראל לפולין סביב חוק השבת הרכוש, ממשלת פולין הודיעה כי תבחן את המשך קיום מסעות הנוער במחנות ההשמדה במדינה. לדברי סגן שר החוץ הפולני, זאת כיוון שהמסעות 'מטפטפים שנאה לנוער'. אריה אלדד ורון קופמן שוחחו עם מנכ"ל משרד החינוך לשעבר שמואל אבואב, שהביע את דעתו בנושא.
שמואל אבואב הביע את דעתו על המשבר הדיפלומטי לאור חוק השבת הרכוש הפולני, וטען כי "בפולין קורים 2 דברים רעים בתקופה האחרונה". לדבריו, "הם משכתבים את ההיסטוריה, מוציאים את חלקה של פולין בזוועות של מלחמת העולם השנייה, והם מוחקים את החוק של החזרת הרכוש הגזול".
הוא התעקש כי "כל רכוש גזול צריך לחזור לבעליו, לא משנה מתי הבעלים מגלים את זה", וציין כי "התחלנו את המאבק רק כשחומת המסך ירדה ברוסיה, עד אז היה שלטון קומוניסטי ולא יכולנו לטפל ברכוש היהודי".
באשר להשפעה של ביטול המסעות על תלמידי ישראל, אמר: "מצד אחד זה פגיעה במערכה חינוכית ממדרגה ראשונה, יוצאים כ־40 אלף תלמידים מדי שנה כאשר 3 דברים מרכזיים חוזרים מהמשלחות בפולין – הבנה מה המשמעות של היהדות, למה חשוב כל כך לחיות בארץ ולא לעזוב, והיהדות שהצליחה להתקיים".
בהמשך, הציע אבואב חלופה למסע לפולין: "מסע שיכול להיות בארץ בין שבוע ימים, 'משואה לתקומה'. יש את יד ושם, לוחמי הגטאות, יד מרדכי, ניצולים ובנים של הניצולים, התקומה של המחתרות והמאבק לתקומת מדינת ישראל. יש פה שבוע שיכול להיות חלופה מרתקת ומשמעותית לא פחות".
עריכה: עופרי גליכמן